Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866



Reageer | Verstuur | Druk af   

Zoutafspraken met voedingsmiddelenindustrie minder succesvol dan VWS deed voorkomen

Door Dietske van der Brugge 

Het Ministerie van VWS is deze week schoorvoetend teruggekomen op haar vaststelling dat de afspraken over zoutreductie in groenteconserven door de producenten zijn nagekomen. Een pijnlijke capitulatie voor minister Schippers, want het veronderstelde succes van zelfregulering door de voedselproducenten was een pijler onder haar beleid om de industrie geen dwingende zoutnormen op te leggen.

De resultaten van het Akkoord Verbetering Productsamenstelling worden bijgehouden op een aparte website. Omdat 80% van de zoutconsumptie verloopt via zout in geproduceerde voedingsmiddelen, is het van cruciaal belang dat de voedingsindustrie bijdraagt aan substantiële zoutreductie. Het akkoord uit januari 2014 moet ervoor zorgen dat mensen met een gemiddeld consumptiepatroon in 2020 gemakkelijk onder de norm van 6 gram zout (2,4 gram natrium) per dag kunnen blijven.

De site meldde dat zelfregulering zijn vruchten had afgeworpen in de groenteconservenproductie. Die vaststelling was gebaseerd op een steekproef die niet erg representatief was. Volgens VWS was een teruggang van 30% bereikt. Voedselwaakhond Foodwatch bestrijdt dat van meet af aan, en toonde aan dat producten die buiten de steekproef vielen veel slechter scoorden. Foodwatch noemde producten van het Albert Heijn en Jumbo huismerk, merken die worden gevoerd door Aldi en Lidl, Bonduelle en Hak. Deze producten bevatten nog steeds te veel zout en de constatering dat de afspraken waren gehaald was dus wel erg kort door de bocht geformuleerd. Dat moet het Ministerie van VWS nu ook erkennen. De gegevens op de site Akkoord Verbetering Productsamenstelling zijn deze week gerectificeerd.

Zijn we nou aan het kibbelen over anderhalve procent? Dat is wel de lezing van VWS: overenthousiaste constateringen gecorrigeerd; case closed. Maar Foodwatch is niet tevreden. De organisatie heeft altijd op het standpunt gestaan dat de afgesproken doelstellingen voor 2020 alleen gerealiseerd kunnen worden door dwingend zoutnormen op te leggen aan de voedingsmiddelenindustrie. Daartegen heeft Minister Schippers zich altijd verzet, gebruik makend van het (enige) succes dat genoemd kon worden over de zelfregulering die zij voorstaat. Die toch al magere onderbouwing van haar gedachtegang over zelfregulering blijkt nu op drijfzand te berusten. 'Vreemd genoeg' heeft dat nog niet geleid tot heroverweging van beleidskeuzes.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 06-06-2017
Bron: Foodwatch | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

  • Jos Sparreboom, Överum- Zweden
    06-06-2017 08:26

    Onlangs was ik even terug in Nederland en het viel mij op dat iets vaker het zoutgehalte (gram per 100 gram) op etiketten staat. Ook zijn bepaalde producten nu beter eetbaar. Vooral brood viel gunstig op. Maar ik begrijp niet waarom Nederland nog steeds de uitzondering is ten opzichte van de landen in Noord Europa. In al die andere landen is men verplicht op het etiket te vermelden hoeveel zout er in zit. Want dan moet men met de billen bloot.




Kans op huidkanker na transplantatie

Algemeen bekend is dat transplantatiepatiënten, als bijwerking van hun anti-afstotingsmedicijnen, een aanzienlijk verhoogde kans op huidkanker hebben. Desalnietemin is het schrikken van recente onderzoeksresultaten uit Canada. Die laten zien dat van de onderzoeksdeelnemers tussen 51 en 65 jaar maar liefst meer dan 25% huidkanker kreeg. Bij 65-plussers lag dit percentage zelfs boven de 40%. Hoe meer anti-afstotingsmedicijnen worden gebruikt, hoe groter de kans op huidkanker.

Daardoor lopen mensen die een donorhart of -long kregen, meer risico dan mensen met een nieuwe nier, aldus de onderzoekers.Raadzaam is om na transplantatie met de behandelend arts te bespreken of het zinvol is een keer per jaar een dermatoloog te consulteren, opdat deze kan checken of zich onrustige huidcellen of tumoren ontwikkelen.

Meer over het onderzoek van Canadese wetenschappers leest u in de nieuwste uitgave van Wisselwerking, het ledenblad van de Nierpatiënten Vereniging Nederland. U kunt Wisselwerking lezen door een abonnement te nemen of lid te worden van de NVN. Of vraag een gratis proefnummer aan: https://www.nvn.nl/publicaties/ledenblad-wisselwerking/

Amerikaanse onderzoekers leiden afweer ontvanger om de tuin »

Ontvangers van donororganen moeten de rest van hun leven medicijnen slikken die hun immuunsysteem onderdrukken, omdat het lichaamsvreemde orgaan anders wordt afgestoten. Het langdurig onderdrukken van het immuunsysteem brengt echter wel een verhoogd risico op infecties en sommige vormen van kanker met zich mee, en daarnaast slaagt het immuunsysteem er na verloop van jaren vaak toch in om het donororgaan af te stoten.

Lees meer »

Wetenschapsdag 2019 »

Inmiddels traditiegetrouw vinden de Wetenschapsdag en de wetenschappelijke najaarsvergadering van de Nederlandse Federatie voor Nefrologie (NFN) plaats op de laatste vrijdag voor de vroegste herfstvakantie: 11 oktober. De Wetenschapsdag wordt dit jaar georganiseerd door de NFN, NierNieuws, Nierpatiënten Vereniging Nederland en de Nierstichting. Het programma is inmiddels bekend, u kunt het hier downloaden. U kunt een uitgebreidere toelichting op de programma-onderdelen downloaden.

Lees meer »







NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier