Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Afklemmen slagader bij nieroperatie slecht voor nierfunctie

Door Mustafa Alamyar 

Een Amerikaans onderzoeksteam heeft bij patiŽnten met ťťn nier, die een partiŽle nefrectomie met warme ischemie hebben ondergaan, gekeken naar de gevolgen voor de nierfunctie zowel op korte termijn als op de lange termijn. Uit het onderzoek blijkt dat partiŽle nefrectomie met warme ischemie vaker geassocieerd is met acuut nierfalen en chronische nierinsufficiŽntie dan wanneer er geen warme ischemie wordt uitgevoerd.

Tegenwoordig wordt er bij steeds meer mensen incidenteel een niertumor gediagnosticeerd. Een deel van deze mensen komt in aanmerking voor een partiŽle nefrectomie (PN) waarbij warme ischemie wordt toegepast om de tumor beter uit de nier te snijden. Een partiŽle nefrectomie wordt gedaan wanneer het mogelijk is om alleen de tumor weg te nemen door een gedeelte van de nier weg te snijden en niet de volledige nier (radicale nefrectomie).

Warme ischemie wordt gerealiseerd door de nierslagader tijdelijk af te klemmen waardoor er geen bloed naar de nier stroomt. Een bloedvrij beeld is wenselijk om de niertumor zo volledig mogelijk te verwijderen zodat de snijvlakken vrij zijn van tumorresten. Een gemiddelde PN duurt ongeveer vier uur en nagestreefd wordt om warme ischemie toe te passen bij een tumorresectietijd van 20-30 minuten. Volgens de onderzoekers is er in de periode na de ingreep een verhoogd risico op acuut nierfalen (ANF) en chronische nierinsufficiŽntie (CNI) bij het toepassen van warme ischemie tijdens de operatie.

In totaal werden 458 patiŽnten met solitaire nier die een PN moesten ondergaan, geÔncludeerd in het onderzoek. Bij 96 patiŽnten is er geen warme ischemie toegepast in verband met een kortere resectietijd van de tumor en bij 362 is er wel sprake geweest van warme ischemie. Bij het vergelijken van deze twee groepen patiŽnten is er opgevallen dat patiŽnten met warme ischemie, postoperatief twee keer zo veel kans hadden op ANF en vier keer zo veel kans op een nierklaring van minder dan 15ml/min (normaal >90 ml/min). Bovendien had een groep van 297 patiŽnten met een preoperatieve nierklaring van hoger dan 30 ml/min, die behandeld werden met warme ischemie, 2,3 keer meer kans op een nieuw beginnend chronisch nierfalen stadium IV met ernstig nierfunctieverlies (nierklaring 15-29 ml/min).

Geadviseerd wordt door het onderzoeksteam om warme ischemie alleen toe te passen wanneer het niet anders kan. Andere maatregelen ter bescherming van de nier tegen ischemische schade, met inbegrip van onderkoeling van de nier middels een preservatiefvloeistof, moeten beter worden bestudeerd. Dit allemaal in een poging om de nierfunctie te behouden en/of verbeteren zodat deze patiŽnten niet in aanmerking hoeven te komen voor een hemodialyse of een uitzichtloze lange wachttijd voor een niertransplantatie.

sterren Gepubliceerd: vrijdag 30-07-2010
Bron: European Urology | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier