Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Aantal donoren hoger dan ooit maar nog steeds onvoldoende

Door Redactie NierNieuws 

De Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS) heeft haar jaarverslag 2014 gepresenteerd. Vol juichende cijfers en superlatieven: 'In 2014 stonden 271 mensen na overlijden organen af voor transplantatie, het hoogste aantal orgaandonoren ooit. Ook is 2014 het zesde jaar op rij waarin Nederland meer orgaandonoren telt. Het aantal orgaantransplantaties in 2014 was 785, een toename van 11 procent ten opzichte van het jaar ervoor.'

De NTS ziet dat de onderdelen uit het Masterplan Orgaandonatie die wel zijn ingevoerd, hun vruchten beginnen af te werpen. Het gaat daarbij om de landelijke invoering van een nieuwe donatiestructuur in ziekenhuizen, en de inzet van Zelfstandige Uitnameteams (ZUTs). Minister Schippers van Volksgezondheid besloot deze projecten dan ook te verlengen. Zoals bekend heeft de gedeeltelijke invoering van het Masterplan ook maar tot een gedeelte van de gewenste stijging van het aantal transplantaties geleid. Maar de totaalcijfers die de NTS nu biedt, tonen onmiskenbaar een stijgende trend over de afgelopen paar jaar. Bernadette Haase, directeur van de NTS, nuanceert wel in een begeleidend persbericht: 'We weten nog niet zeker of er nu sprake is van een trendmatige stijging van het aantal donoren.

Iets meer nieren
Wat nieren betreft lijkt er over de afgelopen vier jaar een lichte stijging te zijn van het aantal transplantaties, en een afname van de wachtlijst. Op 31 december 2014 stonden daar 650 patiënten op. Dit zal in elk geval deels te danken zijn aan een toenemend aantal donoren. Maar de laatste twee jaar is er ook een sterke stijging te zien in het aantal nierpatiënten dat van de wachtlijst verdwijnt, terwijl ze niet getransplanteerd zijn, niet overleden zijn en ook niet zodanig in conditie veranderen dat een transplantatie niet meer nodig of niet meer mogelijk is.

Wisselend beeld
Voor nieren geldt verder dat meer dan de helft van de donororganen afkomstig is van levende donoren en dat deze transplantaties niet zijn opgenomen in de 785 uit het persbericht: dat gaat alleen over postmortale transplantaties. Ook het aantal levende nierdonoren stijgt elk jaar. De meest voorkomende relatie bij levende nierdonatie is dat de donor de partner is van de ontvanger. De cijfers over de koppels die zijn opgenomen in het cross-overniertransplantatie programma laten een wisselend beeld zien over de afgelopen jaren. 

Non-heart-beating donoren
De afgelopen jaren is er vooral een grote toename geweest in het aantal nieren van overleden donoren van wie het hart heeft stilgestaan: non-heart-beating. In 2014 leek deze stijging tot een einde gekomen, maar in de eerste maanden van 2015 is alweer een toename te zien ten opzichte van 2014. Ook het aantal niertransplantaies met een levende donor is iets toegenomen vergeleken met de eerste vier maanden van vorig jaar.

Het volledige jaarverslag is hier te downloaden.

sterren Gepubliceerd: donderdag 28-05-2015 | Nog geen reacties
Engelse opt-out donorwet stap dichterbij

De Engelse politiek heeft het afgelopen jaar flinke stappen gezet in de behandeling van het voorstel voor een nieuwe donorwet. Betrokkenen denken dat de wet over enkele maanden getekend kan worden.

Het wetsvoorstel gaat uit van veronderstelde toestemming voor donatie na overlijden, waarbij mensen die dat niet willen, dat moeten laten vastleggen. De Engelse wetgeving telt een heleboel stappen in zowel House of Commons (Tweede Kamer) als House of Lords (Eerste Kamer). Een jaar geleden was het voorstel toe aan de derde stap van vijf in het House of Commons, afgelopen vrijdag heeft de wet in het House of Lords de derde van eveneens vijf fases doorlopen. Deze derde stap heet Committee Stage; hierin wordt het voorstel zin voor zin doorgelopen en vragen de leden van het House advies aan deskundigen.

De volgende stap is een terugkoppeling, waarna opnieuw de wet doorgenomen wordt met de aangebrachte wijzigingen erin verwerkt. Anders dan in Nederland gaat het wetsvoorstel daarna weer terug naar het House of Commons, tenzij de Lords geen wijzigingen hebben aangebracht. Deze fase duurt meestal wel veel korter dan de eerste behandeling door het House of Commons.

Lees meer »

Vrij goede resultaten donatie na hartstilstand buiten ziekenhuis  »

Om het aantal beschikbare donornieren te vergroten, staan sommige landen transplantatie van donornieren na 'onverwachte circulatiestilstand' toe. Transplantatie is in zo'n geval complexer dan anders, en wordt daarom niet overal toegepast, maar bijvoorbeeld wel in Spanje en Nederland. Uit recent Spaans onderzoek blijkt dat het gebruik van donornieren na een onverwachte circulatiestilstand acceptabele resultaten oplevert.

Lees meer »

Symposium als eerbetoon aan levende donoren »

Op 16 januari promoveert Marco van Londen in Groningen op een onderzoek dat eraan moet bijdragen dat levende nierdonatie nog veiliger wordt. Voorafgaand aan de plechtigheid organiseert het UMCG een klein symposium over levende donatie. Van Londen ziet het liefst veel patiënten en levende donoren komen, want: 'de promotie is niet alleen de bekroning van mijn onderzoek, maar ook een eerbetoon aan alle levende donoren'.

Lees meer »


Aantal donoren hoger dan ooit maar nog steeds onvoldoende

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier