Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Afklemmen slagader bij nieroperatie slecht voor nierfunctie

Door Mustafa Alamyar 

Een Amerikaans onderzoeksteam heeft bij patiŽnten met ťťn nier, die een partiŽle nefrectomie met warme ischemie hebben ondergaan, gekeken naar de gevolgen voor de nierfunctie zowel op korte termijn als op de lange termijn. Uit het onderzoek blijkt dat partiŽle nefrectomie met warme ischemie vaker geassocieerd is met acuut nierfalen en chronische nierinsufficiŽntie dan wanneer er geen warme ischemie wordt uitgevoerd.

Tegenwoordig wordt er bij steeds meer mensen incidenteel een niertumor gediagnosticeerd. Een deel van deze mensen komt in aanmerking voor een partiŽle nefrectomie (PN) waarbij warme ischemie wordt toegepast om de tumor beter uit de nier te snijden. Een partiŽle nefrectomie wordt gedaan wanneer het mogelijk is om alleen de tumor weg te nemen door een gedeelte van de nier weg te snijden en niet de volledige nier (radicale nefrectomie).

Warme ischemie wordt gerealiseerd door de nierslagader tijdelijk af te klemmen waardoor er geen bloed naar de nier stroomt. Een bloedvrij beeld is wenselijk om de niertumor zo volledig mogelijk te verwijderen zodat de snijvlakken vrij zijn van tumorresten. Een gemiddelde PN duurt ongeveer vier uur en nagestreefd wordt om warme ischemie toe te passen bij een tumorresectietijd van 20-30 minuten. Volgens de onderzoekers is er in de periode na de ingreep een verhoogd risico op acuut nierfalen (ANF) en chronische nierinsufficiŽntie (CNI) bij het toepassen van warme ischemie tijdens de operatie.

In totaal werden 458 patiŽnten met solitaire nier die een PN moesten ondergaan, geÔncludeerd in het onderzoek. Bij 96 patiŽnten is er geen warme ischemie toegepast in verband met een kortere resectietijd van de tumor en bij 362 is er wel sprake geweest van warme ischemie. Bij het vergelijken van deze twee groepen patiŽnten is er opgevallen dat patiŽnten met warme ischemie, postoperatief twee keer zo veel kans hadden op ANF en vier keer zo veel kans op een nierklaring van minder dan 15ml/min (normaal >90 ml/min). Bovendien had een groep van 297 patiŽnten met een preoperatieve nierklaring van hoger dan 30 ml/min, die behandeld werden met warme ischemie, 2,3 keer meer kans op een nieuw beginnend chronisch nierfalen stadium IV met ernstig nierfunctieverlies (nierklaring 15-29 ml/min).

Geadviseerd wordt door het onderzoeksteam om warme ischemie alleen toe te passen wanneer het niet anders kan. Andere maatregelen ter bescherming van de nier tegen ischemische schade, met inbegrip van onderkoeling van de nier middels een preservatiefvloeistof, moeten beter worden bestudeerd. Dit allemaal in een poging om de nierfunctie te behouden en/of verbeteren zodat deze patiŽnten niet in aanmerking hoeven te komen voor een hemodialyse of een uitzichtloze lange wachttijd voor een niertransplantatie.

sterren Gepubliceerd: vrijdag 30-07-2010
Bron: European Urology | Nog geen reacties
'Voor operatie nier koelen heeft geen zin'

Bij een operatie waarbij een gedeelte van een nier wordt verwijderd, is het goed gebruik om die nier vooraf een aantal minuten te koelen, om weefselschade tegen te gaan. Uit Canadees onderzoek, gepresenteerd tijdens AUA Annual Meeting 2019, blijkt nu echter dat koelen geen effect heeft op het resultaat van de operatie.

Een operatie waarbij een gedeelte van een nier wordt verwijderd heet een partiële nefrectomie. Deze operatie wordt toegepast om nierkanker te behandelen, als de tumoren tenminste op een geschikte plaats zitten om de operatie uit te voeren. Tot nu toe is het goed gebruik om de nier voorafgaand aan de operatie te koelen, om de stofwisseling in de nier te vertragen, en daarmee weefselschade in de nier tegen te gaan. Van andere operaties is bekend dat koelen een positief effect heeft, dus de gedachte dat het nuttig is om voor een partiële nefrectomie ook te doen, is niet zo gek, hoewel het nog nooit experimenteel is onderzocht. Het koelen gebeurt door voorafgaand aan de operatie, na het afsluiten van de bloedtoevoer, een laag van 2 cm ijs rond de nier aan te brengen, en die na 10 minuten weer te verwijderen.

Het Canadese onderzoek had tot doel om uit te zoeken of het koelen voor een partiële nefrectomie nuttig was. De opzet was om zo dicht mogelijk bij een dubbelblind onderzoek te blijven als mogelijk, waarbij de uitvoerende artsen pas op het laatste moment te horen kregen of de nier was gekoeld of niet.

Lees meer »

Kans op nierfalen na operatie nierkanker verdubbeld »

Mensen met nierkanker bij wie beide nieren verwijderd worden, zijn als gevolg daarvan vanzelfsprekend nierpatiënt. Maar ook als maar een van de nieren geheel of zelfs gedeeltelijk uitgenomen wordt, is er een risico op nierfalen. Australische wetenschappers hebben uitgezocht hoe dit in de praktijk uitpakt. Het risico is klein maar aanwezig, en het maakt uit of de zieke nier helemaal verwijderd wordt, of dat een schoon deel kan blijven zitten.

Lees meer »

Oefennier uit 3D-printer maakt chirurg beter »

Tegenwoordig worden steeds meer operaties uitgevoerd met behulp van robotarmen, die door de chirurg bediend worden. Om het manipuleren van deze robotarmen tijdens een bepaalde operatie goed onder de knie te krijgen, moeten chirurgen voldoende trainen. Het trainen gebeurt in een trainingsomgeving, die een model van het te opereren orgaan bevat. Een Amerikaans model van een nier om een robot-ondersteunde gedeeltelijke nefrectomie uit te voeren, blijkt goed te voldoen.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier