Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Acceptabele oplossing voor eiwitondervoeding

De Opvatting van lezer Jac Vennekens

Bij het artikel over eiwitsupplementen voor dialysepatiŽnten dat afgelopen weekend verscheen, dacht ik meteen aan mijn oplossing voor de eeuwige worsteling van de nierpatiŽnt met zijn voorgeschreven eiwitten-inname.

Zoals bekend ligt ondervoeding vaak op de loer als je dialyseert. Je hebt minder eetlust en raakt naast afvalstoffen ook voedingsstoffen kwijt met de dialyse. Hoe raak je dan toch aan je dagelijkse eiwitten-quotum?

Wel, hiervoor heb ik een zuivere vorm van eiwitten gevonden, Whey-Proteine Isolate, die goed opgenomen wordt en smaakneutraal is. Het eiwitgehalte ligt boven de 90% dus je kan het perfect gebruiken om de 'gaten' in je eiwitinname aan te vullen in je maaltijden. Zelf gebruik ik het 's morgens met koude melk en oploskoffie, en meng er 10 ŗ 15 gram doorheen met de staafmixer wat ook nog een heerlijk schuimlaagje oplevert.

Het klinkt als een reclamepraatje, maar sinds ik dit spulletje gebruik is mijn albumine, PCR en algehele voedingstoestand zo goed als die maar zijn kan. Ik kwam op het idee door die kleine drinkpakjes Renilon die ik ooit kreeg omdat ik te weinig at, maar dat spul is ten eerste gewoon ronduit smerig, en ten tweede zijn daar extra koolhydraten (calorietjes) aan toegevoegd. Die kan ik echt wel missen met dat suikerwater de hele dag in mijn buik.


De redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud van in De Opvatting gepubliceerde teksten. Bijdragen voor De Opvatting kunt u sturen naar: redactie@niernieuws.nl

sterren Gepubliceerd: maandag 22-06-2009 | Nog geen reacties
'Stoppen met roken ook beter voor je nieren'

Roken is niet alleen slecht voor je longen, maar ook voor je nieren. Inmiddels zijn er voldoende onderzoeken die een verband tussen roken en een verslechterende nierfunctie aantonen. Volgens twee medewerkers van het medisch centrum van de Universiteit Gent (België) roept dit resultaat twee vragen op. Allereerst, wat is het biologische mechanisme achter de verslechterende nierfunctie? En ten tweede, waarom lijken nefrologen nog zo weinig te doen om nierpatiënten te helpen stoppen met roken?

In een recent artikel proberen de Gentenaren beide vragen te beantwoorden. Ten bewijze van de eerste vraag noemen zij een groot aantal bevindingen, variërend van een aantal moleculaire processen in de nieren waarvan inmiddels bekend is dat zij negatief beïnvloed worden door roken, tot de vaststelling dat baby's van rokende moeders een grotere kans hebben op nierproblemen later, omdat hun nieren niet helemaal zijn volgroeid.

Lees meer »

Respijtzorg noodzakelijk voor partners thuishemodialysepatiŽnten »

De Opvatting van Paul Erkens Partners en mantelzorgers: mogen zij ook een keertje weg? Mijn antwoord daarop is 'ja zeker'! De vraag is hoe. Ik hoop dat mijn onderstaande verhaal herkenbaar is, of minstens de broodnodige discussie in gang kan zetten om dit mogelijk te maken voor de toekomst. Sinds mijn geboorte heb ik een genetische afwijking die maakt dat je zowel nierpatiënt, als blind kunt worden. Met deze combinatie ben ik aan de slag gegaan om een leven op te bouwen.

Lees meer »

Aan de dialyse door langdurig lithiumgebruik »

Onderstaand ervaringsverhaal is ingezonden door een lezer. Hij waarschuwt ermee voor ernstig nierfunctieverlies door lithiumgebruik en benadrukt dat, zoals in zijn geval helaas is gebeurd, ook na beëindigen van de behandeling het nierfunctieverlies kan doorzetten. We hebben het artikel geanonimiseerd maar de namen van de instelling en de bedoelde psychiater zijn bij de redactie bekend. "In 2001 was ik onder behandeling van een psychiater bij een GGZ-instelling in Overijssel.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier