Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866



Reageer | Verstuur | Druk af   

Zoutafspraken met voedingsmiddelenindustrie minder succesvol dan VWS deed voorkomen

Door Dietske van der Brugge 

Het Ministerie van VWS is deze week schoorvoetend teruggekomen op haar vaststelling dat de afspraken over zoutreductie in groenteconserven door de producenten zijn nagekomen. Een pijnlijke capitulatie voor minister Schippers, want het veronderstelde succes van zelfregulering door de voedselproducenten was een pijler onder haar beleid om de industrie geen dwingende zoutnormen op te leggen.

De resultaten van het Akkoord Verbetering Productsamenstelling worden bijgehouden op een aparte website. Omdat 80% van de zoutconsumptie verloopt via zout in geproduceerde voedingsmiddelen, is het van cruciaal belang dat de voedingsindustrie bijdraagt aan substantiële zoutreductie. Het akkoord uit januari 2014 moet ervoor zorgen dat mensen met een gemiddeld consumptiepatroon in 2020 gemakkelijk onder de norm van 6 gram zout (2,4 gram natrium) per dag kunnen blijven.

De site meldde dat zelfregulering zijn vruchten had afgeworpen in de groenteconservenproductie. Die vaststelling was gebaseerd op een steekproef die niet erg representatief was. Volgens VWS was een teruggang van 30% bereikt. Voedselwaakhond Foodwatch bestrijdt dat van meet af aan, en toonde aan dat producten die buiten de steekproef vielen veel slechter scoorden. Foodwatch noemde producten van het Albert Heijn en Jumbo huismerk, merken die worden gevoerd door Aldi en Lidl, Bonduelle en Hak. Deze producten bevatten nog steeds te veel zout en de constatering dat de afspraken waren gehaald was dus wel erg kort door de bocht geformuleerd. Dat moet het Ministerie van VWS nu ook erkennen. De gegevens op de site Akkoord Verbetering Productsamenstelling zijn deze week gerectificeerd.

Zijn we nou aan het kibbelen over anderhalve procent? Dat is wel de lezing van VWS: overenthousiaste constateringen gecorrigeerd; case closed. Maar Foodwatch is niet tevreden. De organisatie heeft altijd op het standpunt gestaan dat de afgesproken doelstellingen voor 2020 alleen gerealiseerd kunnen worden door dwingend zoutnormen op te leggen aan de voedingsmiddelenindustrie. Daartegen heeft Minister Schippers zich altijd verzet, gebruik makend van het (enige) succes dat genoemd kon worden over de zelfregulering die zij voorstaat. Die toch al magere onderbouwing van haar gedachtegang over zelfregulering blijkt nu op drijfzand te berusten. 'Vreemd genoeg' heeft dat nog niet geleid tot heroverweging van beleidskeuzes.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 06-06-2017
Bron: Foodwatch | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

  • Jos Sparreboom, Överum- Zweden
    06-06-2017 08:26

    Onlangs was ik even terug in Nederland en het viel mij op dat iets vaker het zoutgehalte (gram per 100 gram) op etiketten staat. Ook zijn bepaalde producten nu beter eetbaar. Vooral brood viel gunstig op. Maar ik begrijp niet waarom Nederland nog steeds de uitzondering is ten opzichte van de landen in Noord Europa. In al die andere landen is men verplicht op het etiket te vermelden hoeveel zout er in zit. Want dan moet men met de billen bloot.




Mini-niertjes in een kweekschaaltje

Door Anne Schijvens - Een interview met onderzoeker Jitske Jansen uit het Radboudumc Amalia Kinderziekenhuis in Nijmegen over haar onderzoek naar organoïden. Meer achtergrondinformatie over dit onderzoek is recent gepubliceerd in het tijdschrift Pediatric Nephrology en is HIER te lezen.

Jitske is in 2016 gepromoveerd aan de Radboud Universiteit en heeft gedurende twee jaar aan de Universiteit Utrecht gewerkt als postdoc-onderzoeker waar zij onderzoek heeft gedaan naar de ontwikkeling van de biologische kunstnier. Jitske is sinds april 2018 werkzaam als postdoc-onderzoeker bij de afdelingen kindernefrologie en pathologie onder begeleiding van dr. Michiel Schreuder, kindernefroloog en dr. ing. Bart Smeets, senior onderzoeker.

Organoïden, wat zijn dat eigenlijk?
Jitske vertelt: 'Organoïden zijn mini-orgaantjes in een kweekschaaltje.' In het geval van Jitske gaat het om mini-niertjes die in het laboratorium zijn gekweekt uit stamcellen. Jitske vervolgt: 'Het bijzondere aan organoïden is, dat er 3D-nefronen worden gevormd, weliswaar nog niet volledig volwassen weefsel, maar het uiterlijk en de werking komt steeds dichterbij een echt orgaan.'

Lees meer »

Burung Manyar, een reddende vogel in Indonesië »

Vandaag, donderdag 14 maart, is het World Kidney Day, met als thema toegankelijke zorg voor iedereen. In Nederland maakt het niet uit of je veel geld en contacten hebt of niet, iedere nierpatiënt komt in principe in aanmerking voor dialyse en transplantatie. Uiteraard wel alleen als dat medisch noodzakelijk en mogelijk is. Maar in veel andere landen is het niet zo vanzelfsprekend dat de beste zorg voor iedereen bereikbaar is.

Lees meer »







NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier