Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

40% orgaandonoren Wales te danken aan nieuw donatiesysteem

Door Jeroen van Setten 

Minister Mark Drakeford

Van de vijftien overleden donoren na invoering van een opt-out systeem voor orgaandonatie in Wales, zijn er zes te danken aan dat systeem. Dat blijkt uit de meest recente cijfers die de Welshe minister voor volksgezondheid, Mark Drakeford, vandaag bekendmaakte.

Op 1 december werd in Wales een 'soft opt-out' of 'deemed consent' systeem voor orgaandonatie ingevoerd. De hooggespannen verwachtingen lijken te zijn waargemaakt. Het aantal orgaandonoren is door het systeem in de eerste twee maanden fors toegenomen. Dat blijkt na een evaluatie van de cijfers over december en januari.

Uit onderzoek bleek eerder dat de Welsh in overgrote meerderheid voorstander van orgaandonatie na overlijden zijn. Negen van de tien zeggen te willen doneren. Voor de invoering van het nieuwe systeem stonden maar drie op de tien mensen ook werkelijk als donor geregistreerd.

Volgens de overheid weerspiegelt de nieuwe wet de wens van de bevolking en zal het aantal donaties structureel met zeker 25 procent stijgen. Daarmee kunnen jaarlijks 45 levens worden gered. In Wales stierven sinds 2010 zeker 150 mensen terwijl ze op een orgaan wachtten.

sterren Gepubliceerd: vrijdag 18-03-2016
Bron: Llywodraeth Cymru | Nog geen reacties
Engelse opt-out donorwet stap dichterbij

De Engelse politiek heeft het afgelopen jaar flinke stappen gezet in de behandeling van het voorstel voor een nieuwe donorwet. Betrokkenen denken dat de wet over enkele maanden getekend kan worden.

Het wetsvoorstel gaat uit van veronderstelde toestemming voor donatie na overlijden, waarbij mensen die dat niet willen, dat moeten laten vastleggen. De Engelse wetgeving telt een heleboel stappen in zowel House of Commons (Tweede Kamer) als House of Lords (Eerste Kamer). Een jaar geleden was het voorstel toe aan de derde stap van vijf in het House of Commons, afgelopen vrijdag heeft de wet in het House of Lords de derde van eveneens vijf fases doorlopen. Deze derde stap heet Committee Stage; hierin wordt het voorstel zin voor zin doorgelopen en vragen de leden van het House advies aan deskundigen.

De volgende stap is een terugkoppeling, waarna opnieuw de wet doorgenomen wordt met de aangebrachte wijzigingen erin verwerkt. Anders dan in Nederland gaat het wetsvoorstel daarna weer terug naar het House of Commons, tenzij de Lords geen wijzigingen hebben aangebracht. Deze fase duurt meestal wel veel korter dan de eerste behandeling door het House of Commons.

Lees meer »

Vrij goede resultaten donatie na hartstilstand buiten ziekenhuis  »

Om het aantal beschikbare donornieren te vergroten, staan sommige landen transplantatie van donornieren na 'onverwachte circulatiestilstand' toe. Transplantatie is in zo'n geval complexer dan anders, en wordt daarom niet overal toegepast, maar bijvoorbeeld wel in Spanje en Nederland. Uit recent Spaans onderzoek blijkt dat het gebruik van donornieren na een onverwachte circulatiestilstand acceptabele resultaten oplevert.

Lees meer »

Symposium als eerbetoon aan levende donoren »

Op 16 januari promoveert Marco van Londen in Groningen op een onderzoek dat eraan moet bijdragen dat levende nierdonatie nog veiliger wordt. Voorafgaand aan de plechtigheid organiseert het UMCG een klein symposium over levende donatie. Van Londen ziet het liefst veel patiënten en levende donoren komen, want: 'de promotie is niet alleen de bekroning van mijn onderzoek, maar ook een eerbetoon aan alle levende donoren'.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier