Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Aantal Duitse donoren op historisch dieptepunt

Door Merel Dercksen 

Het aantal Duitsers dat na overlijden organen doneert, is sinds meer dan 15 jaar niet zo laag geweest als in 2013. Dat blijkt uit voorlopige cijfers die de Deutsche Stiftung Organspende (DSO) gepubliceerd heeft. De naweeën van het transplantatieschandaal?

Afgelopen jaar kende Duitsland maar 876 overleden donoren. In Nederland waren dat er 255, maar ons buurland heeft ongeveer vijf keer zo veel inwoners. Voor Duitsland is dit dan ook een historisch dieptepunt, 16% minder dan een jaar eerder en het laagst sinds 1997. Het aantal gedoneerde organen is navenant afgenomen. Voorzitter van de DSO Rainer Hess ziet de daling bezorgd aan. Begin 2013 moest hij namelijk al iets vergelijkbaars melden: veel minder donoren dan een jaar eerder.

Een van de verklaringen die het meest te horen is, is dat de daling het gevolg is van het transplantatieschandaal dat het land sinds 2012 teisterde. Mensen zouden nadat de manipulatie met wachtlijsten bekend was geworden de transplantatiegeneeskunde niet meer vertrouwen en zich daarom niet als donor laten registreren. 

sterren Gepubliceerd: vrijdag 17-01-2014 | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • M, Zwolle
  20-02-2015 14:03

  Heel begrijpelijk. Die hele hersendoodtheorie is gebaseerd op het volgende voorval:
  Na de eerste geslaagde harttransplantatie van dr. Bernard bleek deze het hart zonder pijnstilling te hebben gehaald uit een vrouw die 3 jaar in coma lag.
  Daarop hebben medici van Harvard in paniek en in allerijl een theorie in elkaar geflanst die het handelen van dr. Bernard geldigheid gaf.
  Als het hart nog klopte, en een jongeman ligt blozend en ademend op bed na een ernstig verkeersongeval - dan leeft hij nog. "we meten geen hersenactivitiet" zegt de arts. Maar in zijn inauguratietoespraak begon een professor Radiologie met: "wat kunnen we eigenlijk meten?
  heel weinig." We kunnen maar een fractie meten van wat zich in en om ons afspeelt. Duitsers zijn verstandige mensen.
  Wij niet, we laten ons alles aanpraten. Ook al kwamen er bij de eerste openbare discussie over
  transplanteren en hersendood vele met name neurologen naar voren die eindelijk podium zagen
  om hun twijfel te uiten en hun beroepsmatig inzicht daar tegenover te stellen dat dode hersens in een levend lichaam niet mogelijk is.

  Dan blijft nog de vraag of de hersens alleen ons al dan niet levend zijn bepalen, want wie weet wat het hart nog meer in zich heeft dan kloppen?
Engelse opt-out donorwet stap dichterbij

De Engelse politiek heeft het afgelopen jaar flinke stappen gezet in de behandeling van het voorstel voor een nieuwe donorwet. Betrokkenen denken dat de wet over enkele maanden getekend kan worden.

Het wetsvoorstel gaat uit van veronderstelde toestemming voor donatie na overlijden, waarbij mensen die dat niet willen, dat moeten laten vastleggen. De Engelse wetgeving telt een heleboel stappen in zowel House of Commons (Tweede Kamer) als House of Lords (Eerste Kamer). Een jaar geleden was het voorstel toe aan de derde stap van vijf in het House of Commons, afgelopen vrijdag heeft de wet in het House of Lords de derde van eveneens vijf fases doorlopen. Deze derde stap heet Committee Stage; hierin wordt het voorstel zin voor zin doorgelopen en vragen de leden van het House advies aan deskundigen.

De volgende stap is een terugkoppeling, waarna opnieuw de wet doorgenomen wordt met de aangebrachte wijzigingen erin verwerkt. Anders dan in Nederland gaat het wetsvoorstel daarna weer terug naar het House of Commons, tenzij de Lords geen wijzigingen hebben aangebracht. Deze fase duurt meestal wel veel korter dan de eerste behandeling door het House of Commons.

Lees meer »

Vrij goede resultaten donatie na hartstilstand buiten ziekenhuis  »

Om het aantal beschikbare donornieren te vergroten, staan sommige landen transplantatie van donornieren na 'onverwachte circulatiestilstand' toe. Transplantatie is in zo'n geval complexer dan anders, en wordt daarom niet overal toegepast, maar bijvoorbeeld wel in Spanje en Nederland. Uit recent Spaans onderzoek blijkt dat het gebruik van donornieren na een onverwachte circulatiestilstand acceptabele resultaten oplevert.

Lees meer »

Symposium als eerbetoon aan levende donoren »

Op 16 januari promoveert Marco van Londen in Groningen op een onderzoek dat eraan moet bijdragen dat levende nierdonatie nog veiliger wordt. Voorafgaand aan de plechtigheid organiseert het UMCG een klein symposium over levende donatie. Van Londen ziet het liefst veel patiënten en levende donoren komen, want: 'de promotie is niet alleen de bekroning van mijn onderzoek, maar ook een eerbetoon aan alle levende donoren'.

Lees meer »


Aantal Duitse donoren op historisch dieptepunt

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier