Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Amerikaanse thuisdialyse-activiste overleden

Door Jeroen van Setten 

Foto; LinkedIn

De Amerikaanse Kathe LeBeau zal nooit meer voor het Witte Huis demonstreren om aan te dringen op meer thuisdialyse en niertransplantaties. Ze overleed maandag onverwacht aan de complicaties van een longembolie. De thuisdialysepatiënt LeBeau werd 55 jaar.

Kathe LeBeau, zelf al heel lang dialysepatiënt, roerde zich sterk in de patiëntenbeweging en maakte veel indruk bij professionele organisaties, met haar pleidooi voor meer thuisdialyse. Ze was onder veel meer  lid van de raad van bestuur van de Amerikaanse Vereniging van Nierpatiënten en van de Vereniging voor Thuisdialyse, Home Dialyzors United. Ook was ze directeur van de Northeast Kidney Foundation, een belangengroep in haar woonplaats in de staat New York.

Sinds vorig jaar trad LeBeau, onder de naam Kismet, regelmatig op als clown voor jonge nierpatiënten en Ronald McDonald-kinderen.  Een hobby die haar enorm opvrolijkte en met haar de vele patiëntjes waarvoor ze in die korte tijd optrad. Volgende week zou ze de gebeurtenissen rond de afsluiting van Niermaand 2014 leiden in de staat New York en in Washington DC. 

Haar as zal worden verstrooid voor de kust van Maine. Ze laat haar echtgenoot Loren en een uitgebreide familie achter.

sterren Gepubliceerd: donderdag 20-03-2014
Bron: Home Dialyzors United | Nog geen reacties
Wisselingen in Maastricht

Twee grote veranderingen bij de afdeling nefrologie in Maastricht: prof.dr. Karel Leunissen is met emeritaat gegaan en prof.dr. Jeroen Kooman is benoemd tot nieuwe directeur van EDLAB, het UM-instituut voor onderwijsinnovatie.

Bij zijn afscheid van het Maastricht UMC+ is internist-nefroloog prof.dr. Karel Leunissen benoemd tot officier in de Orde van Oranje-Nassau. Tevens is hij onderscheiden met de Maastricht UMC+ penning. Leunissen is sinds 1984 tot aan zijn emeritaat in juni 2020 in dienst geweest van het academisch ziekenhuis Maastricht en de Universiteit van Maastricht. Hij is begonnen als jonge internist-nefroloog, waarbij hij nog nauw betrokken is geweest bij het opzetten van het niertransplantatieprogramma in Maastricht. Vervolgens is hij bevorderd tot universitair hoofddocent en later tot vakhoogleraar en opleider Nefrologie. Vanaf 1998 was hij, binnen de afdeling Interne geneeskunde van het Maastricht UMC+, hoofd van de onderafdeling Nefrologie.

Naast zijn vakinhoudelijk werk heeft Leunissen zich uitgebreid bezig gehouden met onderwijs. Zo was hij bijvoorbeeld vice-decaan en portefeuillehouder onderwijs van de (toenmalige) Faculteit der Geneeskunde, en directeur van het Stafdirectoraat Zorg en Leren. Een andere nefroloog met onderwijsbloed is prof.dr. Jeroen Kooman. Hij is per 1 september benoemd tot nieuwe directeur van EDLAB, het UM-instituut voor onderwijsinnovatie.

Lees meer »

Inspirerende dag over therapietrouw »

Wat een inspirerende dag hebben de Nierstichting en de Nierpatiënten Vereniging Nederland georganiseerd, zoals elk jaar onder de noemer 'Samen Sterk'. Zorgverleners en onderzoekers hebben gesproken over hoe belangrijk therapietrouw is en hoe het gestimuleerd kan worden. Het grootste deel van het publiek bestond uit mensen met chronische nierproblemen of die een niertransplantatie hebben ondergaan.

Lees meer »

Overweldigende opbrengst benefietavond »

De derde benefietavond van de FortaFoundation heeft het overweldigende bedrag van € 270.240 opgebracht. Dit wordt verdeeld over drie goede doelen: de Liedjesfabriek, stichting Vlinderkind en het onderzoek van nefroloog dr. Rutger Maas uit het Radboudumc. De sfeer in de Vasim in Nijmegen werd direct bij binnenkomst al neergezet door medewerkers van de Liedjesfabriek die met hun mobiele studio naar binnen waren gereden en live muziek stonden te maken.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier