Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Adverterende Adrie doet het beter dan Ab Klink

Door Jeroen van Setten 

Redactioneel commentaar

Er hebben zich in de laatste twee maanden 27.000 potentiŽle donoren ingeschreven. Volgens minister Ab Klink (VWS) een gevolg van de, in zijn ogen nu al geslaagde, donorwervingscampagne, met de inspirerende titel 'Nederland zegt JA'. Dat betekent trouwens ongeveer 2 echte donoren omdat maar 1 op de 10.000 potentiŽle donoren bij overlijden ook werkelijk donor kan zijn.

Intussen zien we hoe Adrie de Graaf op zijn eentje 12 ťchte donoren werft. Dat betekent dat hij, als we even alleen naar nieren kijken, met minimale kosten drie keer zoveel effect heeft gesorteerd als de minister. De 2 donoren van Klink leveren 4 nieren op, de 12 van De Graaf 12. Althans dat zou zo zijn als ze allemaal aan De Graaf zouden kunnen doneren.

Maar dat kunnen ze niet. En nu het vreemde van dit verhaal. Dat is toch vooral het effect van De Graafs initiatief op mensen die kennelijk bereid zijn bij leven iemand die ze niet kennen een nier te schenken. Ze doen dit wel als een willekeurige meneer uit Putten een advertentie plaatst in de Telegraaf, maar ze doen het niet als ze niet weten aan wie ze doneren.

Dat betekent dus dat het samaritaanse donatiesysteem zoals dat in Rotterdam is geÔmplementeerd, een veel groter effect zou sorteren als de ontvangers bekend zouden zijn. In Amerika is dit allang de realiteit. Een datingsite voor donoren en ontvangers is daar heel gewoon.

Misschien moeten we in Nederland die kant toch ook wel op.

sterren Gepubliceerd: donderdag 10-12-2009 | Nog geen reacties
Wie wil er nou een nierpatiŽnt 'cadeau'?

Redactioneel

Nierpatiënt Wim Altena is door de Patiëntenfederatie Nederland (voorheen NPCF) 'cadeau' gedaan aan PvdA-tweedekamerlid Henk Nijboer. Ook zes andere politici kregen een, chronisch zieke, patiënt cadeau. Een aardig idee, zou je zo zeggen en, eerlijk is eerlijk, het genereert wel weer de nodige publiciteit. Maar gaat het ook iets uitmaken? 

De Patiëntenfederatie Nederland is de koepelorganisatie van patiëntenorganisaties. Deze koepel is niet zoals je zou verwachten een zelfstandig door de leden betaald orgaan, maar in feite onderdeel van het ministerie van VWS. Demissionair minister Schippers (VVD) van VWS bestuurt zoals bekend, vooral de kosten in de zorg met ijzeren hand. Ze doet dat op een manier die heel veel, vooral linkse, partijen niet erg aanspreekt en ook bij veel zorgverleners en patiënten niet zo in de smaak valt. 

Lees meer »

ADR: zachte feiten en harde meningen »

Redactioneel Voor- en tegenstanders van een geen-bezwaarsysteem voor orgaandonatie bevechten elkaar te vuur en te zwaard. We ontvangen letterlijk dagelijks e-mails van voor- en tegenstanders die allemaal even overtuigd zijn van hun enige gelijk. De vrijwel fifty-fifty uitslag van de stemming in de Tweede Kamer over het wetsontwerp van Pia Dijkstra (D66) voor invoering van een ADR-systeem maakt de scheiding der geesten duidelijk zichtbaar.

Lees meer »

Wie het weet mag het zeggen »

Redactioneel Natuurlijk wil het niet zoveel zeggen, al die NEE-registreerders tijdens de afgelopen Donorweek. Maar het is wel een signaal. Jezelf voorhouden dat uit onderzoeken is gebleken dat 62 procent van de Nederlanders voor orgaandonatie en 'dus ook 38% tegen' is, betekent vertrouwen op resultaten uit het verleden. En die geven zoals we weten geen enkele garantie voor de toekomst.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier