Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Aantal Duitse donoren op historisch dieptepunt

Door Merel Dercksen 

Het aantal Duitsers dat na overlijden organen doneert, is sinds meer dan 15 jaar niet zo laag geweest als in 2013. Dat blijkt uit voorlopige cijfers die de Deutsche Stiftung Organspende (DSO) gepubliceerd heeft. De naweeën van het transplantatieschandaal?

Afgelopen jaar kende Duitsland maar 876 overleden donoren. In Nederland waren dat er 255, maar ons buurland heeft ongeveer vijf keer zo veel inwoners. Voor Duitsland is dit dan ook een historisch dieptepunt, 16% minder dan een jaar eerder en het laagst sinds 1997. Het aantal gedoneerde organen is navenant afgenomen. Voorzitter van de DSO Rainer Hess ziet de daling bezorgd aan. Begin 2013 moest hij namelijk al iets vergelijkbaars melden: veel minder donoren dan een jaar eerder.

Een van de verklaringen die het meest te horen is, is dat de daling het gevolg is van het transplantatieschandaal dat het land sinds 2012 teisterde. Mensen zouden nadat de manipulatie met wachtlijsten bekend was geworden de transplantatiegeneeskunde niet meer vertrouwen en zich daarom niet als donor laten registreren. 

sterren Gepubliceerd: vrijdag 17-01-2014 | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • M, Zwolle
  20-02-2015 14:03

  Heel begrijpelijk. Die hele hersendoodtheorie is gebaseerd op het volgende voorval:
  Na de eerste geslaagde harttransplantatie van dr. Bernard bleek deze het hart zonder pijnstilling te hebben gehaald uit een vrouw die 3 jaar in coma lag.
  Daarop hebben medici van Harvard in paniek en in allerijl een theorie in elkaar geflanst die het handelen van dr. Bernard geldigheid gaf.
  Als het hart nog klopte, en een jongeman ligt blozend en ademend op bed na een ernstig verkeersongeval - dan leeft hij nog. "we meten geen hersenactivitiet" zegt de arts. Maar in zijn inauguratietoespraak begon een professor Radiologie met: "wat kunnen we eigenlijk meten?
  heel weinig." We kunnen maar een fractie meten van wat zich in en om ons afspeelt. Duitsers zijn verstandige mensen.
  Wij niet, we laten ons alles aanpraten. Ook al kwamen er bij de eerste openbare discussie over
  transplanteren en hersendood vele met name neurologen naar voren die eindelijk podium zagen
  om hun twijfel te uiten en hun beroepsmatig inzicht daar tegenover te stellen dat dode hersens in een levend lichaam niet mogelijk is.

  Dan blijft nog de vraag of de hersens alleen ons al dan niet levend zijn bepalen, want wie weet wat het hart nog meer in zich heeft dan kloppen?
Oproep: Doneer 1 minuut

Op dinsdag 14 januari doen nier-, lever-, en hartpatiënten uit heel Nederland, die op de wachtlijst staan voor een nieuw orgaan, een persoonlijke oproep: Laat je dierbaren weten of je donor wilt zijn. Dit onder de tag 'Doneer 1 minuut'.

50% van de Nederlanders bespreekt zijn donorwensen niet met naasten, wat kan leiden tot twijfel bij nabestaanden of een keuze voor donatie daadwerkelijk bewust was. Bijna driekwart van de nabestaanden weigert bij twijfel dan ook in te stemmen met donatie.

Een van de gezichten van de campagne is Bregje uit Zeewolde, zij is erfelijk belast met cystenieren en staat na een geslaagde levertransplantatie nu op de wachtlijst voor een nieuwe nier. Dit heeft grote impact op haar gezin: een dagje shoppen met haar dochter, of kijken bij de hockeywedstrijd van haar zoon lukt niet meer. Ze is inmiddels ook afgekeurd als verpleegkundige in de jeugdzorg. Ze hoopt mensen bewust te maken van wat het is om als jonge vrouw een nieuw orgaan nodig te hebben.

Ook Olaf en Bram uit Sleen spreken zich uit. Olaf is door de erfelijke nierziektes van zoon Bram (11) en dochter Pien (8) inmiddels fulltime mantelzorger. Pien heeft sinds kort een nieuwe nier, terwijl Bram nog op de wachtlijst staat en vier keer per week moet dialyseren.

Lees meer »

Donatie na euthanasie geeft waardevolle betekenis »

Orgaandonatie na euthanasie is een zeer waardevolle procedure voor mensen die na hun overlijden iets willen betekenen voor één of meerdere patiënten die op de wachtlijst staan voor een gezond orgaan. Dat concludeert promovendus, jurist en anesthesioloog (i.o.) Jan Bollen van het Maastricht UMC+. Tussen 2002 (het jaar dat euthanasie wettelijk mogelijk werd) en 2018 ondergingen 81.418 patiënten in Nederland en België euthanasie.

Lees meer »

Verschillen binnen VS in acceptatie donornieren »

In de Verenigde Staten blijken nieren van overleden donoren relatief vaak te worden afgedankt als ze als minder ideaal materiaal voor transplantatie worden gezien, terwijl met deze donornieren patiënten hadden kunnen worden gered. Uit Amerikaans onderzoek blijkt nu dat er grote variatie is in de hoeveelheid donornieren die transplantatiecentra afkeuren, en dat centra die donornieren minder snel afkeuren, uiteindelijk nierpatiënten sneller transplanteren.

Lees meer »


Aantal Duitse donoren op historisch dieptepunt

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier