Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Aantal vergiftigde Chinese baby's loopt snel op

Door Merel Dercksen 

Het aantal Chinese baby's dat nierstenen heeft gekregen nadat ze vervuild melkpoeder hadden gedronken, loopt snel op. Ging het vanochtend nog om 600 vergiftigde kinderen, vanmiddag spraken Chinese media al van 1200 gevallen. De eerste arrestaties van verdachten in de zaak zijn verricht.

Op last van het ministerie van Volksgezondheid meldden Chinese media vanmiddag dat zeker 1200 kinderen ziek zijn geworden van het met melamine vervuilde melkpoeder. Van hen liggen er 340 op dit moment nog in het ziekenhuis. Vijftig baby's zijn er ernstig aan toe en een tweede dode is ook al gevallen.

Het ministerie neemt de zaak zeer hoog op. Twee broers zijn gearresteerd op verdenking van vervuiling van de poedermelk. 'Ze hebben de melamine toegevoegd om op een makkelijke manier meer te kunnen verkopen. De omvang is nog niet duidelijk maar misschien hebben wel 10.000 kinderen het poeder binnengekregen. In elk geval zullen de daders hier niet met een lichte straf onderuit komen,' meldt een woordvoerder.

Vier jaar geleden overleden in China ten minste dertien baby's door vervuild melkpoeder.

sterren Gepubliceerd: maandag 15-09-2008
Bron: ANP | Nog geen reacties
Familie wel screenen bij zeldzame erfelijke nierstenen

Primaire hyperoxalurie is een zeldzame, erfelijke ziekte. De meeste patiënten krijgen de diagnose als ze al symptomen vertonen. Volgens recent Amerikaans onderzoek is het echter wenselijk om familieleden van patiënten te testen op de ziekte, ook als ze nog geen symptomen hebben. De ziekte kan dan eerder ontdekt worden, en de patiënt beter behandeld.

Primaire hyperoxalurie (PH) is een erfelijke stofwisselingsziekte, waarbij de lever te veel oxaalzuur aanmaakt. Het teveel aan oxaalzuur moet via de nieren en de urine worden uitgescheiden, maar in de nieren kan het zuur zich aan het aanwezige calcium verbinden, waardoor nierstenen kunnen ontstaan. De nieren, en overigens ook andere organen, kunnen met de tijd slechter gaan functioneren, zelfs tot nierfalen aan toe. De ernst van de symptomen verschillen echter van patiënt tot patiënt; sommige mensen hebben de ziekte zonder veel symptomen te vertonen. Het komt weinig voor, in Nederland zijn er ongeveer 100 patiënten.

Lees meer »

NN TV: De calciumpoortwachter TRPV5 in beeld »

Onderzoekers van de Radboud Universiteit Nijmegen zijn erin geslaagd de structuur van het ionkanaal TRPV5 in beeld te brengen. Dit eiwit bevindt zich in niercellen en regelt hoeveel calcium de cellen in en uit gaat. Dr. Jenny van der Wijst en Mark van Goor MSc vertellen hoe ze tot deze doorbraak zijn gekomen.

Nierstenen groeien net als kristallen »

Calciumoxalaatnierstenen, de meest voorkomende vorm, ontwikkelen zich net zoals steenachtige kristallen in de vrije natuur, schrijven geologen. Dat betekent dat er afwisselend periodes van afzetting en aangroeien en van weer oplossen plaatsvinden. Tot nu toe werd altijd gedacht dat nierstenen in het lichaam onoplosbaar zijn. Kristalvorming in de natuur is een dynamisch proces. Vanuit een kleine kern groeit het gesteente laag voor laag aan, maar tussentijds lost er ook weer een deel op.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier