Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

3D-beelden helpen chirurg en patiŽnt bij nierkankeroperatie

Door Merel Dercksen 

Wanneer radiologen en chirurgen gebruik maken van een pakket dat de nier driedimensionaal in beeld brengt, hebben niet alleen de chirurgen daar baat bij wanneer ze een patiënt met nierkanker opereren. Ook de patiënt zelf begrijpt de ernst van zijn ziekte, én de operatie, beter. Dat is de eerste ervaring van Japanse onderzoekers met deze techniek.

De systemen om het inwendige deel van het lichaam in beeld te brengen, worden steeds geavanceerder. In Japan maakt Fujifilm 'Synapse Vincent'. Hiermee is het mogelijk om 3D-beelden te maken. Japanse artsen hebben het nu voor het eerst gebruikt bij patiënten met niercelcarcinoom bij wie een deel van de nier vanwege de tumor verwijderd wordt. Ze hebben het niet alleen ingezet om de chirurgen te ondersteunen tijdens de operatie, maar ook als hulpmiddel om de patiënten uitleg te geven over wat er gaat gebeuren.

Het programma draait op een gewone pc

Bij alle 26 patiënten werd het aangedane deel van de nier weggehaald zonder de toevoer van bloed tijdelijk af te klemmen. De 3D-video's hielpen de chirurgen om tijdens de operatie te navigeren. Voorafgaand daaraan hadden die al, met behulp van hetzelfde systeem, een simulatie-operatie uitgevoerd om te oefenen. Van de 26 patiënten konden er 22 op deze manier behandeld worden met een kijkoperatie.

Voordat de patiënten toestemming gaven voor de operatie, kregen met behulp van dezelfde beelden uitleg over de operatie en de risico's ervan. In het kader van het onderzoek vroegen de chirurgen of de patiënten dachten dat ze alles beter begrepen dankzij de 3D-beelden, dan ze met tweedimensionale plaatjes hadden gekund. Alle patiënten dachten dat dit het geval was.

Volgens de chirurgen waren de 3D-reconstructies en simulaties in alle gevallen adequaat. Hoewel het een kleinschalig onderzoek is lijkt dat iets toe te voegen: tijdens de reële operaties was het bij geen enkele patiënt alsnog nodig om de bloedtoevoer naar de nier af te sluiten, en geen van hen had een bloedtransfusie nodig. Verder zijn alle tumoren volledig weggesneden, zonder dat er een restje kwaadaardig weefsel is achtergebleven.

sterren Gepubliceerd: vrijdag 31-01-2014
Bron: Urology | Nog geen reacties
'Voor operatie nier koelen heeft geen zin'

Bij een operatie waarbij een gedeelte van een nier wordt verwijderd, is het goed gebruik om die nier vooraf een aantal minuten te koelen, om weefselschade tegen te gaan. Uit Canadees onderzoek, gepresenteerd tijdens AUA Annual Meeting 2019, blijkt nu echter dat koelen geen effect heeft op het resultaat van de operatie.

Een operatie waarbij een gedeelte van een nier wordt verwijderd heet een partiële nefrectomie. Deze operatie wordt toegepast om nierkanker te behandelen, als de tumoren tenminste op een geschikte plaats zitten om de operatie uit te voeren. Tot nu toe is het goed gebruik om de nier voorafgaand aan de operatie te koelen, om de stofwisseling in de nier te vertragen, en daarmee weefselschade in de nier tegen te gaan. Van andere operaties is bekend dat koelen een positief effect heeft, dus de gedachte dat het nuttig is om voor een partiële nefrectomie ook te doen, is niet zo gek, hoewel het nog nooit experimenteel is onderzocht. Het koelen gebeurt door voorafgaand aan de operatie, na het afsluiten van de bloedtoevoer, een laag van 2 cm ijs rond de nier aan te brengen, en die na 10 minuten weer te verwijderen.

Het Canadese onderzoek had tot doel om uit te zoeken of het koelen voor een partiële nefrectomie nuttig was. De opzet was om zo dicht mogelijk bij een dubbelblind onderzoek te blijven als mogelijk, waarbij de uitvoerende artsen pas op het laatste moment te horen kregen of de nier was gekoeld of niet.

Lees meer »

Kans op nierfalen na operatie nierkanker verdubbeld »

Mensen met nierkanker bij wie beide nieren verwijderd worden, zijn als gevolg daarvan vanzelfsprekend nierpatiënt. Maar ook als maar een van de nieren geheel of zelfs gedeeltelijk uitgenomen wordt, is er een risico op nierfalen. Australische wetenschappers hebben uitgezocht hoe dit in de praktijk uitpakt. Het risico is klein maar aanwezig, en het maakt uit of de zieke nier helemaal verwijderd wordt, of dat een schoon deel kan blijven zitten.

Lees meer »

Oefennier uit 3D-printer maakt chirurg beter »

Tegenwoordig worden steeds meer operaties uitgevoerd met behulp van robotarmen, die door de chirurg bediend worden. Om het manipuleren van deze robotarmen tijdens een bepaalde operatie goed onder de knie te krijgen, moeten chirurgen voldoende trainen. Het trainen gebeurt in een trainingsomgeving, die een model van het te opereren orgaan bevat. Een Amerikaans model van een nier om een robot-ondersteunde gedeeltelijke nefrectomie uit te voeren, blijkt goed te voldoen.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier