Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

1000ste niersteen vergruisd in Amersfoort

Door Merel Dercksen 

Sinds het Meander Medisch Centrum in Amersfoort in januari 2009 een moderne niersteenvergruizer in gebruik nam, zijn er 1000 vergruizingen uitgevoerd. Reden voor een klein feestje.

Het Meander MC noemt de resultaten die met de niersteenvergruizer behaald worden fantastisch. Paul Dom, uroloog: 'Patiënten met nierstenen hebben vaak heftige pijn in de lendenstreek en onderbuik. Het is fijn dat wij patiënten binnen 48 uur kunnen helpen.' 

Omdat de vaste vergruizer de niersteen vaak sneller kan vergruizen dan een mobiele niersteenvergruizer, worden in het Meander ook patiënten uit andere ziekenhuizen geholpen.  

Mevrouw Van der Wal uit Bunschoten, zojuist behandeld met de niersteenvergruizer, kreeg bloemen overhandigd van gespecialiseerd urologieverpleegkundige Gert Jan Dijkman en uroloog Paul Dom vanwege de duizendste niersteenvergruizing.

sterren Gepubliceerd: zondag 20-11-2011
Bron: Meander MC | Nog geen reacties
Familie wel screenen bij zeldzame erfelijke nierstenen

Primaire hyperoxalurie is een zeldzame, erfelijke ziekte. De meeste patiënten krijgen de diagnose als ze al symptomen vertonen. Volgens recent Amerikaans onderzoek is het echter wenselijk om familieleden van patiënten te testen op de ziekte, ook als ze nog geen symptomen hebben. De ziekte kan dan eerder ontdekt worden, en de patiënt beter behandeld.

Primaire hyperoxalurie (PH) is een erfelijke stofwisselingsziekte, waarbij de lever te veel oxaalzuur aanmaakt. Het teveel aan oxaalzuur moet via de nieren en de urine worden uitgescheiden, maar in de nieren kan het zuur zich aan het aanwezige calcium verbinden, waardoor nierstenen kunnen ontstaan. De nieren, en overigens ook andere organen, kunnen met de tijd slechter gaan functioneren, zelfs tot nierfalen aan toe. De ernst van de symptomen verschillen echter van patiënt tot patiënt; sommige mensen hebben de ziekte zonder veel symptomen te vertonen. Het komt weinig voor, in Nederland zijn er ongeveer 100 patiënten.

Lees meer »

NN TV: De calciumpoortwachter TRPV5 in beeld »

Onderzoekers van de Radboud Universiteit Nijmegen zijn erin geslaagd de structuur van het ionkanaal TRPV5 in beeld te brengen. Dit eiwit bevindt zich in niercellen en regelt hoeveel calcium de cellen in en uit gaat. Dr. Jenny van der Wijst en Mark van Goor MSc vertellen hoe ze tot deze doorbraak zijn gekomen.

Nierstenen groeien net als kristallen »

Calciumoxalaatnierstenen, de meest voorkomende vorm, ontwikkelen zich net zoals steenachtige kristallen in de vrije natuur, schrijven geologen. Dat betekent dat er afwisselend periodes van afzetting en aangroeien en van weer oplossen plaatsvinden. Tot nu toe werd altijd gedacht dat nierstenen in het lichaam onoplosbaar zijn. Kristalvorming in de natuur is een dynamisch proces. Vanuit een kleine kern groeit het gesteente laag voor laag aan, maar tussentijds lost er ook weer een deel op.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier