Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Ontstoken tandvlees nierpatiŽnten behandelen om hartproblemen te voorkomen

Door Marlene Rooseman 

Slecht gebit? Ontstoken tandvlees? Voor de meeste mensen is dat vervelend, maar voor nierpatiënten zelfs ronduit gevaarlijk. Wetenschappers hebben namelijk een verband aangetoond tussen tandvleesontsteking en het risico op hart- en vaatziekten; iets waarvan veel nierpatiënten last hebben. Of waarop zij een verhoogd risico lopen.

Bij ontstoken tandvlees, hopen bacteriën zich op in de ruimte tussen het tandvlees en de tanden. Die bacteriën kunnen zich uitbreiden naar de rest van de mond, het onderliggende weefsel en uiteindelijk zelfs in het bloed terechtkomen. Dat is gevaarlijk, want eenmaal in de bloedbaan, kunnen bacteriën bijvoorbeeld zorgen voor bloedstolsels of infecties. Ook in het hart en de hartkleppen. Zeker voor nierpatiënten is dit oppassen geblazen, bij hen is namelijk al een groter risico aanwezig op hart- en vaatziekten.

Onderzoek naar behandeling ontstoken tandvlees
Op dit moment wordt in Engeland onderzoek gedaan naar het verband tussen ontstoken tandvlees (parodontitis) en chronische nierziekte. De wetenschappers onderzoeken of de behandeling van ontstoken tandvlees bij nierpatiënten ervoor zal zorgen dat de activiteit van ontstekingscellen afneemt. En daarmee ook het risico op levensbedreigende hart- en vaatziekten. Aan het onderzoek van de Engelse universiteit Aston zullen tachtig mensen deelnemen, van wie zestig met een chronische nierziekte. Een deel hiervan heeft ontstoken tandvlees. Alle vrijwilligers worden een jaar lang gemonitord en een deel van hen wordt behandeld voor de tandvleesontsteking. Iedere drie maanden worden zij onderzocht op onder andere tekenen van hart- en vaatziekten, zoals bloedwaarden en stijfheid van de bloedvaten.

Risico op hart- en vaatziekten verminderen
Als het onderzoek aantoont dat de behandeling van parodontitis een positief effect heeft op het verminderen van hart- en vaatziekten, betekent dit mogelijk in de toekomst ook voor nierpatiënten een goedkope en effectieve behandeling om levensbedreigende risico’s te verminderen. Veel tand- en tandvleesproblemen kunt u zelf al voorkomen. Poets tweemaal per dag uitgebreid uw tanden en floss goed tussen tanden en kiezen. Vermoedt u een tandvleesontsteking? Aarzel niet en bezoek direct een tandarts en/of mondhygiënist. Stel eventueel ook uw behandelend nefroloog op de hoogte.

sterren Gepubliceerd: maandag 11-05-2015
Bron: Health Canal | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

  • t.zeemans, goutum
    11-05-2015 08:44

    Dit weet mijn mondhygieniste al heel lang.
    Ik ga daar dus ook 2 of 3 xper jaar naar toe .
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier