Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Een tijd van komen en een tijd van gaan

Door Nanny Marquenie 

NierNieuws Column 'Enchanté !'

Het heeft me enige moeite gekost om deze column te schrijven, inderdaad die titel hè. En nu staat het zwart op wit, het doet pijn en de tranen schieten in mijn ogen. Maar de tijd én het leven hebben me de afgelopen maanden geleerd dat het moment is gekomen om voor NierNieuws de pen neer te leggen. Na vijfenhalf jaar met veel plezier geschreven te hebben is het tijd om afscheid te nemen. Bijna vanaf de start van NierNieuws heb ik samen met Ad mijn (nier)steentje bijgedragen. Mede dankzij de vriendschappelijke samenwerking met Merel en Jeroen heb ik het zolang vol kunnen houden. De columns werden door steeds meer mensen gelezen en de reacties daarop motiveerden mij om door te gaan.

Quatre-mains met Melanie

Het afgelopen jaar was een moeilijk jaar. De nachtdialyse heeft niet alleen een zware wissel op Ad getrokken, maar had ook zijn weerslag op mijn geestelijk en lichamelijk welbevinden. Uiteindelijk heeft de diagnose fibromyalgie de doorslag gegeven om te stoppen. De jaarwisseling bood een mooie gelegenheid voor bezinning. Wat gaat 2014 ons brengen? Een nieuw jaar van hetzelfde of gooi ik het roer nog een keer om? Of ga ik als 65-jarige toch een beetje met pensioen? Anders gezegd, kan ik enkele 'verplichtingen' schrappen waardoor ik weer tijd krijg om van de onverwachte dingen die op mijn pad komen ook te genieten? Bijvoorbeeld een dagje weg voor een museumbezoek of een strandwandeling. Wij hebben beiden onze goede en minder goede dagen, dus het blijft schipperen. Als er dan, naast de medische, teveel andere verplichtingen zijn dan gaat dat schuren. Dat voelt niet goed.

Labradors Sanne en Fleur

Onlangs had ik een indringend telefoongesprek met een vriendin in Nederland. Zij is jarenlang dialyseverpleegkundige geweest en verloor een paar jaar geleden haar man na een jarenlange slopende ziekte. Voor mij is ze daarom op velerlei gebied een ervaringsdeskundige waar ik veel steun aan heb. Waarschijnlijk heeft ze niet eens in de gaten gehad dat ze me deze keer wel heel duidelijk een spiegel heeft voorgehouden. Ze schrok hoorbaar van de diagnose fibromyalgie: 'Oh Nanny, overbelasting! Je hebt je grenzen overschreden! Je zult het echt anders moeten aanpakken. Samen met Ad van dag tot dag gaan leven en zoveel mogelijk genieten. Alleen die dingen doen die je leuk vindt en die je energie geven. Nog duidelijker je grenzen stellen. Door de ziekte van Ad zijn er al genoeg verplichtingen en onverwachte gebeurtenissen die je zorgen baren en energie vragen. Ad is door zijn ziekte maar ook vanwege zijn leeftijd uiterst kwetsbaar. Geniet van elke dag die jullie nog gegeven is en hou stress buiten de deur.'

Het koor geeft een huisconcert

Het bevestigde precies de lijn die Ad en ik voor dit jaar bezig zijn uit te stippelen. De nachtdialyse is geen discussiepunt meer, kwaliteit van leven gaat boven kwantiteit. We zijn weer gelukkig samen sinds de avonddialyse. Bovendien wil Ad vanaf april/mei 's middags gaan dialyseren. Zo kunnen we deze zomer eindelijk weer eens samen met een glaasje wijn op ons terras genieten van de ondergaande zon, de lichtjes in de tuin en het geluid van de cigalen. En van een etentje met vrienden of gasten. Bij het idee alleen worden we al blij!!

Op dit moment zijn Jean-Baptiste en Marie druk aan het werk om een deel van de benedenverdieping op te knappen en in te richten als fitness-ruimte. Alle benodigde attributen zoals hometrainer, loopband, steps, (skippy-)bal, matje voor yogaoefeningen en klimrek zijn al aangeschaft. In samenspraak met onze fysiotherapeut, van wie we twee maal per week een stevige massage krijgen en die ons 'rustig' op zijn apparaten aan onze conditie laat werken, hebben we hiertoe besloten. En het motiveert enorm want de resultaten van zijn werk zijn merkbaar: stevige gespierde benen van Ad en minder pijn en vermoeidheid bij mij. Wij prijzen ons gelukkig dat we hier de ruimte en middelen hebben om dit te kunnen realiseren. En onze dank gaat natuurlijk uit naar degenen die ons hierbij daadwerkelijk helpen. Wij en zij doen er alles aan om ons hier zolang mogelijk te laten wonen!!

Gasten ontvangen met Provençaals gerecht

Geheel passend in onze nieuwe levensstijl, maar in tegenspraak met wat ik ooit in een column schreef, hebben we toch weer een 'verre' vakantiereis gepland. Dus inderdaad, zeg nooit nooit! Maar in het kader van 'pluk de dag' en 'geniet van het leven, het duurt maar even', heb ik met onze Labrador-vriend en eigenaar van het kasteeltje in de buurt van Chinon afgesproken bij hem de 80e verjaardag van Ad te komen vieren. Gelukkig vond hij het meteen een geweldig idee en wilde graag zijn medewerking verlenen. Cathy en Mike, de dialysechauffeurs, stemden ook meteen in met ons plan en Cathy vertelde trots dat onze reis dan de eerste grote rit met haar nieuwe, nog luxueuzere taxi zal worden!!

De gîte in Chinon

Door deze verjaardag buitenshuis te vieren zal het voor mij in elk geval een stuk minder belastend zijn. Wij hebben voor vier weken de zeer ruime gite gehuurd. Familie en vrienden hebben inmiddels een chambre d'hôtes gereserveerd. De kinderen zijn er uiteraard rondom de verjaardag van Ad en de anderen komen opeenvolgend gedurende de rest van de maand. Ieder heeft zijn eigen plekje en kan doen en laten wat hij wil. Wie zin heeft komt bij ons een kopje koffie of een Chinon-wijntje drinken of neemt ons mee voor een toeristisch tochtje in de buurt. En natuurlijk zal er ook gezamenlijk gekokkereld worden in onze grote professionele keuken. Jean-Baptiste en Marie verheugen zich nu al op onze afwezigheid. Zij mogen namelijk weer een maandje 'vakantie houden' in ons huis en gaan, naar eigen zeggen, met plezier aan het werk op ons 'Domaine'.

Professionele keuken

Ter gelegenheid van Ads verjaardag en als blijk van mijn bewondering voor de wijze waarop hij met zijn ziekte en de bijbehorende beperkingen omgaat wil ik rond zijn verjaardag de tweede druk lanceren van ons boek "Enchanté, leven met dialyse in de Provence". Dit is dan meteen, mét de recente uitgave van het e-book, een mooie afsluiting van mijn 'carrière' als columniste bij NierNieuws. Daarna ga ik met Melanie (officieel mijn lerares, maar inmiddels meer een vriendin) weer gezellig (quatre-mains) pianospelen en zingen in mijn oude vertrouwde koor. Heerlijk!!! Sanne vraagt nu ze ouder wordt meer aandacht en Fleur moet haar energie kwijt dus zullen ook de boswandelingen beslist langer worden. En wat dacht U van Ad ... ook hij houdt mij wel bezig, maar zeker ook bij de les! Wij kijken beiden uit naar de mooie zomermaanden waarin ik zonder stress mijn gasten in 'Le trèfle à quatre feuilles' hoop te mogen ontvangen en verwennen.

Tot slot wens ik alle trouwe lezers heel veel goeds in dit jaar en de jaren daarna. Veel sterkte en doorzettingsvermogen vooral voor alle nierpatiënten, in welke fase U zich ook bevindt. Dit geldt uiteraard ook voor jullie partner en mantelzorger. Bewaak goed jullie grenzen en hou het lichtje brandend!

Deze keer niet à bientôt maar wellicht nog eens au revoir. Ik blijf vakantiegasten ontvangen, dus wie weet!!

Nanny

 


De redactie van NierNieuws wil Nanny ook in hier en plein public bedanken voor haar jarenlange bijdrage. Wij verbreken het contact niet, dus wellicht hoort u in de toekomst nog eens wat Frans NierNieuws van haar. Voor nu: geniet van de volgende fase in jullie leven!

  

sterren Gepubliceerd: zaterdag 18-01-2014 | Reacties (2)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • Brenda de Coninck
  20-01-2014 11:13

  Beste Nanny,

  Ik lees jouw afscheidscolumn met gemengde gevoelens. Je hebt gelijk: er is een tijd van komen en een tijd van gaan. Ik gun jullie de rust en de tijd om al het moois uit het leven te halen. Aan de andere kant: ik zal jullie verhalen missen.

  Hartelijke groet,
  Brenda

 • Hiske Hofstede, Vollenhove
  19-01-2014 20:15

  Dag Nanny,
  Ik heb altijd erg genoten van je columns
  Hoop jullie ooit nog eens te ontmoeten
  Ik wens jullie voor het komende jaar alle goeds toe
  Een hartelijke groet,vanuit Vollenhove
Achter de schermen: een nierbiopt beoordelen

U ziet hen vrijwel nooit en toch zijn ze belangrijk voor nierpatiënten: pathologen. Een patholoog kan aan het weefsel van een nier(biopt) zien hoe groot nierschade is. En vaak ook wat de oorzaak van nierproblemen is. Neem een kijkje in het laboratorium van een patholoog in het nieuwste nummer van Wisselwerking, het tijdschrift van de Nierpatiënten Vereniging Nederland.

De pathologen Jesper Kers en Tri Nguyen geven in tekst en beeld uitleg over hun werk. Tri Nguyen zegt zelfs: 'Ik maak graag tijd vrij om een patiënt te ontvangen. Als een patiënt van het UMCU interesse heeft om zijn of haar nierbiopt te bekijken, kan hij of zij de nefroloog vragen contact met mij op te nemen. Samen met de patiënt kijk ik dan naar de digitale beelden en vertel ik wat we zien.'

Meer weten? Lees de nieuwste Wisselwerking, het tijdschrift van de Nierpatiënten Vereniging Nederland. U kunt het blad lezen door een gratis proefnummer aan te vragen, een abonnement te nemen of lid te worden van de NVN. Bij leden en abonnees ligt het nieuwe exemplaar op donderdag 13 augustus op de mat.

Huisdieren mogelijk bron van hepatitis E »

Huisdieren zijn veel vaker dan gedacht besmet (geweest) met het virus dat hepatitis E veroorzaakt, en zouden daarmee wel eens een bron van besmetting voor mensen kunnen zijn. Dit is voor gezonde mensen over het algemeen niet gevaarlijk, maar kan dat wel zijn voor mensen die een verminderde afweer hebben, bijvoorbeeld getransplanteerden. Vrij veel mensen hebben op enig moment in hun leven een infectie met het hepatitis E-virus, meestal niet ernstig.

Lees meer »

Wisselingen in Maastricht »

Twee grote veranderingen bij de afdeling nefrologie in Maastricht: prof.dr. Karel Leunissen is met emeritaat gegaan en prof.dr. Jeroen Kooman is benoemd tot nieuwe directeur van EDLAB, het UM-instituut voor onderwijsinnovatie. Bij zijn afscheid van het Maastricht UMC+ is internist-nefroloog prof.dr. Karel Leunissen benoemd tot officier in de Orde van Oranje-Nassau. Tevens is hij onderscheiden met de Maastricht UMC+ penning.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier