Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Boek over leven met zes niertransplantaties

Door Susanne Krijnen 

Björn van Empel (33) zette in 4 jaar tijd zijn levensverhaal op papier. Het werd een indringend boek over de tegenslagen en mooie momenten in zijn leven en tijdens 6 (!) niertransplantaties. In 2007 besloot hij zijn verhaal op te schrijven, maar in 2009 herschreef hij grote delen omdat hij weer werd getransplanteerd. Het boek 'Zucht van verlichting' kwam begin deze maand uit.

Helaas pakten de laatste twee transplantaties voor de Roosendaler Van Empel niet heel positief uit. Zowel de vijfde als zesde transplantaatnier moesten na een week alweer verwijderd worden. Ondanks alle tegenslagen staat Van Empel heel positief in het leven. Inmiddels staat hij zelfs weer op de wachtlijst voor een eventuele zevende niertransplantatie waar hij ook weer vol voor zal gaan als hij opgeroepen wordt.

De namen die Van Empel in het boek gebruikt zijn fictief. Dit omdat hij de privacy van zijn vrienden en familie wil waarborgen en omdat hij het makkelijker en beter vindt om zijn eigen naam dan ook aan te passen. Björn van Empel hoopt dat de mensen die zijn boek lezen er hoop uit putten. Dat ze zien dat je, ondanks veel tegenslagen, toch positief in het leven kunt blijven staan en van het leven kan genieten. Zijn levensmotto is dan ook 'durf te leven'. Stel niks uit wat je wilt en kan doen, maar doe het nu en geniet ervan!

De kaft van het boek is een foto van een vuurtoren op Klein Curaçao. Klein Curaçao (een klein onbewoond eiland voor de kust van Curaçao), is een speciale plek voor Björn omdat hij daar zijn vriendin ten huwelijk heeft gevraagd. Het pad op de kaft verbeeldt zijn levensweg en de vuurtoren het punt waar hij nu staat.

Het boek is een aanrader voor mensen zelf ervaring hebben met niertransplantaties, maar is ook voor een leek op dat gebied zeker erg interessant. ‘Zucht van verlichting’ is uitgegeven door Free Musketeers en alleen via internet te bestellen. Dit kan onder meer via bol.com of via de site van Björn zelf. Het boek kost €19,95

sterren Gepubliceerd: vrijdag 24-06-2011 | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier