Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

'Agent Orange' veroorzaakte ernstige nierkanker

Door Jeroen van Setten 

Klik voor een vergroting

Veel Vietnamveteranen blijken nierkanker te hebben ontwikkeld ten gevolge van het gebruik van 'Agent Orange' in de Vietnamoorlog. Agent Orange is een herbicide die in de zestiger jaren door de Amerikanen werd gebruikt om de bossen te ontbladeren waarin de Vietcong zich schuilhield. Op die manier verloor de tegenstander zijn schuilplaats. De herbicide werd vanuit vliegtuigen en helikopters verstrooid.

Onderzoekers van het Veterans Affairs Medical Centre (VAMC) onderzochten de dossiers van 297 patiŽnten gediagnosticeerd met nierkanker tussen 1987 en 2009. Zij beoordeelden van deze patiŽnten de leeftijd bij diagnose, tumorgrootte, kant van de laesie, pathologie en overleving.

Ze ontdekten dat dertien van de patiŽnten in de leeftijd van 39 tot 63 bij diagnose, zeiden dat ze waren blootgesteld aan Agent Orange. Gedocumenteerde blootstelling aan het herbicide en pathologieverslagen waren van tien van de patiŽnten beschikbaar. Negen van hen hadden heldercellige kankers en een had zowel heldercellige als papillaire kanker.

De ontdekking is nog niet onderworpen aan een peer review, die doorgaans aan een publicatie in een medisch tijdschrift voorafgaat. Onderzoeker dr. Anthony Y. Smith voegde aan de bekendmaking op een groot urologencongres toe, dat zijn onderzoeksteam hard zal werken om beter te bepalen of blootstelling aan Agent Orange als een risicofactor voor nierkanker moet worden beschouwd.

Jaren geleden werden al verbanden aangetoond tussen Agent Orange en vele soorten ziekten, waaronder chronische lymfatische leukemie, weke delen sarcoom, non-Hodgkin lymfoom en de ziekte van Hodgkin. Ook werden in Vietnam duizenden kinderen geboren met spina bifida (open rug) en andere misvormingen aan de ruggengraat. Het middel wordt pas sinds 1983 niet meer geproduceerd.

sterren Gepubliceerd: woensdag 18-05-2011 | Nog geen reacties
'Voor operatie nier koelen heeft geen zin'

Bij een operatie waarbij een gedeelte van een nier wordt verwijderd, is het goed gebruik om die nier vooraf een aantal minuten te koelen, om weefselschade tegen te gaan. Uit Canadees onderzoek, gepresenteerd tijdens AUA Annual Meeting 2019, blijkt nu echter dat koelen geen effect heeft op het resultaat van de operatie.

Een operatie waarbij een gedeelte van een nier wordt verwijderd heet een partiële nefrectomie. Deze operatie wordt toegepast om nierkanker te behandelen, als de tumoren tenminste op een geschikte plaats zitten om de operatie uit te voeren. Tot nu toe is het goed gebruik om de nier voorafgaand aan de operatie te koelen, om de stofwisseling in de nier te vertragen, en daarmee weefselschade in de nier tegen te gaan. Van andere operaties is bekend dat koelen een positief effect heeft, dus de gedachte dat het nuttig is om voor een partiële nefrectomie ook te doen, is niet zo gek, hoewel het nog nooit experimenteel is onderzocht. Het koelen gebeurt door voorafgaand aan de operatie, na het afsluiten van de bloedtoevoer, een laag van 2 cm ijs rond de nier aan te brengen, en die na 10 minuten weer te verwijderen.

Het Canadese onderzoek had tot doel om uit te zoeken of het koelen voor een partiële nefrectomie nuttig was. De opzet was om zo dicht mogelijk bij een dubbelblind onderzoek te blijven als mogelijk, waarbij de uitvoerende artsen pas op het laatste moment te horen kregen of de nier was gekoeld of niet.

Lees meer »

Kans op nierfalen na operatie nierkanker verdubbeld »

Mensen met nierkanker bij wie beide nieren verwijderd worden, zijn als gevolg daarvan vanzelfsprekend nierpatiënt. Maar ook als maar een van de nieren geheel of zelfs gedeeltelijk uitgenomen wordt, is er een risico op nierfalen. Australische wetenschappers hebben uitgezocht hoe dit in de praktijk uitpakt. Het risico is klein maar aanwezig, en het maakt uit of de zieke nier helemaal verwijderd wordt, of dat een schoon deel kan blijven zitten.

Lees meer »

Oefennier uit 3D-printer maakt chirurg beter »

Tegenwoordig worden steeds meer operaties uitgevoerd met behulp van robotarmen, die door de chirurg bediend worden. Om het manipuleren van deze robotarmen tijdens een bepaalde operatie goed onder de knie te krijgen, moeten chirurgen voldoende trainen. Het trainen gebeurt in een trainingsomgeving, die een model van het te opereren orgaan bevat. Een Amerikaans model van een nier om een robot-ondersteunde gedeeltelijke nefrectomie uit te voeren, blijkt goed te voldoen.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier