Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Afro-Amerikaanse nierpatiŽnten: vaker dialyse dan hartaanval

Door Merel Dercksen 

Afro-Amerikanen met nierschade door hoge bloeddruk lopen meer risico te moeten gaan dialyseren, dan voor die tijd te overlijden aan hart- en vaatziekten. Dat is een tegenstelling met de gemiddelde wereldbevolking, waar het precies andersom is.

Uit meerdere onderzoeken komt naar voren dat mensen met een verminderde nierfunctie een hoger risico lopen te overlijden aan hart- en vaataandoeningen, dan dat hun nierfunctie zo ver achteruitgaat dat ze moeten gaan dialyseren of getransplanteerd worden. Amerikaanse wetenschappers hebben onderzocht of dat ook geldt voor Afro-Amerikanen, een subgroep van de bevolking waarin relatief veel nierziekten voorkomen. Ze keken daarbij specifiek naar mensen met nierschade door hoge bloeddruk.

Binnen een bestaande Amerikaanse studie zijn 691 zwarte Amerikanen met een nierziekte elf jaar gevolgd. In deze periode overleden 59 mensen aan een hart- of vaataandoening, en 118 aan iets anders. Terminaal nierfalen bleek in deze groep vijf keer zo vaak voor te komen als overlijden door hart- en vaatziekten. Het kwam zelfs vaker voor dan de combinatie sterfte en ziekenhuisopnames met deze oorzaak.

In alle subgroepen die de onderzoekers onderscheidden, bijvoorbeeld op basis van leeftijd, opleiding, nierfunctie aan het begin van het onderzoek en eiwituitscheiding met de urine, kwam een volledig verlies van de nierfunctie vaker voor dan overlijden door een hart- of vaataandoening.

sterren Gepubliceerd: vrijdag 30-07-2010
Bron: Journal of the American Society of Nephrology | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier