Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Aangifte wegens orgaandiefstal tegen Nederlands ziekenhuis

Door Jeroen van Setten 

Met hulp van orgaandonatie-activiste Annet Wood heeft de moeder van een in 2011 verongelukt meisje aangifte gedaan wegens orgaandiefstal in het Medisch Centrum Alkmaar. De aangifte bij de politie in Hoorn richt zich niet expliciet tegen het ziekenhuis of de Nederlandse Transplantatie Stichting, maar beide organisaties voelen zich aangesproken en beraden zich op een reactie .

De moeder, Tinne Kroone, die net zoals Wood afkomstig is uit Berkhout, legde ook een klacht neer bij het Medisch Tuchtcollege. Volgens de aangifte zou de uitname alleen de nieren betreffen maar zijn ook de milt en 'arteriële en veneuze aderen’ uit het stoffelijk overschot uitgenomen. Onduidelijke is of met de genoemde vaten niet de vaten worden bedoeld die de nieren van bloed moeten voorzien na de transplantatie.

Het meisje Sophie Kroone (18) reed op 26 februari 2011 met haar scooter in Berkhout tegen een vrachtwagen. Ze werd gedurende veertig minuten op straat gereanimeerd en vervolgens vervoerd naar het Medisch Centrum Alkmaar. Daar zou volgens de moeder enorm op donatie van diverse organen zijn aangedrongen. De familie gaf uiteindelijk alleen toestemming voor uitname van de nieren.

Er is nu aangifte gedaan tegen de transplantatie-arts en -coördinator en 'er is geclaimd dat als uit het onderzoek blijkt dat anderen ook een misser hebben gemaakt, ook zij aangeklaagd worden', zegt Wood op de site van de Gooi en Eemlander.

Update: De politie in Hoorn heeft de aangifte niet in ontvangst genomen maar als melding genoteerd. Het ziekenhuis laat weten dat mevrouw Kroone eerder contact over deze zaak heeft afgehouden en dat de uitname, zoals gebruikelijk, door een uitnameteam van een academisch ziekenhuis is verricht. Bron: Noordhollands Dagblad

sterren Gepubliceerd: zaterdag 10-12-2016 | Reacties (3)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • Geert, Emmen
  12-12-2016 08:22

  Annet Wood is naar mijn mening, niet per definitie anti-orgaandonatie of het moet (en mag) al zo zijn, in persoonlijke zin. Zij strijdt voor volledige en juiste informatie omtrent dit onderwerp. De RCC heeft haar in sept. van dit jaar gelijk gegeven en ministerie van VWS is daartegen in beroep gegaan. Die zaak heeft eind nov. gespeeld en wederom is zij in gelijk gesteld en het beroep verworpen. Dat betekent in concreto dat het ministerie, middels website 'orgaandonatie.nu' de informatie moet aanpassen op juistheid en volledigheid opdat een ieder bewust(er) tot inzicht en keuze kan komen.
  Dit heeft alles vandoen met bewustwording (mn omtrent het begrip 'hersendood') en niet zozeer mbt wel of niet 'anti'. Ik acht het van den zotte dat zij dit moe(s)t doen ipv de overheid zťlf

 • Derkje, Spanbroek
  11-12-2016 16:38

  Moet in het artikel niet staan:
  ANTI-orgaandonatie-activiste?

 • Geert, Emmen
  11-12-2016 08:31

  Dit lijkt mij niet incidenteel.
Wisselwerking: Social distancing nieuwe stijl

Lachen is gezond. Ook in coronatijd is het belangrijk om te blijven lachen. Humor kan kracht geven bij stress en onzekerheid. Daarom een grappige column over social distancing op onverwachte wijze in de nieuwste Wisselwerking, het tijdschrift van de Nierpatiënten Vereniging Nederland (NVN).

En verder: veel aandacht voor de impact van corona op nierpatiënten. Maar ook informatie over andere onderwerpen, zoals wat een podotherapeut voor dialyse- en diabetespatiënten kan betekenen. U kunt Wisselwerking lezen door een abonnement te nemen, een proefnummer aan te vragen of lid te worden van de NVN: https://www.nvn.nl/nieuws/en-toen-was-er-corona/ Via voorgaand linkje kunt u eveneens de column over social distancing lezen. De nieuwe uitgave verschijnt donderdag 16 april.

Nederland voert internationale database aan in strijd tegen COVID-19 bij nierpatiŽnten »

Europese artsen en onderzoekers, onder Nederlandse aanvoering, hebben een internationale database opgezet. Hierin verzamelen ze gegevens van dialysepatiënten en getransplanteerden die met COVID-19 besmet zijn. Het doel is deze patiënten beter te kunnen behandelen. Nierpatiënten behoren tot de risicogroep in de huidige pandemie. Hierbinnen zijn dialysepatiënten en degenen die afweeronderdrukkende medicatie slikken extra kwetsbaar.

Lees meer »

Nieuwe apps helpen bij corona-management »

Nu besmettingen met Covid-19 (corona) serieuze sociale gevolgen hebben en tot een zware belasting van de zorgsector hebben geleid, duiken er verschillende apps op die hier een beetje verlichting in proberen te brengen. Het doel is steeds in grote lijnen: zorgen dat mensen met verdachte symptomen tijdig contact opnemen met een zorgverlener, maar ook dat mensen met een gewone verkoudheid, dat niet onnodig doen.

Lees meer »


Aangifte wegens orgaandiefstal tegen Nederlands ziekenhuis

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier