Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Aangifte wegens orgaandiefstal tegen Nederlands ziekenhuis

Door Jeroen van Setten 

Met hulp van orgaandonatie-activiste Annet Wood heeft de moeder van een in 2011 verongelukt meisje aangifte gedaan wegens orgaandiefstal in het Medisch Centrum Alkmaar. De aangifte bij de politie in Hoorn richt zich niet expliciet tegen het ziekenhuis of de Nederlandse Transplantatie Stichting, maar beide organisaties voelen zich aangesproken en beraden zich op een reactie .

De moeder, Tinne Kroone, die net zoals Wood afkomstig is uit Berkhout, legde ook een klacht neer bij het Medisch Tuchtcollege. Volgens de aangifte zou de uitname alleen de nieren betreffen maar zijn ook de milt en 'arteriële en veneuze aderen’ uit het stoffelijk overschot uitgenomen. Onduidelijke is of met de genoemde vaten niet de vaten worden bedoeld die de nieren van bloed moeten voorzien na de transplantatie.

Het meisje Sophie Kroone (18) reed op 26 februari 2011 met haar scooter in Berkhout tegen een vrachtwagen. Ze werd gedurende veertig minuten op straat gereanimeerd en vervolgens vervoerd naar het Medisch Centrum Alkmaar. Daar zou volgens de moeder enorm op donatie van diverse organen zijn aangedrongen. De familie gaf uiteindelijk alleen toestemming voor uitname van de nieren.

Er is nu aangifte gedaan tegen de transplantatie-arts en -coördinator en 'er is geclaimd dat als uit het onderzoek blijkt dat anderen ook een misser hebben gemaakt, ook zij aangeklaagd worden', zegt Wood op de site van de Gooi en Eemlander.

Update: De politie in Hoorn heeft de aangifte niet in ontvangst genomen maar als melding genoteerd. Het ziekenhuis laat weten dat mevrouw Kroone eerder contact over deze zaak heeft afgehouden en dat de uitname, zoals gebruikelijk, door een uitnameteam van een academisch ziekenhuis is verricht. Bron: Noordhollands Dagblad

sterren Gepubliceerd: zaterdag 10-12-2016 | Reacties (3)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • Geert, Emmen
  12-12-2016 08:22

  Annet Wood is naar mijn mening, niet per definitie anti-orgaandonatie of het moet (en mag) al zo zijn, in persoonlijke zin. Zij strijdt voor volledige en juiste informatie omtrent dit onderwerp. De RCC heeft haar in sept. van dit jaar gelijk gegeven en ministerie van VWS is daartegen in beroep gegaan. Die zaak heeft eind nov. gespeeld en wederom is zij in gelijk gesteld en het beroep verworpen. Dat betekent in concreto dat het ministerie, middels website 'orgaandonatie.nu' de informatie moet aanpassen op juistheid en volledigheid opdat een ieder bewust(er) tot inzicht en keuze kan komen.
  Dit heeft alles vandoen met bewustwording (mn omtrent het begrip 'hersendood') en niet zozeer mbt wel of niet 'anti'. Ik acht het van den zotte dat zij dit moe(s)t doen ipv de overheid zťlf

 • Derkje, Spanbroek
  11-12-2016 16:38

  Moet in het artikel niet staan:
  ANTI-orgaandonatie-activiste?

 • Geert, Emmen
  11-12-2016 08:31

  Dit lijkt mij niet incidenteel.
Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet.

ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Het verhaal geeft de impact weer van een volhardende burger die achter allerlei schermen vele touwtjes in handen had en wiens strakke regie uiteindelijk leidde tot een wetswijzing.

Menno Loos en Ed van Eeden, Dat bepaal je zelf Ė Tien jaar strijden voor een nieuwe Donorwet. Uitgeverij LoosBD, 356 pp, hardcover, prijs Ä 25.

Bestellen kan via deze link https://datbepaaljezelf.nl/

Achter de schermen: een nierbiopt beoordelen »

U ziet hen vrijwel nooit en toch zijn ze belangrijk voor nierpatiënten: pathologen. Een patholoog kan aan het weefsel van een nier(biopt) zien hoe groot nierschade is. En vaak ook wat de oorzaak van nierproblemen is. Neem een kijkje in het laboratorium van een patholoog in het nieuwste nummer van Wisselwerking, het tijdschrift van de Nierpatiënten Vereniging Nederland. De pathologen Jesper Kers en Tri Nguyen geven in tekst en beeld uitleg over hun werk.

Lees meer »

Huisdieren mogelijk bron van hepatitis E »

Huisdieren zijn veel vaker dan gedacht besmet (geweest) met het virus dat hepatitis E veroorzaakt, en zouden daarmee wel eens een bron van besmetting voor mensen kunnen zijn. Dit is voor gezonde mensen over het algemeen niet gevaarlijk, maar kan dat wel zijn voor mensen die een verminderde afweer hebben, bijvoorbeeld getransplanteerden. Vrij veel mensen hebben op enig moment in hun leven een infectie met het hepatitis E-virus, meestal niet ernstig.

Lees meer »


Aangifte wegens orgaandiefstal tegen Nederlands ziekenhuis

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier