Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

18-jarigen reageren nauwelijks op brief orgaandonatie

Door Jeroen van Setten 

Redactioneel

Het is inmiddels traditie. Elk jaar voert het ministerie van mevrouw Schippers (VWS) een briefbombardement uit op iedereen die in dat jaar 18 wordt. En ook dit jaar is er volgens de minister weer veel te juichen. Acht op de tien zegt ja! En in de grote stad zeggen ze zelfs iets vaker ja dan op het platteland.

Als je dat allemaal leest onder de kop '18-jarigen maken positieve keuze over orgaandonatie' ziet het er inderdaad fantastisch uit. Kennelijk zijn onze 18-jarigen een enorm sociale en weldenkende groep. Ze zijn helemaal niet alleen maar bezig met zichzelf en hun selfies. Nee, acht van de tien meldt zich na een simpele brief aan als orgaandonor. Klasse!

De echte cijfers zijn alleen heel anders. Acht op de tien meldt zich namelijk helemaal niet aan en registreert helemaal niets. Ja noch nee. Door de nadruk te leggen op het percentage ja-zeggers onder degenen die reageren (ongeveer 20%) lijkt het allemaal heel wat, terwijl het in feite gaat om een ja-registratie van een procent of 16. Van 4 procent weten we nu zeker dat ze het niet willen, en de resterende 80 procent laat het allemaal maar weer aan de nabestaanden over.

De vraag die zich bij deze cijfers aan mij opdringt is: Wat bereikt de minister nu eigenlijk met al die brieven? En met die websites, apps en multimediale experimenten die er telkens weer bij verzonnen worden. Waarom geeft nog steeds niet elke gemeente gewoon een brief mee als iemand op het gemeentehuis komt voor een rijbewijs, paspoort of ander identiteitsbewijs?

Of waarom, nog veel simpeler, is niet iedereen donor tenzij hij of zij dat niet wil? En kom me niet aan met het argument dat dat lastig is voor laaggeletterden want voor het innen van belasting is dat ook geen enkel beletsel. En dat er mensen zijn die op de sociale media rondtoeteren dat ze dan onmiddellijk hun toestemming voor donatie intrekken: voor jou duizend anderen. Schat ik zo.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 26-05-2015
Bron: Nederlandse Transplantatie Stichting | Nog geen reacties
Wie wil er nou een nierpatiŽnt 'cadeau'?

Redactioneel

Nierpatiënt Wim Altena is door de Patiëntenfederatie Nederland (voorheen NPCF) 'cadeau' gedaan aan PvdA-tweedekamerlid Henk Nijboer. Ook zes andere politici kregen een, chronisch zieke, patiënt cadeau. Een aardig idee, zou je zo zeggen en, eerlijk is eerlijk, het genereert wel weer de nodige publiciteit. Maar gaat het ook iets uitmaken? 

De Patiëntenfederatie Nederland is de koepelorganisatie van patiëntenorganisaties. Deze koepel is niet zoals je zou verwachten een zelfstandig door de leden betaald orgaan, maar in feite onderdeel van het ministerie van VWS. Demissionair minister Schippers (VVD) van VWS bestuurt zoals bekend, vooral de kosten in de zorg met ijzeren hand. Ze doet dat op een manier die heel veel, vooral linkse, partijen niet erg aanspreekt en ook bij veel zorgverleners en patiënten niet zo in de smaak valt. 

Lees meer »

ADR: zachte feiten en harde meningen »

Redactioneel Voor- en tegenstanders van een geen-bezwaarsysteem voor orgaandonatie bevechten elkaar te vuur en te zwaard. We ontvangen letterlijk dagelijks e-mails van voor- en tegenstanders die allemaal even overtuigd zijn van hun enige gelijk. De vrijwel fifty-fifty uitslag van de stemming in de Tweede Kamer over het wetsontwerp van Pia Dijkstra (D66) voor invoering van een ADR-systeem maakt de scheiding der geesten duidelijk zichtbaar.

Lees meer »

Wie het weet mag het zeggen »

Redactioneel Natuurlijk wil het niet zoveel zeggen, al die NEE-registreerders tijdens de afgelopen Donorweek. Maar het is wel een signaal. Jezelf voorhouden dat uit onderzoeken is gebleken dat 62 procent van de Nederlanders voor orgaandonatie en 'dus ook 38% tegen' is, betekent vertrouwen op resultaten uit het verleden. En die geven zoals we weten geen enkele garantie voor de toekomst.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier