Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Alarmsysteem geen verbetering overleving bij acuut nierfalen

Door Gerard Kok 

Automatische en elektronische alarmering als een patiënt acuut nierfalen ontwikkelt, blijkt de vooruitzichten voor deze patiënten in het algemeen niet te verbeteren. Dit blijkt uit een Canadees meta-onderzoek.

Acuut nierfalen treedt op als de nieren binnen enkele dagen of weken stoppen met functioneren. Het risico op overlijden of chronische nierschade als gevolg van acuut nierfalen is nogal hoog, en bovendien wordt het regelmatig (te) laat ontdekt. Daarom experimenteert men al enkele decennia met automatische alarmering als een patiënt acuut nierfalen lijkt te ontwikkelen. Hierbij valt te denken aan het sturen van een e-mailtje naar een arts zodra bijvoorbeeld de creatininespiegel van een patiënt binnen 90 dagen anderhalf keer zo hoog wordt.

Het Canadese onderzoek legde zes studies naar de effectiviteit van enkele implementaties van automatische en elektronische alarmering van acuut nierfalen, naast elkaar. In totaal omvatte het meta-onderzoek meer dan 10.000 patiënten. Hoewel sommige aspecten van automatische alarmering wel nuttig bleken, had automatische alarmering over het geheel genomen geen invloed op de overlevingskans van de deelnemers, noch op het aantal deelnemende patiënten dat een niervervangende behandeling moest ondergaan.

Helaas leidt automatische alarmering bij het ontwikkelen van acuut nierfalen dus nog niet tot het gewenste resultaat. Misschien komt dat omdat nog onvoldoende duidelijk is wanneer er nou precies alarm moet worden geslagen. Verder onderzoek zou daar helderheid in moeten brengen.

sterren Gepubliceerd: woensdag 01-02-2017
Bron: Nephrology Dialysis Transplantation | Nog geen reacties
Wisselwerking: Social distancing nieuwe stijl

Lachen is gezond. Ook in coronatijd is het belangrijk om te blijven lachen. Humor kan kracht geven bij stress en onzekerheid. Daarom een grappige column over social distancing op onverwachte wijze in de nieuwste Wisselwerking, het tijdschrift van de Nierpatiënten Vereniging Nederland (NVN).

En verder: veel aandacht voor de impact van corona op nierpatiënten. Maar ook informatie over andere onderwerpen, zoals wat een podotherapeut voor dialyse- en diabetespatiënten kan betekenen. U kunt Wisselwerking lezen door een abonnement te nemen, een proefnummer aan te vragen of lid te worden van de NVN: https://www.nvn.nl/nieuws/en-toen-was-er-corona/ Via voorgaand linkje kunt u eveneens de column over social distancing lezen. De nieuwe uitgave verschijnt donderdag 16 april.

Nederland voert internationale database aan in strijd tegen COVID-19 bij nierpatiŽnten »

Europese artsen en onderzoekers, onder Nederlandse aanvoering, hebben een internationale database opgezet. Hierin verzamelen ze gegevens van dialysepatiënten en getransplanteerden die met COVID-19 besmet zijn. Het doel is deze patiënten beter te kunnen behandelen. Nierpatiënten behoren tot de risicogroep in de huidige pandemie. Hierbinnen zijn dialysepatiënten en degenen die afweeronderdrukkende medicatie slikken extra kwetsbaar.

Lees meer »

Nieuwe apps helpen bij corona-management »

Nu besmettingen met Covid-19 (corona) serieuze sociale gevolgen hebben en tot een zware belasting van de zorgsector hebben geleid, duiken er verschillende apps op die hier een beetje verlichting in proberen te brengen. Het doel is steeds in grote lijnen: zorgen dat mensen met verdachte symptomen tijdig contact opnemen met een zorgverlener, maar ook dat mensen met een gewone verkoudheid, dat niet onnodig doen.

Lees meer »


Alarmsysteem geen verbetering overleving bij acuut nierfalen

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier