Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Nieuw programma helpt getransplanteerden nier te behouden

Door Helmi van der Helm 

In Canada is een nieuw zorgprogramma ontwikkeld dat getransplanteerden helpt om langer van hun nieuwe nier te genieten. Veel mensen blijken namelijk moeite te hebben om de strikte regels waaraan zij zich moeten houden, zoals het consequent innemen van hun medicijnen, in te passen in hun leven. Met alle gevolgen van dien.

Voor de 'houdbaarheid' van een nieuwe nier is het belangrijk dat de getransplanteerden zich strikt aan de voorschriften en adviezen van hun artsen houden. Helaas gebeurt dat niet altijd. Veel mensen met een nieuwe nier hebben moeite om zich aan de strenge regels te houden, omdat die niet altijd makkelijk zijn in te passen in hun leefpatroon. Het komt vaak voor dat precies hierdoor hun gezondheid achteruit gaat en het lichaam de nieuwe nier alsnog afstoot.

Volgens schattingen houdt de helft van de getransplanteerde Canadezen zich niet aan de voorschriften. Nazorg bezorgt artsen de meeste werkdruk. De gevolgen – zieker worden en zelfs afstoting – kosten Canada miljarden.

Volgens dr. Jeffrey Schiff, nefroloog in het Toronto General Hospital, valt of staat het succes van een nieuwe nier bij het nakomen van drie belangrijke zaken die niet genoeg benadrukt worden. De getransplanteerde moet echt elke dag, op dezelfde tijd, de medicijnen innemen die zijn voorgeschreven, zijn hele leven lang. Daarnaast moet de patiënt de eerste symptomen van afstoting leren herkennen en hiernaar handelen. Tot slot moet elke getransplanteerde elke vervolgafspraak bij zijn arts nakomen en zijn bloed laten controleren.

Dr. Schiff is een van de twee specialisten die hebben meegewerkt aan het nieuwe nazorgprogramma voor mensen met een nieuwe nier: Programme d'adhésion en transplantation. Het tweetalige programma is gratis en te lezen op http://www.transplantadherence.ca/. Het programma is een initiatief van het farmaciebedrijf Astellas Pharma Canada Inc.

sterren Gepubliceerd: vrijdag 25-09-2009 | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier