Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866



Reageer | Verstuur | Druk af   

Zoutafspraken met voedingsmiddelenindustrie minder succesvol dan VWS deed voorkomen

Door Dietske van der Brugge 

Het Ministerie van VWS is deze week schoorvoetend teruggekomen op haar vaststelling dat de afspraken over zoutreductie in groenteconserven door de producenten zijn nagekomen. Een pijnlijke capitulatie voor minister Schippers, want het veronderstelde succes van zelfregulering door de voedselproducenten was een pijler onder haar beleid om de industrie geen dwingende zoutnormen op te leggen.

De resultaten van het Akkoord Verbetering Productsamenstelling worden bijgehouden op een aparte website. Omdat 80% van de zoutconsumptie verloopt via zout in geproduceerde voedingsmiddelen, is het van cruciaal belang dat de voedingsindustrie bijdraagt aan substantiële zoutreductie. Het akkoord uit januari 2014 moet ervoor zorgen dat mensen met een gemiddeld consumptiepatroon in 2020 gemakkelijk onder de norm van 6 gram zout (2,4 gram natrium) per dag kunnen blijven.

De site meldde dat zelfregulering zijn vruchten had afgeworpen in de groenteconservenproductie. Die vaststelling was gebaseerd op een steekproef die niet erg representatief was. Volgens VWS was een teruggang van 30% bereikt. Voedselwaakhond Foodwatch bestrijdt dat van meet af aan, en toonde aan dat producten die buiten de steekproef vielen veel slechter scoorden. Foodwatch noemde producten van het Albert Heijn en Jumbo huismerk, merken die worden gevoerd door Aldi en Lidl, Bonduelle en Hak. Deze producten bevatten nog steeds te veel zout en de constatering dat de afspraken waren gehaald was dus wel erg kort door de bocht geformuleerd. Dat moet het Ministerie van VWS nu ook erkennen. De gegevens op de site Akkoord Verbetering Productsamenstelling zijn deze week gerectificeerd.

Zijn we nou aan het kibbelen over anderhalve procent? Dat is wel de lezing van VWS: overenthousiaste constateringen gecorrigeerd; case closed. Maar Foodwatch is niet tevreden. De organisatie heeft altijd op het standpunt gestaan dat de afgesproken doelstellingen voor 2020 alleen gerealiseerd kunnen worden door dwingend zoutnormen op te leggen aan de voedingsmiddelenindustrie. Daartegen heeft Minister Schippers zich altijd verzet, gebruik makend van het (enige) succes dat genoemd kon worden over de zelfregulering die zij voorstaat. Die toch al magere onderbouwing van haar gedachtegang over zelfregulering blijkt nu op drijfzand te berusten. 'Vreemd genoeg' heeft dat nog niet geleid tot heroverweging van beleidskeuzes.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 06-06-2017
Bron: Foodwatch | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

  • Jos Sparreboom, Överum- Zweden
    06-06-2017 08:26

    Onlangs was ik even terug in Nederland en het viel mij op dat iets vaker het zoutgehalte (gram per 100 gram) op etiketten staat. Ook zijn bepaalde producten nu beter eetbaar. Vooral brood viel gunstig op. Maar ik begrijp niet waarom Nederland nog steeds de uitzondering is ten opzichte van de landen in Noord Europa. In al die andere landen is men verplicht op het etiket te vermelden hoeveel zout er in zit. Want dan moet men met de billen bloot.




Wisselingen in Maastricht

Twee grote veranderingen bij de afdeling nefrologie in Maastricht: prof.dr. Karel Leunissen is met emeritaat gegaan en prof.dr. Jeroen Kooman is benoemd tot nieuwe directeur van EDLAB, het UM-instituut voor onderwijsinnovatie.

Bij zijn afscheid van het Maastricht UMC+ is internist-nefroloog prof.dr. Karel Leunissen benoemd tot officier in de Orde van Oranje-Nassau. Tevens is hij onderscheiden met de Maastricht UMC+ penning. Leunissen is sinds 1984 tot aan zijn emeritaat in juni 2020 in dienst geweest van het academisch ziekenhuis Maastricht en de Universiteit van Maastricht. Hij is begonnen als jonge internist-nefroloog, waarbij hij nog nauw betrokken is geweest bij het opzetten van het niertransplantatieprogramma in Maastricht. Vervolgens is hij bevorderd tot universitair hoofddocent en later tot vakhoogleraar en opleider Nefrologie. Vanaf 1998 was hij, binnen de afdeling Interne geneeskunde van het Maastricht UMC+, hoofd van de onderafdeling Nefrologie.

Naast zijn vakinhoudelijk werk heeft Leunissen zich uitgebreid bezig gehouden met onderwijs. Zo was hij bijvoorbeeld vice-decaan en portefeuillehouder onderwijs van de (toenmalige) Faculteit der Geneeskunde, en directeur van het Stafdirectoraat Zorg en Leren. Een andere nefroloog met onderwijsbloed is prof.dr. Jeroen Kooman. Hij is per 1 september benoemd tot nieuwe directeur van EDLAB, het UM-instituut voor onderwijsinnovatie.

Lees meer »

Wiskundig model maakt schatting van druk in nierfilters »

Door Rosa Wouda - Een interview met arts-onderzoeker Didier Collard over het onderzoek naar het meten van druk in de nierfilters in het Amsterdam UMC. Didier heeft een bachelor wiskunde en natuurkunde gedaan, gevolgd door een master mathematische fysica aan de Universiteit van Amsterdam. Via de zij-instroom is hij daarna geneeskunde gaan studeren en hij heeft inmiddels zijn opleiding tot arts afgerond.

Lees meer »

Weer grote prijs voor Martin de Borst »

De Groningse nefroloog Martin de Borst, ontving zaterdag 6 juni de Stanley Shaldon Award for Young Investigators van de ERA-EDTA, de European Renal Association-European Dialysis and Transplant Association. De prijs, die bestaat uit onder andere een bedrag van 10.000 euro, werd uitgereikt tijdens het jaarlijkse ERA-EDTA congres dat dit jaar, vanwege de corona-pandemie, online plaatsvond in plaats van in Milaan.

Lees meer »







NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier