Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

40% orgaandonoren Wales te danken aan nieuw donatiesysteem

Door Jeroen van Setten 

Minister Mark Drakeford

Van de vijftien overleden donoren na invoering van een opt-out systeem voor orgaandonatie in Wales, zijn er zes te danken aan dat systeem. Dat blijkt uit de meest recente cijfers die de Welshe minister voor volksgezondheid, Mark Drakeford, vandaag bekendmaakte.

Op 1 december werd in Wales een 'soft opt-out' of 'deemed consent' systeem voor orgaandonatie ingevoerd. De hooggespannen verwachtingen lijken te zijn waargemaakt. Het aantal orgaandonoren is door het systeem in de eerste twee maanden fors toegenomen. Dat blijkt na een evaluatie van de cijfers over december en januari.

Uit onderzoek bleek eerder dat de Welsh in overgrote meerderheid voorstander van orgaandonatie na overlijden zijn. Negen van de tien zeggen te willen doneren. Voor de invoering van het nieuwe systeem stonden maar drie op de tien mensen ook werkelijk als donor geregistreerd.

Volgens de overheid weerspiegelt de nieuwe wet de wens van de bevolking en zal het aantal donaties structureel met zeker 25 procent stijgen. Daarmee kunnen jaarlijks 45 levens worden gered. In Wales stierven sinds 2010 zeker 150 mensen terwijl ze op een orgaan wachtten.

sterren Gepubliceerd: vrijdag 18-03-2016
Bron: Llywodraeth Cymru | Nog geen reacties
Implementatie nieuwe donorwet uitgesteld om corona

De nieuwe donorwet zal, zoals gepland, vanaf 1 juli dit jaar van kracht zijn. Maar het aanschrijven van mensen die nog niets hebben laten vastleggen, wordt met twee maanden uitgesteld. De reden hiervoor is de drukte als gevolg van de covid-19-epidemie (coronacrisis). Dat schrijft Martin van Rijn, minister voor Medische Zorg, in een brief aan de Tweede Kamer.

Van Rijn schrijft: 'De crisis betekent met name dat er minder ruimte beschikbaar is om dit onderwerp onder de aandacht te brengen. Praktisch doordat bijvoorbeeld fysieke voorlichtingsbijeenkomsten gericht op moeilijker te bereiken doelgroepen, zoals de Donordialoog voor mensen met een migratieachtergrond en lezingen voor ouderen, momenteel niet mogelijk zijn.'

In april heeft het ministerie twee keer een zogeheten flitspeiling laten uitvoeren onder een deel van de bevolking. Beide keren vond een meerderheid van de respondenten dat de invoering van de wet door kon gaan zoals gepland. Daar komt bij dat het huidige register 'er niet op berekend is veel langer dan [na] 1 juli in de lucht te blijven'. Dat zou risico's en extra kosten met zich mee brengen. Mede hierom heeft de minister besloten de ingangsdatum van 1 juli wel aan te houden.

Lees meer »

Nieuwe donorwet: berichten van het Bootcongres »

Nog vier maanden, dan gaat de nieuwe donorwet in. Dat is niet alleen voor de 'gewone Nederlander' een verandering. Voor zorgverleners verandert er net zo goed van alles. En voor sommige mensen, bijvoorbeeld mensen met een verstandelijke beperking, is het nog een extra uitdaging om de beslissing te kunnen nemen die de nieuwe wet van ze vraagt.

Lees meer »

Oproep: Doneer 1 minuut »

Op dinsdag 14 januari doen nier-, lever-, en hartpatiënten uit heel Nederland, die op de wachtlijst staan voor een nieuw orgaan, een persoonlijke oproep: Laat je dierbaren weten of je donor wilt zijn. Dit onder de tag 'Doneer 1 minuut'. 50% van de Nederlanders bespreekt zijn donorwensen niet met naasten, wat kan leiden tot twijfel bij nabestaanden of een keuze voor donatie daadwerkelijk bewust was. Bijna driekwart van de nabestaanden weigert bij twijfel dan ook in te stemmen met donatie.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier