Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Amerikaanse thuisdialyse-activiste overleden

Door Jeroen van Setten 

Foto; LinkedIn

De Amerikaanse Kathe LeBeau zal nooit meer voor het Witte Huis demonstreren om aan te dringen op meer thuisdialyse en niertransplantaties. Ze overleed maandag onverwacht aan de complicaties van een longembolie. De thuisdialysepatiënt LeBeau werd 55 jaar.

Kathe LeBeau, zelf al heel lang dialysepatiënt, roerde zich sterk in de patiëntenbeweging en maakte veel indruk bij professionele organisaties, met haar pleidooi voor meer thuisdialyse. Ze was onder veel meer  lid van de raad van bestuur van de Amerikaanse Vereniging van Nierpatiënten en van de Vereniging voor Thuisdialyse, Home Dialyzors United. Ook was ze directeur van de Northeast Kidney Foundation, een belangengroep in haar woonplaats in de staat New York.

Sinds vorig jaar trad LeBeau, onder de naam Kismet, regelmatig op als clown voor jonge nierpatiënten en Ronald McDonald-kinderen.  Een hobby die haar enorm opvrolijkte en met haar de vele patiëntjes waarvoor ze in die korte tijd optrad. Volgende week zou ze de gebeurtenissen rond de afsluiting van Niermaand 2014 leiden in de staat New York en in Washington DC. 

Haar as zal worden verstrooid voor de kust van Maine. Ze laat haar echtgenoot Loren en een uitgebreide familie achter.

sterren Gepubliceerd: donderdag 20-03-2014
Bron: Home Dialyzors United | Nog geen reacties
Inspirerende dag over therapietrouw

Wat een inspirerende dag hebben de Nierstichting en de Nierpatiënten Vereniging Nederland georganiseerd, zoals elk jaar onder de noemer 'Samen Sterk'. Zorgverleners en onderzoekers hebben gesproken over hoe belangrijk therapietrouw is en hoe het gestimuleerd kan worden. Het grootste deel van het publiek bestond uit mensen met chronische nierproblemen of die een niertransplantatie hebben ondergaan.

Op deze dag is gekozen voor het onderwerp 'therapietrouw', omdat 50-75% van de patiënten, ongeveer zes maanden na de start van de behandeling, in meer of mindere mate therapieontrouw is. Deze cijfers zijn zorgelijk, want door therapieontrouw is het effect van de behandeling niet optimaal en de gevolgen kunnen ernstig zijn. Uit onderzoek is gebleken dat er verschillende redenen voor therapieontrouw zijn:

Lees meer »

Overweldigende opbrengst benefietavond »

De derde benefietavond van de FortaFoundation heeft het overweldigende bedrag van € 270.240 opgebracht. Dit wordt verdeeld over drie goede doelen: de Liedjesfabriek, stichting Vlinderkind en het onderzoek van nefroloog dr. Rutger Maas uit het Radboudumc. De sfeer in de Vasim in Nijmegen werd direct bij binnenkomst al neergezet door medewerkers van de Liedjesfabriek die met hun mobiele studio naar binnen waren gereden en live muziek stonden te maken.

Lees meer »

Benefiet voor Nefrotisch Syndroom: win kaarten! »

Op maandag 18 november vindt in Nijmegen voor de tweede keer een grootse benefietavond plaats waarbij een van de goede doelen het onderzoek van dr. Rutger Maas (Radboudumc) naar nefrotisch syndroom is. NierNieuws heeft twee kaarten weg te geven voor deze spectaculaire avond; wint u die? Wie er op een andere manier aan bij wil dragen kan zich nog opgeven als vrijwilliger.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier