Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Ambtenaren zonder enige compassie

Door Jeroen van Setten 

Redactioneel commentaar

De ambtelijke werkgroep 'Besparingen Gezondheidszorg' in Den Haag heeft bedacht dat het eigen risico maar eens omhoog moet. En niet zomaar een beetje, maar met 370%. Het eigen risico zou volgens de werkgroep naar 775 Euro moeten in het kader van de geplande bezuinigingen.

De ambtenaren die dit plan hebben bedacht denken hiermee miljoenen te gaan besparen, maar dat zou wel eens tegen kunnen vallen. Het gaat namelijk maar om een kleine groep mensen waaruit die 'winst' zou moeten komen. De meeste Nederlanders blijven met hun zorgbehoefte op dit moment ruim beneden het huidige eigen risico van Ä 165,--.

Degenen die nu jaarlijks meer dan 165 Euro aan zorg consumeren zijn alleen de grootgebruikers, vaak chronisch zieken en gehandicapten. Die komen ook wel boven dat nieuwe eigen risico van 775 Euro uit en moeten dus elk jaar van hun, meestal toch al zeer beperkte inkomen, 775 Euro gaan afdragen voor zorg die ze absoluut niet kunnen missen. Bovendien hebben ze daarvoor, net als ieder ander, gewoon jarenlang premies betaald.

Aangezien die premies voor de zorgverzekeringen elk jaar ook weer stijgen komt het solidariteitsbeginsel in onze maatschappij steeds meer in het gedrang. De kleine groep met de grootste zorgen wordt door dit plan driedubbel gepakt. Laten we hopen dat de volksvertegenwoordiging meer compassie heeft dan de werkgroep die dit botte plan heeft ontwikkeld.

sterren Gepubliceerd: donderdag 01-04-2010 | Reacties (3)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • w kreutzer, Valkenburg aan de Geul
  14-05-2010 21:33

  helaas ben ik ook ambtenaar maar ben het zeker niet eens met de strekking van mijn collega ambtenaren, Nederland is een Democratie wat betekent dat we ook voor elkaar opkomen/delen. Helaas komen er steeds meer grootgraaiers aan het woord die het "Land van oom Tom" als hun grote voorbeeld zien. Helaas is het zo dat als je bij oom Tom achterom komt (de gezondheidszorg in de VS bv) het een arm land is. Slechte zorg, veel armoede en oorlog voeren om het land draaiende te houden............is dat waar wij als Nederlanders een voorbeeld aan moeten nemen? De zorg voor je medemens is voor mij de graadmeter van een democratie, want niemand kiest er voor om ziek te zijn!

 • ClockworOrange, Zuid-Holland
  03-04-2010 07:52

  Dit heet verwachtingspatronen zetten waardoor je uiteindelijk de verhoging van de zorgpremie acceptabel vindt.

 • J.C.M v. Gijlswijk, Noordwijkerhout
  02-04-2010 19:42

  Allen al dat er mensen zijn die dit bedenken en die zo direct te maken hebben met het uitstippelen van het e.v.t te gaan voeren beleid,doet je huiveren want volgens mij zijn dit mensen die over solod. zijn met elkaar niets meer van den hebben.
  Trouwens blijft het nu al niet bij deze verhoging want zij hebben ook bedacht om bij elk huisartsen bezoek de mensen 5Ä te laten bet. en ook om b.v.b de vergoeding op de maagzuurremmers uit de verz. te halen.
  wat volgt er nog meer?
Wie wil er nou een nierpatiŽnt 'cadeau'?

Redactioneel

Nierpatiënt Wim Altena is door de Patiëntenfederatie Nederland (voorheen NPCF) 'cadeau' gedaan aan PvdA-tweedekamerlid Henk Nijboer. Ook zes andere politici kregen een, chronisch zieke, patiënt cadeau. Een aardig idee, zou je zo zeggen en, eerlijk is eerlijk, het genereert wel weer de nodige publiciteit. Maar gaat het ook iets uitmaken? 

De Patiëntenfederatie Nederland is de koepelorganisatie van patiëntenorganisaties. Deze koepel is niet zoals je zou verwachten een zelfstandig door de leden betaald orgaan, maar in feite onderdeel van het ministerie van VWS. Demissionair minister Schippers (VVD) van VWS bestuurt zoals bekend, vooral de kosten in de zorg met ijzeren hand. Ze doet dat op een manier die heel veel, vooral linkse, partijen niet erg aanspreekt en ook bij veel zorgverleners en patiënten niet zo in de smaak valt. 

Lees meer »

ADR: zachte feiten en harde meningen »

Redactioneel Voor- en tegenstanders van een geen-bezwaarsysteem voor orgaandonatie bevechten elkaar te vuur en te zwaard. We ontvangen letterlijk dagelijks e-mails van voor- en tegenstanders die allemaal even overtuigd zijn van hun enige gelijk. De vrijwel fifty-fifty uitslag van de stemming in de Tweede Kamer over het wetsontwerp van Pia Dijkstra (D66) voor invoering van een ADR-systeem maakt de scheiding der geesten duidelijk zichtbaar.

Lees meer »

Wie het weet mag het zeggen »

Redactioneel Natuurlijk wil het niet zoveel zeggen, al die NEE-registreerders tijdens de afgelopen Donorweek. Maar het is wel een signaal. Jezelf voorhouden dat uit onderzoeken is gebleken dat 62 procent van de Nederlanders voor orgaandonatie en 'dus ook 38% tegen' is, betekent vertrouwen op resultaten uit het verleden. En die geven zoals we weten geen enkele garantie voor de toekomst.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier