Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Agressieve nierkanker is te onderscheiden van minder gevaarlijke vorm

Door Gerard Kok 

Canadese artsen hebben 29 eiwitten geïdentificeerd, die betrokken zijn bij het uitzaaien van niercelkanker. Mogelijk helpt dit inzicht te bepalen bij welke patiënten de niercelkanker op het punt staat uit te zaaien, zodat deze patiënten gericht kunnen worden behandeld, en de (meestal zware) behandelingen bij andere patiënten achterwege kunnen worden gelaten.

Patiënten met niercelkanker waarbij de tumor zich beperkt tot de nier hebben een vijfjaarsoverleving van 60-70%, maar dit daalt tot minder dan 10% als er uitzaaiingen zijn. Het is dus van groot belang te bepalen bij welke patiënten de tumor op het punt staat uit te zaaien, of dat zal gaan doen, zodat zij gericht kunnen worden behandeld. Tot nu toe bleek het identificeren van de patiënten met kans op uitzaaien lastig, zelfs de primaire tumor in de nier wordt nog vaak te laat ontdekt. De Canadese artsen claimen nu echter een methode te hebben gevonden: met behulp van een massaspectrometer konden zij 29 eiwitten aanwijzen die anders, vaak sterker, tot expressie komen als er uitzaaiingen ontstaan.

Op basis van dit inzicht kunnen wellicht nieuwe behandelmethoden worden ontwikkeld tegen uitzaaiende niercelkanker. Patiënten waarbij de geïdentificeerde eiwitten niet veranderd aanwezig zijn kan een dure en zware behandeling bespaard blijven; misschien wel net zo belangrijk. Het onderzoek is verschenen in Molecular and Cellular Proteomics.

sterren Gepubliceerd: donderdag 13-12-2012
Bron: St. Michael's Hospital, Toronto | Nog geen reacties
'Voor operatie nier koelen heeft geen zin'

Bij een operatie waarbij een gedeelte van een nier wordt verwijderd, is het goed gebruik om die nier vooraf een aantal minuten te koelen, om weefselschade tegen te gaan. Uit Canadees onderzoek, gepresenteerd tijdens AUA Annual Meeting 2019, blijkt nu echter dat koelen geen effect heeft op het resultaat van de operatie.

Een operatie waarbij een gedeelte van een nier wordt verwijderd heet een partiële nefrectomie. Deze operatie wordt toegepast om nierkanker te behandelen, als de tumoren tenminste op een geschikte plaats zitten om de operatie uit te voeren. Tot nu toe is het goed gebruik om de nier voorafgaand aan de operatie te koelen, om de stofwisseling in de nier te vertragen, en daarmee weefselschade in de nier tegen te gaan. Van andere operaties is bekend dat koelen een positief effect heeft, dus de gedachte dat het nuttig is om voor een partiële nefrectomie ook te doen, is niet zo gek, hoewel het nog nooit experimenteel is onderzocht. Het koelen gebeurt door voorafgaand aan de operatie, na het afsluiten van de bloedtoevoer, een laag van 2 cm ijs rond de nier aan te brengen, en die na 10 minuten weer te verwijderen.

Het Canadese onderzoek had tot doel om uit te zoeken of het koelen voor een partiële nefrectomie nuttig was. De opzet was om zo dicht mogelijk bij een dubbelblind onderzoek te blijven als mogelijk, waarbij de uitvoerende artsen pas op het laatste moment te horen kregen of de nier was gekoeld of niet.

Lees meer »

Kans op nierfalen na operatie nierkanker verdubbeld »

Mensen met nierkanker bij wie beide nieren verwijderd worden, zijn als gevolg daarvan vanzelfsprekend nierpatiënt. Maar ook als maar een van de nieren geheel of zelfs gedeeltelijk uitgenomen wordt, is er een risico op nierfalen. Australische wetenschappers hebben uitgezocht hoe dit in de praktijk uitpakt. Het risico is klein maar aanwezig, en het maakt uit of de zieke nier helemaal verwijderd wordt, of dat een schoon deel kan blijven zitten.

Lees meer »

Oefennier uit 3D-printer maakt chirurg beter »

Tegenwoordig worden steeds meer operaties uitgevoerd met behulp van robotarmen, die door de chirurg bediend worden. Om het manipuleren van deze robotarmen tijdens een bepaalde operatie goed onder de knie te krijgen, moeten chirurgen voldoende trainen. Het trainen gebeurt in een trainingsomgeving, die een model van het te opereren orgaan bevat. Een Amerikaans model van een nier om een robot-ondersteunde gedeeltelijke nefrectomie uit te voeren, blijkt goed te voldoen.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier