Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

ADR of toch liever de melkkoe?

De Opvatting van lezer Joe

De huidige lange wachttijden voor een donornier zijn onbegrijpelijk als je de financiŽle kant bekijkt. Een dialyserend nierpatiŽnt kost elk jaar handenvol geld. Ik heb nota's gezien van ruim een ton per jaar. En dat komt jaar na jaar terug. Voor een fractie van dit bedrag kan iemand getransplanteerd worden!

Bedenk dan ook eens wie er gebaat zou zijn bij het instandhouden van lange wachtlijsten? Dat zijn toch alleen maar de ziekenhuizen en de farmacie?

Als ik zie hoe overal nieuwe dialysecentra uit de grond schieten dan krijg ik het idee dat de ziekenhuizen nierpatiŽnten als melkkoe ontdekt hebben. Men doet daarnaast veel moeite om nieuwe nierpatiŽnten aan te boren maar initiatieven om het ontstaan ervan te voorkomen zijn schaars. Dat kost alleen maar geld en levert de ziekenhuizen niets op.
Zeker in een tijd waarin zorg tot een ordinaire geldkwestie gereduceerd is, kan het bijna niet anders dan dat de wachtlijst bewust in stand gehouden wordt.


De redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud van in De Opvatting gepubliceerde teksten.
Naam en adres van de schrijver zijn bij de redactie bekend.

sterren Gepubliceerd: zondag 09-11-2008 | Reacties (5)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • Chess Mate
  01-12-2008 08:26

  Nou "Ik geloof niet dat je zomaar patiŽnten kunt maken,"

  Hier staat iets anders...
  http://www.niernieuws.nl/?id=558

 • bos532
  10-11-2008 17:05

  Joe: Men doet daarnaast veel moeite om nieuwe nierpatiŽnten aan te boren

  Ik geloof niet dat je zomaar patiŽnten kunt maken, en ik denk dat na een transplantatie (meestal - want ook dialysepatiŽnten kunnen dit zijn) iemand weer productief kan wezen voor de samenleving.

 • Harry
  10-11-2008 09:19

  Is de lobby van de industrie misschien erg machtig, dat de heer Klink daar door ook beÔnvloed wordt?

 • Ruudje
  09-11-2008 11:44

  Je mag toch hopen dat er genoeg specialisten met gevoel zijn om dit niet te laten gebeuren? Er is toch meer dan alleen geld op de wereld zeg! Dat blijkt toch ook uit de huidige problemen?

 • ClockworkOrange
  09-11-2008 11:21

  Aan de dialyse sterven een hoop mensen. Dat scheelt natuurlijk weer decennia geld pompen in dure transplantatiemedicijnen.

  Puur op basis van geldkwestie is een spuitje het meest efficiŽnt in de meeste gevallen. Politiek is dit natuurlijk wat lastig verkoopbaar.
'Het CoŲrdinatieteam Corona volgt de adviezen op de voet'

Onderstaande inzending is een reactie op de ingestuurde opvatting van Tony de Ronde, die stelt dat de huidige maatregelen binnen dialysecentra onvoldoende bescherming bieden tegen besmetting met COVID-19. Zijn bijdrage leest u hier.

De Corona-pandemie heeft voor iedereen in Nederland, en zeker ook voor dialysepatiënten, grote gevolgen. Het meerdere malen per week een dialysecentrum bezoeken is onder die omstandigheden best spannend, maar ook noodzakelijk. Dialysecentra in Nederland doen hun uiterste best om de overdracht van het virus zoveel mogelijk te beperken.

Daartoe zijn diverse maatregelen genomen, waaronder: 

Lees meer »

Aanpassing van coronamaatregelen in dialysecentra is hard nodig »

De Opvatting van Tony de Ronde Dat COVID-19 verregaande consequenties voor nierpatiënten kan en zal hebben, is duidelijk. Op dit moment worden er bijna geen niertransplantaties meer gedaan, en dialysecentra zijn een potentiële haard van infecties. De Nederlandse Federatie voor Nefrologie heeft een Landelijk Coördinatieteam voor COVID-19 in het leven geroepen, en redelijk op tijd, op donderdag 19 maart, op hun site de COVID-19 aanbevelingen voor nierpatiënten gepubliceerd.

Lees meer »

'Stoppen met roken ook beter voor je nieren' »

Roken is niet alleen slecht voor je longen, maar ook voor je nieren. Inmiddels zijn er voldoende onderzoeken die een verband tussen roken en een verslechterende nierfunctie aantonen. Volgens twee medewerkers van het medisch centrum van de Universiteit Gent (België) roept dit resultaat twee vragen op.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier