Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Amerikaanse nefrologen vinden met moeite interessante baan

Door Gerard Kok 

Amerikaanse nefrologen die net zijn afgestudeerd vinden vrij lastig een baan. Op termijn worden de vooruitzichten wel beter, zo blijkt uit het jaarlijkse rapport van de ASN (American Society of Nephrology, Amerikaanse vereniging voor nefrologie) over werkgelegenheid voor nefrologen.

Het jaarlijkse rapport, 'The US Adult Nephrology Workforce 2016 - Developments and Trends', verscheen afgelopen week voor de derde keer. Het rapport analyseert de arbeidsmarkt voor Amerikaanse nefrologen, en baseert zich daarbij op de gegevens uit diverse medische registers, alsmede enquêtes die onder nefrologen zijn gehouden (bijvoorbeeld een enquête onder nefrologen in opleiding).

De arbeidsmarkt voor nefrologen blijkt behoorlijk lastig, terwijl je dat niet zou verwachten, omdat het aantal nierpatiënten in Amerika, net als in de rest van de wereld, nog steeds groeit. De markt is zelf ook aan het veranderen. In plaats van gefragmenteerde zorg aan te bieden (bijvoorbeeld dialysecentrum en ziekenhuis die niet met elkaar over de behandeling overleggen), wordt in de VS steeds meer geprobeerd 'complete zorg' te geven; zorg door een team van diverse professionals (zoals bijv. diëtist, nefroloog, maatschappelijk werker) die met elkaar overleggen over de behandeling. Voor nefrologen die met deze ontwikkeling mee kunnen groeien liggen er kansen.

De uitkomsten van het Amerikaanse rapport zijn uiteraard niet klakkeloos te vertalen naar de Nederlandse situatie. In Nederland wordt bijvoorbeeld het aantal opleidingsplaatsen voor medisch specialisten gereguleerd vanuit het ministerie van VWS, waardoor er niet snel een groot overschot zal ontstaan binnen een beroepsgroep.

sterren Gepubliceerd: donderdag 10-11-2016
Bron: Medscape | Nog geen reacties
Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet.

ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Het verhaal geeft de impact weer van een volhardende burger die achter allerlei schermen vele touwtjes in handen had en wiens strakke regie uiteindelijk leidde tot een wetswijzing.

Menno Loos en Ed van Eeden, Dat bepaal je zelf Ė Tien jaar strijden voor een nieuwe Donorwet. Uitgeverij LoosBD, 356 pp, hardcover, prijs Ä 25.

Bestellen kan via deze link https://datbepaaljezelf.nl/

Achter de schermen: een nierbiopt beoordelen »

U ziet hen vrijwel nooit en toch zijn ze belangrijk voor nierpatiënten: pathologen. Een patholoog kan aan het weefsel van een nier(biopt) zien hoe groot nierschade is. En vaak ook wat de oorzaak van nierproblemen is. Neem een kijkje in het laboratorium van een patholoog in het nieuwste nummer van Wisselwerking, het tijdschrift van de Nierpatiënten Vereniging Nederland. De pathologen Jesper Kers en Tri Nguyen geven in tekst en beeld uitleg over hun werk.

Lees meer »

Huisdieren mogelijk bron van hepatitis E »

Huisdieren zijn veel vaker dan gedacht besmet (geweest) met het virus dat hepatitis E veroorzaakt, en zouden daarmee wel eens een bron van besmetting voor mensen kunnen zijn. Dit is voor gezonde mensen over het algemeen niet gevaarlijk, maar kan dat wel zijn voor mensen die een verminderde afweer hebben, bijvoorbeeld getransplanteerden. Vrij veel mensen hebben op enig moment in hun leven een infectie met het hepatitis E-virus, meestal niet ernstig.

Lees meer »


Amerikaanse nefrologen vinden met moeite interessante baan

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier