Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

40% orgaandonoren Wales te danken aan nieuw donatiesysteem

Door Jeroen van Setten 

Minister Mark Drakeford

Van de vijftien overleden donoren na invoering van een opt-out systeem voor orgaandonatie in Wales, zijn er zes te danken aan dat systeem. Dat blijkt uit de meest recente cijfers die de Welshe minister voor volksgezondheid, Mark Drakeford, vandaag bekendmaakte.

Op 1 december werd in Wales een 'soft opt-out' of 'deemed consent' systeem voor orgaandonatie ingevoerd. De hooggespannen verwachtingen lijken te zijn waargemaakt. Het aantal orgaandonoren is door het systeem in de eerste twee maanden fors toegenomen. Dat blijkt na een evaluatie van de cijfers over december en januari.

Uit onderzoek bleek eerder dat de Welsh in overgrote meerderheid voorstander van orgaandonatie na overlijden zijn. Negen van de tien zeggen te willen doneren. Voor de invoering van het nieuwe systeem stonden maar drie op de tien mensen ook werkelijk als donor geregistreerd.

Volgens de overheid weerspiegelt de nieuwe wet de wens van de bevolking en zal het aantal donaties structureel met zeker 25 procent stijgen. Daarmee kunnen jaarlijks 45 levens worden gered. In Wales stierven sinds 2010 zeker 150 mensen terwijl ze op een orgaan wachtten.

sterren Gepubliceerd: vrijdag 18-03-2016
Bron: Llywodraeth Cymru | Nog geen reacties
Oproep: Doneer 1 minuut

Op dinsdag 14 januari doen nier-, lever-, en hartpatiënten uit heel Nederland, die op de wachtlijst staan voor een nieuw orgaan, een persoonlijke oproep: Laat je dierbaren weten of je donor wilt zijn. Dit onder de tag 'Doneer 1 minuut'.

50% van de Nederlanders bespreekt zijn donorwensen niet met naasten, wat kan leiden tot twijfel bij nabestaanden of een keuze voor donatie daadwerkelijk bewust was. Bijna driekwart van de nabestaanden weigert bij twijfel dan ook in te stemmen met donatie.

Een van de gezichten van de campagne is Bregje uit Zeewolde, zij is erfelijk belast met cystenieren en staat na een geslaagde levertransplantatie nu op de wachtlijst voor een nieuwe nier. Dit heeft grote impact op haar gezin: een dagje shoppen met haar dochter, of kijken bij de hockeywedstrijd van haar zoon lukt niet meer. Ze is inmiddels ook afgekeurd als verpleegkundige in de jeugdzorg. Ze hoopt mensen bewust te maken van wat het is om als jonge vrouw een nieuw orgaan nodig te hebben.

Ook Olaf en Bram uit Sleen spreken zich uit. Olaf is door de erfelijke nierziektes van zoon Bram (11) en dochter Pien (8) inmiddels fulltime mantelzorger. Pien heeft sinds kort een nieuwe nier, terwijl Bram nog op de wachtlijst staat en vier keer per week moet dialyseren.

Lees meer »

Donatie na euthanasie geeft waardevolle betekenis »

Orgaandonatie na euthanasie is een zeer waardevolle procedure voor mensen die na hun overlijden iets willen betekenen voor één of meerdere patiënten die op de wachtlijst staan voor een gezond orgaan. Dat concludeert promovendus, jurist en anesthesioloog (i.o.) Jan Bollen van het Maastricht UMC+. Tussen 2002 (het jaar dat euthanasie wettelijk mogelijk werd) en 2018 ondergingen 81.418 patiënten in Nederland en België euthanasie.

Lees meer »

Verschillen binnen VS in acceptatie donornieren »

In de Verenigde Staten blijken nieren van overleden donoren relatief vaak te worden afgedankt als ze als minder ideaal materiaal voor transplantatie worden gezien, terwijl met deze donornieren patiënten hadden kunnen worden gered. Uit Amerikaans onderzoek blijkt nu dat er grote variatie is in de hoeveelheid donornieren die transplantatiecentra afkeuren, en dat centra die donornieren minder snel afkeuren, uiteindelijk nierpatiënten sneller transplanteren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier