Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

'Duur bloedafsluiting bij nieroperatie beÔnvloedt functie niet'

Door Mustafa Alamyar 

Als bij een patiŽnt met nierkanker een gedeelte van de nier met daarin de tumor wordt verwijderd, is de tijd dat de nier van de bloedcirculatie is afgesloten niet zo belangrijk voor de uiteindelijk overgebleven nierfunctie. Uit een recente grote analyse blijkt dat vooral de nierfunctie vůůr de operatie, in combinatie met de hoeveelheid overgebleven nierweefsel, ertoe doet.

Bij een partiŽle nefrectomie wordt een gedeelte van de nier met daarin de tumor verwijderd. Deze operatie wordt meestal uitgevoerd bij mensen die maar ťťn nier hebben (mononier). De operatie kan op verschillende manieren worden uitgevoerd; koude of warme partiŽle nefrectomie.

Bij de meer complexe nieroperaties waarbij de uroloog meer tijd nodig heeft om de tumor(en) te verwijderen wordt gebruikt gemaakt van koude ischemie. Hierbij wordt de nier afgesloten van de bloedcirculatie en wordt de nier doorgespoeld met een koude vloeistof zodat de metabole afbraakprocessen in de nier worden vertraagd. De reden om de nier van de circulatie af te sluiten is dat de uroloog de tumor zo beter kan verwijderen zonder tumorrestjes achter te laten (bloedvrij beeld). Warme ischemie wordt toegepast bij situaties waarbij de tumor relatief makkelijk uit de nier verwijderd kan worden. Hierbij wordt de nier maximaal 20 minuten afgesloten van de bloedcirculatie (richtlijnen European Association of Urology).

Factoren die van invloed zijn op de nierfunctie na een partiŽle nefrectomie zijn tot op heden niet goed gedefinieerd. Amerikaanse onderzoekers hebben 660 partiŽle nefrectomieŽn (300 koude en 360 warme) bij patiŽnten met een mononier bestudeerd. Deze gegevens zijn retrospectief geanalyseerd om zo de factoren die van invloed zijn op de uiteindelijke nierfunctie (glomerulaire filtratie ratio: GFR) duidelijk te kunnen definiŽren.

Uit hun onderzoek bleek dat drie maanden na de operatie de nierfunctie 21% afnam bij de koude methode en 22% bij de warme methode. Factoren zoals een grote tumor, meerdere tumoren, hoge leeftijd, lage GFR (nierfunctie) pre-operatief en een lange ischemietijd bij de operatie zijn geassocieerd met een slechte nierfunctie op de lange termijn.

Vorige studies hebben vooral de ischemieduur als bepalend beschouwd voor de uiteindelijke nierfunctie, maar deze studie toont aan dat de pre-operatieve nierfunctie in combinatie met het percentage overgebleven nierweefsel bepalend is voor de uiteindelijke nierfunctie. Invloed van ischemieduur bleek statistisch niet significant in de multivariabele analyse die de onderzoekers hebben uitgevoerd. De resultaten zijn gepubliceerd in de toonaangevende vakblad The Journal of Urology.

sterren Gepubliceerd: maandag 14-02-2011
Bron: Journal of Urology | Nog geen reacties
Presentatie tweede boek Brenda de Coninck

Op 3 september 2020 is het zo ver: de feestelijke presentatie van Ik zou het zo weer doen, het tweede boek van Brenda de Coninck uitgegeven door NierNieuws. Brenda zal het eerste exemplaar overhandigen aan dr. Meindert Crop, nefroloog in het UMCG, die een belangrijke rol heeft gespeeld in de totstandkoming van dit boek.

Het boek is vanaf half september gratis beschikbaar voor nierpatiënten en donoren die het pretransplantatietraject doorlopen. Zij kunnen het gratis verkrijgen via de pretransplantatiepoli in de universitaire ziekenhuizen in Nederland.

De uitreiking zal live gestramd worden via het YouTube-kanaal van NierNieuws en via onze Facebookpagina. De overhandiging start om 17.00 uur. TIP: Ziet u de live video niet direct op YouTube? Zoek daar dan op 'NierNieuws boekpresentatie Brenda'.

NB: vanwege oponthoud in het verkeer starten we iets later met de livestream

Brieven orgaandonatie worden verzonden »

Per vandaag start de grote brievenverzendcampagne voor de nieuwe donorwet. Een kleine zeven miljoen volwassenen zullen in de komende tien maanden ten minste een brief ontvangen met het verzoek hun keuze vast te leggen in het donorregister. Sinds 1 juli is de nieuwe donorwet van kracht. Destijds minister Van Rijn zag geen reden om de ingangsdatum aan te passen vanwege de covid-19-epidemie.

Lees meer »

Hogere sterfte niertransplantatiepatiŽnten die maagzuurremmers gebruiken »

Door Rosa Wouda - Een interview met arts-onderzoeker Rianne Douwes en nefroloog Stephan Bakker van het UMCG over hun onderzoek naar het verband tussen het gebruik van maagzuurremmers en sterfte na niertransplantatie. Rianne heeft geneeskunde gestudeerd aan de universiteit van Groningen. Tijdens haar studie was ze lid van het Prometheus-Nierteam, waardoor haar interesse in wetenschappelijk onderzoek en transplantatiegeneeskunde groeide.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier