Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

'Duur bloedafsluiting bij nieroperatie beÔnvloedt functie niet'

Door Mustafa Alamyar 

Als bij een patiŽnt met nierkanker een gedeelte van de nier met daarin de tumor wordt verwijderd, is de tijd dat de nier van de bloedcirculatie is afgesloten niet zo belangrijk voor de uiteindelijk overgebleven nierfunctie. Uit een recente grote analyse blijkt dat vooral de nierfunctie vůůr de operatie, in combinatie met de hoeveelheid overgebleven nierweefsel, ertoe doet.

Bij een partiŽle nefrectomie wordt een gedeelte van de nier met daarin de tumor verwijderd. Deze operatie wordt meestal uitgevoerd bij mensen die maar ťťn nier hebben (mononier). De operatie kan op verschillende manieren worden uitgevoerd; koude of warme partiŽle nefrectomie.

Bij de meer complexe nieroperaties waarbij de uroloog meer tijd nodig heeft om de tumor(en) te verwijderen wordt gebruikt gemaakt van koude ischemie. Hierbij wordt de nier afgesloten van de bloedcirculatie en wordt de nier doorgespoeld met een koude vloeistof zodat de metabole afbraakprocessen in de nier worden vertraagd. De reden om de nier van de circulatie af te sluiten is dat de uroloog de tumor zo beter kan verwijderen zonder tumorrestjes achter te laten (bloedvrij beeld). Warme ischemie wordt toegepast bij situaties waarbij de tumor relatief makkelijk uit de nier verwijderd kan worden. Hierbij wordt de nier maximaal 20 minuten afgesloten van de bloedcirculatie (richtlijnen European Association of Urology).

Factoren die van invloed zijn op de nierfunctie na een partiŽle nefrectomie zijn tot op heden niet goed gedefinieerd. Amerikaanse onderzoekers hebben 660 partiŽle nefrectomieŽn (300 koude en 360 warme) bij patiŽnten met een mononier bestudeerd. Deze gegevens zijn retrospectief geanalyseerd om zo de factoren die van invloed zijn op de uiteindelijke nierfunctie (glomerulaire filtratie ratio: GFR) duidelijk te kunnen definiŽren.

Uit hun onderzoek bleek dat drie maanden na de operatie de nierfunctie 21% afnam bij de koude methode en 22% bij de warme methode. Factoren zoals een grote tumor, meerdere tumoren, hoge leeftijd, lage GFR (nierfunctie) pre-operatief en een lange ischemietijd bij de operatie zijn geassocieerd met een slechte nierfunctie op de lange termijn.

Vorige studies hebben vooral de ischemieduur als bepalend beschouwd voor de uiteindelijke nierfunctie, maar deze studie toont aan dat de pre-operatieve nierfunctie in combinatie met het percentage overgebleven nierweefsel bepalend is voor de uiteindelijke nierfunctie. Invloed van ischemieduur bleek statistisch niet significant in de multivariabele analyse die de onderzoekers hebben uitgevoerd. De resultaten zijn gepubliceerd in de toonaangevende vakblad The Journal of Urology.

sterren Gepubliceerd: maandag 14-02-2011
Bron: Journal of Urology | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier