Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866



Reageer | Verstuur | Druk af   

Zoutafspraken met voedingsmiddelenindustrie minder succesvol dan VWS deed voorkomen

Door Dietske van der Brugge 

Het Ministerie van VWS is deze week schoorvoetend teruggekomen op haar vaststelling dat de afspraken over zoutreductie in groenteconserven door de producenten zijn nagekomen. Een pijnlijke capitulatie voor minister Schippers, want het veronderstelde succes van zelfregulering door de voedselproducenten was een pijler onder haar beleid om de industrie geen dwingende zoutnormen op te leggen.

De resultaten van het Akkoord Verbetering Productsamenstelling worden bijgehouden op een aparte website. Omdat 80% van de zoutconsumptie verloopt via zout in geproduceerde voedingsmiddelen, is het van cruciaal belang dat de voedingsindustrie bijdraagt aan substantiële zoutreductie. Het akkoord uit januari 2014 moet ervoor zorgen dat mensen met een gemiddeld consumptiepatroon in 2020 gemakkelijk onder de norm van 6 gram zout (2,4 gram natrium) per dag kunnen blijven.

De site meldde dat zelfregulering zijn vruchten had afgeworpen in de groenteconservenproductie. Die vaststelling was gebaseerd op een steekproef die niet erg representatief was. Volgens VWS was een teruggang van 30% bereikt. Voedselwaakhond Foodwatch bestrijdt dat van meet af aan, en toonde aan dat producten die buiten de steekproef vielen veel slechter scoorden. Foodwatch noemde producten van het Albert Heijn en Jumbo huismerk, merken die worden gevoerd door Aldi en Lidl, Bonduelle en Hak. Deze producten bevatten nog steeds te veel zout en de constatering dat de afspraken waren gehaald was dus wel erg kort door de bocht geformuleerd. Dat moet het Ministerie van VWS nu ook erkennen. De gegevens op de site Akkoord Verbetering Productsamenstelling zijn deze week gerectificeerd.

Zijn we nou aan het kibbelen over anderhalve procent? Dat is wel de lezing van VWS: overenthousiaste constateringen gecorrigeerd; case closed. Maar Foodwatch is niet tevreden. De organisatie heeft altijd op het standpunt gestaan dat de afgesproken doelstellingen voor 2020 alleen gerealiseerd kunnen worden door dwingend zoutnormen op te leggen aan de voedingsmiddelenindustrie. Daartegen heeft Minister Schippers zich altijd verzet, gebruik makend van het (enige) succes dat genoemd kon worden over de zelfregulering die zij voorstaat. Die toch al magere onderbouwing van haar gedachtegang over zelfregulering blijkt nu op drijfzand te berusten. 'Vreemd genoeg' heeft dat nog niet geleid tot heroverweging van beleidskeuzes.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 06-06-2017
Bron: Foodwatch | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

  • Jos Sparreboom, Överum- Zweden
    06-06-2017 08:26

    Onlangs was ik even terug in Nederland en het viel mij op dat iets vaker het zoutgehalte (gram per 100 gram) op etiketten staat. Ook zijn bepaalde producten nu beter eetbaar. Vooral brood viel gunstig op. Maar ik begrijp niet waarom Nederland nog steeds de uitzondering is ten opzichte van de landen in Noord Europa. In al die andere landen is men verplicht op het etiket te vermelden hoeveel zout er in zit. Want dan moet men met de billen bloot.




Kunnen ouderen met minder medicatie toe?

Ouderen die een nieuwe nier krijgen hebben veel minder vaak een afstoting dan jonge mensen. Als ze de eerste drie maanden na de transplantatie geen afstoting hebben gehad, dan is de kans ook klein dat dat nog gaat gebeuren. Dat ouderen minder vaak een afstoting hebben komt waarschijnlijk vooral doordat hun immuunsysteem minder goed werkt. Ouderen krijgen echter doorgaans wel dezelfde hoeveelheid medicatie als jongere mensen. Terwijl dat misschien helemaal niet nodig is, want tegelijkertijd hebben ze meer last van de bijwerkingen van de medicijnen. Het lijkt er op dat bij ouderen als gevolg van de medicijnen de nierfunctie verslechtert en dat ze meer last hebben van infecties en tumoren.

Silke de Boer is bijna klaar met haar opleiding tot internist-nefroloog in het UMC Groningen. Op 1 oktober vorig jaar is ze begonnen met een promotietraject naar niertransplantaties bij ouderen. In haar onderzoek kijkt ze onder andere naar wat de beste combinatie en dosering afweeronderdrukkende medicijnen is voor 65-plussers na een niertransplantatie.

Lees meer »

Nieren coronapatiënt ook kwetsbaar »

Het wordt steeds duidelijker dat een infectie met Covid-19 (corona), niet 'alleen maar' een ernstige longontsteking kan veroorzaken. Uit een onderzoek in New York blijkt dat van de patiënten die zo ziek worden dat ze moeten worden opgenomen in het ziekenhuis, ruim een derde acuut nierfalen ontwikkelt. In een aanzienlijk deel van de gevallen is dat zelfs matig tot zeer ernstig.

Lees meer »

Implementatie nieuwe donorwet uitgesteld om corona »

De nieuwe donorwet zal, zoals gepland, vanaf 1 juli dit jaar van kracht zijn. Maar het aanschrijven van mensen die nog niets hebben laten vastleggen, wordt met twee maanden uitgesteld. De reden hiervoor is de drukte als gevolg van de covid-19-epidemie (coronacrisis). Dat schrijft Martin van Rijn, minister voor Medische Zorg, in een brief aan de Tweede Kamer. Van Rijn schrijft: 'De crisis betekent met name dat er minder ruimte beschikbaar is om dit onderwerp onder de aandacht te brengen.

Lees meer »







NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier