Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Aantal Duitse donoren op historisch dieptepunt

Door Merel Dercksen 

Het aantal Duitsers dat na overlijden organen doneert, is sinds meer dan 15 jaar niet zo laag geweest als in 2013. Dat blijkt uit voorlopige cijfers die de Deutsche Stiftung Organspende (DSO) gepubliceerd heeft. De naweeën van het transplantatieschandaal?

Afgelopen jaar kende Duitsland maar 876 overleden donoren. In Nederland waren dat er 255, maar ons buurland heeft ongeveer vijf keer zo veel inwoners. Voor Duitsland is dit dan ook een historisch dieptepunt, 16% minder dan een jaar eerder en het laagst sinds 1997. Het aantal gedoneerde organen is navenant afgenomen. Voorzitter van de DSO Rainer Hess ziet de daling bezorgd aan. Begin 2013 moest hij namelijk al iets vergelijkbaars melden: veel minder donoren dan een jaar eerder.

Een van de verklaringen die het meest te horen is, is dat de daling het gevolg is van het transplantatieschandaal dat het land sinds 2012 teisterde. Mensen zouden nadat de manipulatie met wachtlijsten bekend was geworden de transplantatiegeneeskunde niet meer vertrouwen en zich daarom niet als donor laten registreren. 

sterren Gepubliceerd: vrijdag 17-01-2014 | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • M, Zwolle
  20-02-2015 14:03

  Heel begrijpelijk. Die hele hersendoodtheorie is gebaseerd op het volgende voorval:
  Na de eerste geslaagde harttransplantatie van dr. Bernard bleek deze het hart zonder pijnstilling te hebben gehaald uit een vrouw die 3 jaar in coma lag.
  Daarop hebben medici van Harvard in paniek en in allerijl een theorie in elkaar geflanst die het handelen van dr. Bernard geldigheid gaf.
  Als het hart nog klopte, en een jongeman ligt blozend en ademend op bed na een ernstig verkeersongeval - dan leeft hij nog. "we meten geen hersenactivitiet" zegt de arts. Maar in zijn inauguratietoespraak begon een professor Radiologie met: "wat kunnen we eigenlijk meten?
  heel weinig." We kunnen maar een fractie meten van wat zich in en om ons afspeelt. Duitsers zijn verstandige mensen.
  Wij niet, we laten ons alles aanpraten. Ook al kwamen er bij de eerste openbare discussie over
  transplanteren en hersendood vele met name neurologen naar voren die eindelijk podium zagen
  om hun twijfel te uiten en hun beroepsmatig inzicht daar tegenover te stellen dat dode hersens in een levend lichaam niet mogelijk is.

  Dan blijft nog de vraag of de hersens alleen ons al dan niet levend zijn bepalen, want wie weet wat het hart nog meer in zich heeft dan kloppen?
Risico op hoge bloeddruk stijgt na nierdonatie

Donoren van een nier lopen een hoger risico hypertensie te ontwikkelen dan vergelijkbare, gezonde niet-donoren. Dit blijkt uit een recent onderzoek, uitgevoerd aan de Johns Hopkins universiteit (Baltimore, VS, iets ten noordoosten van Washington DC).

De onderzoekers bekeken de gegevens van 1295 levende donoren, gemiddeld 6 jaar na hun nierdonatie, en zetten die af tegen de gegevens van 8233 gezonde niet-donoren. Uit deze gegevens bleek dat donoren over het geheel genomen 19% meer kans liepen hypertensie (hoge bloeddruk) te krijgen. Voor zwarte donoren was dit getal zelfs 27%. Daarnaast ging de eGFR (filtratiesnelheid, maat voor de nierfunctie) van donoren niet meer omhoog nadat was vastgesteld dat ze hypertensie hadden ontwikkeld.

Normaal gaat de GFR van een donor onmiddellijk na de donatie omlaag (want er is minder nierweefsel om de nierfunctie te vervullen), om daarna langzaam maar zeker weer te stijgen; hoewel ik ook bronnen kan vinden die claimen dat de eGFR van donoren langzaam daalt als gevolg van het normale verouderingsproces (na de initiële daling na de donatie). Maar volgens deze onderzoekers hoort de eGFR van donoren langzaam maar gestaag weer te stijgen, en vlakte deze stijging af bij donoren die hoge bloeddruk kregen.

Lees meer »

Engelse opt-out donorwet stap dichterbij »

De Engelse politiek heeft het afgelopen jaar flinke stappen gezet in de behandeling van het voorstel voor een nieuwe donorwet. Betrokkenen denken dat de wet over enkele maanden getekend kan worden. Het wetsvoorstel gaat uit van veronderstelde toestemming voor donatie na overlijden, waarbij mensen die dat niet willen, dat moeten laten vastleggen. De Engelse wetgeving telt een heleboel stappen in zowel House of Commons (Tweede Kamer) als House of Lords (Eerste Kamer).

Lees meer »

Vrij goede resultaten donatie na hartstilstand buiten ziekenhuis  »

Om het aantal beschikbare donornieren te vergroten, staan sommige landen transplantatie van donornieren na 'onverwachte circulatiestilstand' toe. Transplantatie is in zo'n geval complexer dan anders, en wordt daarom niet overal toegepast, maar bijvoorbeeld wel in Spanje en Nederland. Uit recent Spaans onderzoek blijkt dat het gebruik van donornieren na een onverwachte circulatiestilstand acceptabele resultaten oplevert.

Lees meer »


Aantal Duitse donoren op historisch dieptepunt

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier