Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Alarmsysteem geen verbetering overleving bij acuut nierfalen

Door Gerard Kok 

Automatische en elektronische alarmering als een patiënt acuut nierfalen ontwikkelt, blijkt de vooruitzichten voor deze patiënten in het algemeen niet te verbeteren. Dit blijkt uit een Canadees meta-onderzoek.

Acuut nierfalen treedt op als de nieren binnen enkele dagen of weken stoppen met functioneren. Het risico op overlijden of chronische nierschade als gevolg van acuut nierfalen is nogal hoog, en bovendien wordt het regelmatig (te) laat ontdekt. Daarom experimenteert men al enkele decennia met automatische alarmering als een patiënt acuut nierfalen lijkt te ontwikkelen. Hierbij valt te denken aan het sturen van een e-mailtje naar een arts zodra bijvoorbeeld de creatininespiegel van een patiënt binnen 90 dagen anderhalf keer zo hoog wordt.

Het Canadese onderzoek legde zes studies naar de effectiviteit van enkele implementaties van automatische en elektronische alarmering van acuut nierfalen, naast elkaar. In totaal omvatte het meta-onderzoek meer dan 10.000 patiënten. Hoewel sommige aspecten van automatische alarmering wel nuttig bleken, had automatische alarmering over het geheel genomen geen invloed op de overlevingskans van de deelnemers, noch op het aantal deelnemende patiënten dat een niervervangende behandeling moest ondergaan.

Helaas leidt automatische alarmering bij het ontwikkelen van acuut nierfalen dus nog niet tot het gewenste resultaat. Misschien komt dat omdat nog onvoldoende duidelijk is wanneer er nou precies alarm moet worden geslagen. Verder onderzoek zou daar helderheid in moeten brengen.

sterren Gepubliceerd: woensdag 01-02-2017
Bron: Nephrology Dialysis Transplantation | Nog geen reacties
Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet.

ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Het verhaal geeft de impact weer van een volhardende burger die achter allerlei schermen vele touwtjes in handen had en wiens strakke regie uiteindelijk leidde tot een wetswijzing.

Menno Loos en Ed van Eeden, Dat bepaal je zelf Ė Tien jaar strijden voor een nieuwe Donorwet. Uitgeverij LoosBD, 356 pp, hardcover, prijs Ä 25.

Bestellen kan via deze link https://datbepaaljezelf.nl/

Achter de schermen: een nierbiopt beoordelen »

U ziet hen vrijwel nooit en toch zijn ze belangrijk voor nierpatiënten: pathologen. Een patholoog kan aan het weefsel van een nier(biopt) zien hoe groot nierschade is. En vaak ook wat de oorzaak van nierproblemen is. Neem een kijkje in het laboratorium van een patholoog in het nieuwste nummer van Wisselwerking, het tijdschrift van de Nierpatiënten Vereniging Nederland. De pathologen Jesper Kers en Tri Nguyen geven in tekst en beeld uitleg over hun werk.

Lees meer »

Huisdieren mogelijk bron van hepatitis E »

Huisdieren zijn veel vaker dan gedacht besmet (geweest) met het virus dat hepatitis E veroorzaakt, en zouden daarmee wel eens een bron van besmetting voor mensen kunnen zijn. Dit is voor gezonde mensen over het algemeen niet gevaarlijk, maar kan dat wel zijn voor mensen die een verminderde afweer hebben, bijvoorbeeld getransplanteerden. Vrij veel mensen hebben op enig moment in hun leven een infectie met het hepatitis E-virus, meestal niet ernstig.

Lees meer »


Alarmsysteem geen verbetering overleving bij acuut nierfalen

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier