Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

40% orgaandonoren Wales te danken aan nieuw donatiesysteem

Door Jeroen van Setten 

Minister Mark Drakeford

Van de vijftien overleden donoren na invoering van een opt-out systeem voor orgaandonatie in Wales, zijn er zes te danken aan dat systeem. Dat blijkt uit de meest recente cijfers die de Welshe minister voor volksgezondheid, Mark Drakeford, vandaag bekendmaakte.

Op 1 december werd in Wales een 'soft opt-out' of 'deemed consent' systeem voor orgaandonatie ingevoerd. De hooggespannen verwachtingen lijken te zijn waargemaakt. Het aantal orgaandonoren is door het systeem in de eerste twee maanden fors toegenomen. Dat blijkt na een evaluatie van de cijfers over december en januari.

Uit onderzoek bleek eerder dat de Welsh in overgrote meerderheid voorstander van orgaandonatie na overlijden zijn. Negen van de tien zeggen te willen doneren. Voor de invoering van het nieuwe systeem stonden maar drie op de tien mensen ook werkelijk als donor geregistreerd.

Volgens de overheid weerspiegelt de nieuwe wet de wens van de bevolking en zal het aantal donaties structureel met zeker 25 procent stijgen. Daarmee kunnen jaarlijks 45 levens worden gered. In Wales stierven sinds 2010 zeker 150 mensen terwijl ze op een orgaan wachtten.

sterren Gepubliceerd: vrijdag 18-03-2016
Bron: Llywodraeth Cymru | Nog geen reacties
Donatie na euthanasie geeft waardevolle betekenis

Orgaandonatie na euthanasie is een zeer waardevolle procedure voor mensen die na hun overlijden iets willen betekenen voor één of meerdere patiënten die op de wachtlijst staan voor een gezond orgaan. Dat concludeert promovendus, jurist en anesthesioloog (i.o.) Jan Bollen van het Maastricht UMC+.

Tussen 2002 (het jaar dat euthanasie wettelijk mogelijk werd) en 2018 ondergingen 81.418 patiënten in Nederland en België euthanasie. In Nederland koos de eerste patiënt er in 2012 voor om zijn organen ter beschikking te stellen na euthanasie. Vanwege eventuele ethische en juridische obstakels werd in de jaren daarna terughoudendheid in acht genomen. In 2015 leidde de wens van een man uit Nijmegen de na euthanasie zijn nieren wilde afstaan, en de reactie van ziekenhuizen daarop, nog tot veel commotie. Daarom stelden het Maastricht UMC+ en het Erasmus MC in dat jaar een gezamenlijke handreiking op voor de procedure. Twee jaar later werd een landelijke richtlijn aangeboden aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Inmiddels hebben bijna zestig mensen gekozen voor orgaandonatie na euthanasie.

Lees meer »

Verschillen binnen VS in acceptatie donornieren »

In de Verenigde Staten blijken nieren van overleden donoren relatief vaak te worden afgedankt als ze als minder ideaal materiaal voor transplantatie worden gezien, terwijl met deze donornieren patiënten hadden kunnen worden gered. Uit Amerikaans onderzoek blijkt nu dat er grote variatie is in de hoeveelheid donornieren die transplantatiecentra afkeuren, en dat centra die donornieren minder snel afkeuren, uiteindelijk nierpatiënten sneller transplanteren.

Lees meer »

Risico op hoge bloeddruk stijgt na nierdonatie »

Donoren van een nier lopen een hoger risico hypertensie te ontwikkelen dan vergelijkbare, gezonde niet-donoren. Dit blijkt uit een recent onderzoek, uitgevoerd aan de Johns Hopkins universiteit (Baltimore, VS, iets ten noordoosten van Washington DC). De onderzoekers bekeken de gegevens van 1295 levende donoren, gemiddeld 6 jaar na hun nierdonatie, en zetten die af tegen de gegevens van 8233 gezonde niet-donoren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier