Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Amerikaanse richtlijnen nierkanker in China geÔntroduceerd

Door Merel Dercksen 

Een Amerikaans samenwerkingsverband van vooraanstaande kankercentra heeft richtlijnen voor de behandeling van verschillende soorten kanker in China geÔntroduceerd. Hieronder is ook nierkanker. De richtlijnen zijn vertaald naar het Chinees, en aangepast aan de lokale omstandigheden.Het National Comprehensive Cancer Network (NCCN) is een samenwerkingsverband zonder winstoogmerk van 21 Amerikaanse centra voor de behandeling van kanker, die naar eigen zeggen tot de beste van de wereld behoren. Het heeft richtlijnen uitgegeven voor de behandeling van verschillende vormen van kanker, die beschikbaar zijn via een website. Van de 1,1 miljoen unieke bezoekers die de website jaarlijks trekt, zijn er bijna 300.000 afkomstig uit Aziatische landen, waarvan 46 duizend uit China.

Het NCCN is daarom al eerder begonnen om, samen met Chinese kankerexperts, de richtlijnen te vertalen naar het Chinees en aan te passen aan de praktijk daar en genetische kenmerken die in Chian meer of minder voorkomen dan in de VS. Nu zijn daar die voor kankers van de nieren, dikke darm, eierstokken en niet-kleincellig longcarcinoom bijgekomen.

sterren Gepubliceerd: donderdag 04-08-2011
Bron: Therapeutics Daily | Nog geen reacties
'Voor operatie nier koelen heeft geen zin'

Bij een operatie waarbij een gedeelte van een nier wordt verwijderd, is het goed gebruik om die nier vooraf een aantal minuten te koelen, om weefselschade tegen te gaan. Uit Canadees onderzoek, gepresenteerd tijdens AUA Annual Meeting 2019, blijkt nu echter dat koelen geen effect heeft op het resultaat van de operatie.

Een operatie waarbij een gedeelte van een nier wordt verwijderd heet een partiële nefrectomie. Deze operatie wordt toegepast om nierkanker te behandelen, als de tumoren tenminste op een geschikte plaats zitten om de operatie uit te voeren. Tot nu toe is het goed gebruik om de nier voorafgaand aan de operatie te koelen, om de stofwisseling in de nier te vertragen, en daarmee weefselschade in de nier tegen te gaan. Van andere operaties is bekend dat koelen een positief effect heeft, dus de gedachte dat het nuttig is om voor een partiële nefrectomie ook te doen, is niet zo gek, hoewel het nog nooit experimenteel is onderzocht. Het koelen gebeurt door voorafgaand aan de operatie, na het afsluiten van de bloedtoevoer, een laag van 2 cm ijs rond de nier aan te brengen, en die na 10 minuten weer te verwijderen.

Het Canadese onderzoek had tot doel om uit te zoeken of het koelen voor een partiële nefrectomie nuttig was. De opzet was om zo dicht mogelijk bij een dubbelblind onderzoek te blijven als mogelijk, waarbij de uitvoerende artsen pas op het laatste moment te horen kregen of de nier was gekoeld of niet.

Lees meer »

Kans op nierfalen na operatie nierkanker verdubbeld »

Mensen met nierkanker bij wie beide nieren verwijderd worden, zijn als gevolg daarvan vanzelfsprekend nierpatiënt. Maar ook als maar een van de nieren geheel of zelfs gedeeltelijk uitgenomen wordt, is er een risico op nierfalen. Australische wetenschappers hebben uitgezocht hoe dit in de praktijk uitpakt. Het risico is klein maar aanwezig, en het maakt uit of de zieke nier helemaal verwijderd wordt, of dat een schoon deel kan blijven zitten.

Lees meer »

Oefennier uit 3D-printer maakt chirurg beter »

Tegenwoordig worden steeds meer operaties uitgevoerd met behulp van robotarmen, die door de chirurg bediend worden. Om het manipuleren van deze robotarmen tijdens een bepaalde operatie goed onder de knie te krijgen, moeten chirurgen voldoende trainen. Het trainen gebeurt in een trainingsomgeving, die een model van het te opereren orgaan bevat. Een Amerikaans model van een nier om een robot-ondersteunde gedeeltelijke nefrectomie uit te voeren, blijkt goed te voldoen.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier