Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Amerikaanse nefrologen vinden met moeite interessante baan

Door Gerard Kok 

Amerikaanse nefrologen die net zijn afgestudeerd vinden vrij lastig een baan. Op termijn worden de vooruitzichten wel beter, zo blijkt uit het jaarlijkse rapport van de ASN (American Society of Nephrology, Amerikaanse vereniging voor nefrologie) over werkgelegenheid voor nefrologen.

Het jaarlijkse rapport, 'The US Adult Nephrology Workforce 2016 - Developments and Trends', verscheen afgelopen week voor de derde keer. Het rapport analyseert de arbeidsmarkt voor Amerikaanse nefrologen, en baseert zich daarbij op de gegevens uit diverse medische registers, alsmede enquêtes die onder nefrologen zijn gehouden (bijvoorbeeld een enquête onder nefrologen in opleiding).

De arbeidsmarkt voor nefrologen blijkt behoorlijk lastig, terwijl je dat niet zou verwachten, omdat het aantal nierpatiënten in Amerika, net als in de rest van de wereld, nog steeds groeit. De markt is zelf ook aan het veranderen. In plaats van gefragmenteerde zorg aan te bieden (bijvoorbeeld dialysecentrum en ziekenhuis die niet met elkaar over de behandeling overleggen), wordt in de VS steeds meer geprobeerd 'complete zorg' te geven; zorg door een team van diverse professionals (zoals bijv. diëtist, nefroloog, maatschappelijk werker) die met elkaar overleggen over de behandeling. Voor nefrologen die met deze ontwikkeling mee kunnen groeien liggen er kansen.

De uitkomsten van het Amerikaanse rapport zijn uiteraard niet klakkeloos te vertalen naar de Nederlandse situatie. In Nederland wordt bijvoorbeeld het aantal opleidingsplaatsen voor medisch specialisten gereguleerd vanuit het ministerie van VWS, waardoor er niet snel een groot overschot zal ontstaan binnen een beroepsgroep.

sterren Gepubliceerd: donderdag 10-11-2016
Bron: Medscape | Nog geen reacties
Wisselwerking: Social distancing nieuwe stijl

Lachen is gezond. Ook in coronatijd is het belangrijk om te blijven lachen. Humor kan kracht geven bij stress en onzekerheid. Daarom een grappige column over social distancing op onverwachte wijze in de nieuwste Wisselwerking, het tijdschrift van de Nierpatiënten Vereniging Nederland (NVN).

En verder: veel aandacht voor de impact van corona op nierpatiënten. Maar ook informatie over andere onderwerpen, zoals wat een podotherapeut voor dialyse- en diabetespatiënten kan betekenen. U kunt Wisselwerking lezen door een abonnement te nemen, een proefnummer aan te vragen of lid te worden van de NVN: https://www.nvn.nl/nieuws/en-toen-was-er-corona/ Via voorgaand linkje kunt u eveneens de column over social distancing lezen. De nieuwe uitgave verschijnt donderdag 16 april.

Nederland voert internationale database aan in strijd tegen COVID-19 bij nierpatiŽnten »

Europese artsen en onderzoekers, onder Nederlandse aanvoering, hebben een internationale database opgezet. Hierin verzamelen ze gegevens van dialysepatiënten en getransplanteerden die met COVID-19 besmet zijn. Het doel is deze patiënten beter te kunnen behandelen. Nierpatiënten behoren tot de risicogroep in de huidige pandemie. Hierbinnen zijn dialysepatiënten en degenen die afweeronderdrukkende medicatie slikken extra kwetsbaar.

Lees meer »

Nieuwe apps helpen bij corona-management »

Nu besmettingen met Covid-19 (corona) serieuze sociale gevolgen hebben en tot een zware belasting van de zorgsector hebben geleid, duiken er verschillende apps op die hier een beetje verlichting in proberen te brengen. Het doel is steeds in grote lijnen: zorgen dat mensen met verdachte symptomen tijdig contact opnemen met een zorgverlener, maar ook dat mensen met een gewone verkoudheid, dat niet onnodig doen.

Lees meer »


Amerikaanse nefrologen vinden met moeite interessante baan

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier