Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Ab Klink Forever

Door Jeroen van Setten 

Redactioneel commentaar

Aan de demissionair minister van Volksgezondheid Ab Klink de eer om Maxime Verhagen de komende tijd als secondant bij te staan in de onderhandelingen over een rechts minderheidskabinet. Een kabinet waarin de grote verliezer van de verkiezingen, het CDA, een sleutelpositie inneemt.

Dat Klink voor deze rol is uitverkoren, is geen verrassing. De Zeeuwse snackbarhouderszoon en groot vriend van demissionair premier Balkenende, behoort tot de elite van zijn partij. Klink is al een poosje hard op weg naar een rol als vice-premier en als Verhagen dat niet wordt zal het ook wel zover komen.

Maar wordt Klink geen vice-premier, en er komt werkelijk een rechts minderheidskabinet, dan gaat hij vast en zeker doen wat hij al zo lang als zijn ambitie rondbazuint: 'zijn karwei op VWS afmaken'.

Helaas hebben we al een beetje een idee van wat dat karwei inhoudt. Want vooralsnog bezondigt de man zich voornamelijk aan een gestage afbraak van de verworvenheden van onze, tot voor niet zo lang geleden uitstekende, gezondheidszorg. Zelfs in zijn huidige demissionaire positie lanceert hij nog dagelijks nieuwe bezuinigingsideeŽn die voornamelijk ten koste gaan van patiŽnten, chronisch zieken en werkenden in de zorg.

Een grondige bezuiniging door het aantal ambtenaren op zijn ministerie nu eens flink te verminderen zit er niet in. Dat kan ook moeilijk anders, want die mensen zijn veel te druk met het verzinnen van bezuinigingen ten koste van anderen. En het in elkaar sleutelen van geldverslindende en onnodige projecten als een Elektronisch PatiŽnten Dossier.

Maar er is een onverwacht lichtpuntje. Als Geert Wilders niet al zijn principes overboord gooit om te mogen gedogen, wordt Fleur Agema misschien wel de reddende engel van de zorg. De gezondheidsparagraaf van het PVV-programma zingt namelijk een heel ander liedje.

sterren Gepubliceerd: vrijdag 06-08-2010 | Nog geen reacties
Wie wil er nou een nierpatiŽnt 'cadeau'?

Redactioneel

Nierpatiënt Wim Altena is door de Patiëntenfederatie Nederland (voorheen NPCF) 'cadeau' gedaan aan PvdA-tweedekamerlid Henk Nijboer. Ook zes andere politici kregen een, chronisch zieke, patiënt cadeau. Een aardig idee, zou je zo zeggen en, eerlijk is eerlijk, het genereert wel weer de nodige publiciteit. Maar gaat het ook iets uitmaken? 

De Patiëntenfederatie Nederland is de koepelorganisatie van patiëntenorganisaties. Deze koepel is niet zoals je zou verwachten een zelfstandig door de leden betaald orgaan, maar in feite onderdeel van het ministerie van VWS. Demissionair minister Schippers (VVD) van VWS bestuurt zoals bekend, vooral de kosten in de zorg met ijzeren hand. Ze doet dat op een manier die heel veel, vooral linkse, partijen niet erg aanspreekt en ook bij veel zorgverleners en patiënten niet zo in de smaak valt. 

Lees meer »

ADR: zachte feiten en harde meningen »

Redactioneel Voor- en tegenstanders van een geen-bezwaarsysteem voor orgaandonatie bevechten elkaar te vuur en te zwaard. We ontvangen letterlijk dagelijks e-mails van voor- en tegenstanders die allemaal even overtuigd zijn van hun enige gelijk. De vrijwel fifty-fifty uitslag van de stemming in de Tweede Kamer over het wetsontwerp van Pia Dijkstra (D66) voor invoering van een ADR-systeem maakt de scheiding der geesten duidelijk zichtbaar.

Lees meer »

Wie het weet mag het zeggen »

Redactioneel Natuurlijk wil het niet zoveel zeggen, al die NEE-registreerders tijdens de afgelopen Donorweek. Maar het is wel een signaal. Jezelf voorhouden dat uit onderzoeken is gebleken dat 62 procent van de Nederlanders voor orgaandonatie en 'dus ook 38% tegen' is, betekent vertrouwen op resultaten uit het verleden. En die geven zoals we weten geen enkele garantie voor de toekomst.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier