Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866



Reageer | Verstuur | Druk af   

Zoutafspraken met voedingsmiddelenindustrie minder succesvol dan VWS deed voorkomen

Door Dietske van der Brugge 

Het Ministerie van VWS is deze week schoorvoetend teruggekomen op haar vaststelling dat de afspraken over zoutreductie in groenteconserven door de producenten zijn nagekomen. Een pijnlijke capitulatie voor minister Schippers, want het veronderstelde succes van zelfregulering door de voedselproducenten was een pijler onder haar beleid om de industrie geen dwingende zoutnormen op te leggen.

De resultaten van het Akkoord Verbetering Productsamenstelling worden bijgehouden op een aparte website. Omdat 80% van de zoutconsumptie verloopt via zout in geproduceerde voedingsmiddelen, is het van cruciaal belang dat de voedingsindustrie bijdraagt aan substantiële zoutreductie. Het akkoord uit januari 2014 moet ervoor zorgen dat mensen met een gemiddeld consumptiepatroon in 2020 gemakkelijk onder de norm van 6 gram zout (2,4 gram natrium) per dag kunnen blijven.

De site meldde dat zelfregulering zijn vruchten had afgeworpen in de groenteconservenproductie. Die vaststelling was gebaseerd op een steekproef die niet erg representatief was. Volgens VWS was een teruggang van 30% bereikt. Voedselwaakhond Foodwatch bestrijdt dat van meet af aan, en toonde aan dat producten die buiten de steekproef vielen veel slechter scoorden. Foodwatch noemde producten van het Albert Heijn en Jumbo huismerk, merken die worden gevoerd door Aldi en Lidl, Bonduelle en Hak. Deze producten bevatten nog steeds te veel zout en de constatering dat de afspraken waren gehaald was dus wel erg kort door de bocht geformuleerd. Dat moet het Ministerie van VWS nu ook erkennen. De gegevens op de site Akkoord Verbetering Productsamenstelling zijn deze week gerectificeerd.

Zijn we nou aan het kibbelen over anderhalve procent? Dat is wel de lezing van VWS: overenthousiaste constateringen gecorrigeerd; case closed. Maar Foodwatch is niet tevreden. De organisatie heeft altijd op het standpunt gestaan dat de afgesproken doelstellingen voor 2020 alleen gerealiseerd kunnen worden door dwingend zoutnormen op te leggen aan de voedingsmiddelenindustrie. Daartegen heeft Minister Schippers zich altijd verzet, gebruik makend van het (enige) succes dat genoemd kon worden over de zelfregulering die zij voorstaat. Die toch al magere onderbouwing van haar gedachtegang over zelfregulering blijkt nu op drijfzand te berusten. 'Vreemd genoeg' heeft dat nog niet geleid tot heroverweging van beleidskeuzes.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 06-06-2017
Bron: Foodwatch | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

  • Jos Sparreboom, Överum- Zweden
    06-06-2017 08:26

    Onlangs was ik even terug in Nederland en het viel mij op dat iets vaker het zoutgehalte (gram per 100 gram) op etiketten staat. Ook zijn bepaalde producten nu beter eetbaar. Vooral brood viel gunstig op. Maar ik begrijp niet waarom Nederland nog steeds de uitzondering is ten opzichte van de landen in Noord Europa. In al die andere landen is men verplicht op het etiket te vermelden hoeveel zout er in zit. Want dan moet men met de billen bloot.




Amerikaanse diabetesrichtlijnen voor nierbescherming aangepast

Een onderzoek naar het effect van het medicijn canagliflozine op diabetespatiënten met een licht tot matig gestoorde nierfunctie, is voortijdig gestopt omdat de resultaten zó goed waren dat de American Diabetes Assocation onmiddellijk haar richtlijnen voor de behandeling van diabetes type 2 heeft aangepast.

Het CREDENCE (Canagliflozin and Renal Endpoints in Diabetes with Established Nephropathy Clinical Evaluation) onderzoek zou oorspronkelijk ongeveer 5,5 jaar lopen, maar bij de tussentijdse evaluatie waren de resultaten al zó goed dat het niet nodig geacht werd nog 2,5 jaar te wachten op de eindresultaten. Wat daarbij ook telde is dat canagliflozine, het medicijn dat werd onderzocht, een bestaand medicijn is dat al tot de markt is toegelaten, en dus onmiddellijk kan worden voorgeschreven. Canagliflozine is een SGLT2 (Sodium-GLucose co-Transporter-2) remmer, die voorkomt dat de nieren glucose terug absorberen in het bloed. Dit verlaagt de hoeveelheid glucose in het bloed, voorkomt schade aan de kleine vaatjes en zorgt uiteindelijk voor minder eiwit in de urine. Vooral dat laatste is van belang voor nierpatiënten.

Lees meer »

Toestand netvlies voorspelt risico nierschade na scan »

Franse onderzoekers hebben mogelijk een nieuwe methode ontdekt om te voorspellen of een patiënt met acuut coronair syndroom (ACS) die een CT-scan ondergaat met een jodiumhoudend contrastmiddel, acute nierschade (Acute Kidney Injury - AKI) zal ontwikkelen. Een lage dichtheid van de vaatjes in het netvlies is volgens hen een belangrijke aanwijzing dat een patiënt AKI zal krijgen.

Lees meer »

Nieuwe therapie SLE geeft hopelijk langer resultaat »

Systemische Lupus Erythematosus (SLE) is een ingewikkelde ziekte waarbij onder andere de nieren schade kunnen oplopen. De ziekte is vooralsnog niet te genezen, maar onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) hebben een nieuwe behandelingsstrategie ontwikkeld die genezing mogelijk een stukje dichterbij brengt. SLE is een ziekte die veroorzaakt wordt doordat het afweersysteem een fout maakt.

Lees meer »







NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier