Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Agressievere nierkanker is genetisch afwijkend

Niercelcarcinoom is de meestvoorkomende vorm van nierkanker. Maar er zijn verschillen in agressiviteit. Als een meer agressieve tumor eenmaal is uitgezaaid, is genezing bijna niet meer mogelijk. Wetenschappers van de universiteit van Heidelberg zochten daarom naar markers die ze konden koppelen aan de agressiviteit van een tumor in de nier en die daarmee in een vroeg stadium iets over de prognose kunnen zeggen.

Ze analyseerden het RNA van 24 niercelcarcinomen. Daarnaasr keken ze nog naar immunologische kenmerken en enzymactiviteit in 224 niertumoren, waaronder 87 niercelcarcinomen.

In niercelcarcinomen vonden ze meer serum amyloÔd A 1 (SAA1) dan in andere vormen van nierkanker. De onderzoekers voerden een immunologische analyse uit om te kijken of er een verband was tussen de mate waarin dit eiwit tot expressie komt en de overleving van de patiŽnt. Ook keken ze in het laboratorium naar het effect van SAA1 op tumorcellen.

Er bleek een duidelijk verband tussen de mate waarin SAA1 in de tumor tot expressie komt en de overlevingskansen van de patiŽnten. Ook vonden de onderzoekers dat stimulatie van monsters van niercalcarcinomen met recombinant SAA1 leidt tot een toename van een enzym dat tumorcellen gebruiken om zich uit te zaaien. De met SAA1 bewerkte tumormonsters zaaiden zich dan ook sterker uit.

De onderzoekers concluderen dat SAA1 een goede marker lijkt voor de prognose van niercelcarcinoom. En, schrijven ze, wellicht biedt SAA1 ook aanknopingspunten voor een nieuwe therapie.

sterren Gepubliceerd: maandag 26-10-2009
Bron: European Urology | Nog geen reacties
'Voor operatie nier koelen heeft geen zin'

Bij een operatie waarbij een gedeelte van een nier wordt verwijderd, is het goed gebruik om die nier vooraf een aantal minuten te koelen, om weefselschade tegen te gaan. Uit Canadees onderzoek, gepresenteerd tijdens AUA Annual Meeting 2019, blijkt nu echter dat koelen geen effect heeft op het resultaat van de operatie.

Een operatie waarbij een gedeelte van een nier wordt verwijderd heet een partiële nefrectomie. Deze operatie wordt toegepast om nierkanker te behandelen, als de tumoren tenminste op een geschikte plaats zitten om de operatie uit te voeren. Tot nu toe is het goed gebruik om de nier voorafgaand aan de operatie te koelen, om de stofwisseling in de nier te vertragen, en daarmee weefselschade in de nier tegen te gaan. Van andere operaties is bekend dat koelen een positief effect heeft, dus de gedachte dat het nuttig is om voor een partiële nefrectomie ook te doen, is niet zo gek, hoewel het nog nooit experimenteel is onderzocht. Het koelen gebeurt door voorafgaand aan de operatie, na het afsluiten van de bloedtoevoer, een laag van 2 cm ijs rond de nier aan te brengen, en die na 10 minuten weer te verwijderen.

Het Canadese onderzoek had tot doel om uit te zoeken of het koelen voor een partiële nefrectomie nuttig was. De opzet was om zo dicht mogelijk bij een dubbelblind onderzoek te blijven als mogelijk, waarbij de uitvoerende artsen pas op het laatste moment te horen kregen of de nier was gekoeld of niet.

Lees meer »

Kans op nierfalen na operatie nierkanker verdubbeld »

Mensen met nierkanker bij wie beide nieren verwijderd worden, zijn als gevolg daarvan vanzelfsprekend nierpatiënt. Maar ook als maar een van de nieren geheel of zelfs gedeeltelijk uitgenomen wordt, is er een risico op nierfalen. Australische wetenschappers hebben uitgezocht hoe dit in de praktijk uitpakt. Het risico is klein maar aanwezig, en het maakt uit of de zieke nier helemaal verwijderd wordt, of dat een schoon deel kan blijven zitten.

Lees meer »

Oefennier uit 3D-printer maakt chirurg beter »

Tegenwoordig worden steeds meer operaties uitgevoerd met behulp van robotarmen, die door de chirurg bediend worden. Om het manipuleren van deze robotarmen tijdens een bepaalde operatie goed onder de knie te krijgen, moeten chirurgen voldoende trainen. Het trainen gebeurt in een trainingsomgeving, die een model van het te opereren orgaan bevat. Een Amerikaans model van een nier om een robot-ondersteunde gedeeltelijke nefrectomie uit te voeren, blijkt goed te voldoen.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier