Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse

Door Shanty Sterke 

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt.

In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren. Er is dus een discrepantie tussen enerzijds de nierfunctie en anderzijds het aantal symptomen en de last die patiënten ervaren. Een groots opgezet onderzoek waaraan veel patiënten meedoen, met uiteenlopende nierfuncties en ook een hele range aan symptomenlast, willekeurig verdeeld over groepen die wel of niet starten met dialyse, zou antwoord kunnen geven op deze vraag.

Het wetenschappelijk bewijs uit een dergelijke goed opgezette zogeheten gerandomiseerde studie geldt als sterk. Maar met zo een verscheidenheid aan patiënten en symptomen is een gerandomiseerd onderzoek in dit geval eigenlijk niet te doen. Daarom gebruikte Janmaat gegevens uit observationele studies. Dat zijn onderzoeken waarbij gegevens van patiënten worden verzameld. De patiënten krijgen de gebruikelijke behandeling en er wordt geen behandeling toegewezen door de arts of onderzoeker.

Er zijn veel observationele studies met nierpatiënten gedaan. En op de afdeling klinische epidemiologie in het Leids Universitair Medisch Centrum, waar Janmaat haar onderzoek deed, waren veel data al beschikbaar. 'Daar heb ik gebruik van mogen maken', vertelt Janmaat. 'Om het probleem op te lossen dat je niet zoveel behandelarmen (groep deelnemers aan het onderzoek die dezelfde behandeling krijgen - red) kan hebben in de klinische praktijk, hebben we gekeken hoe we met data uit observationele studies, een gerandomiseerde studie kunnen nabootsen'. Daarbij komen allerlei methodologische aspecten kijken die het ingewikkeld maken. Zo kunnen resultaten vertekend zijn door de manier waarop een observationele studie is opgezet. Janmaat heeft gekeken hoe je bepaalde vormen van vertekening kunt oplossen.

Wat heeft de patiënt aan deze kennis? Alhoewel het proefschrift vooral een methodologische insteek heeft, kan Janmaat toch een vertaling naar de praktijk maken. Als je namelijk op één moment in de tijd kijkt, dan is er geen verband tussen het aantal symptomen en hoe snel de nierfunctie achteruit gaat. Maar, een grotere toename in ernst en aantal symptomen in de loop van de tijd, hangt wél samen met een snellere nierfunctiedaling. Dus, als de symptoomlast die een patiënt met een slechte nierfunctie ervaart, over de tijd gemonitord zou worden, dan helpt dat om te bepalen wanneer de dialyse kan starten. Deze informatie zou het liefst ook meegenomen worden in een toekomstige studie naar het optimale startmoment om met dialyse te starten.

sterren Gepubliceerd: maandag 28-12-2020 | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Jef Schaap overleden »

Jef Schaap, oprichter van stiching Burung Manyar en steun en toeverlaat van nierpatiënten in Indonesië, is overleden aan covid-19. Dat laat het bestuur van de stichting, namens de familie van Jef, weten. Jef was 77 jaar oud.  Het is op een maand na twintig jaar geleden dat Jef Schaap 'zijn' stichting oprichtte, nadat hij op persoonlijke titel benaderd was om een Indonesische patiënt te helpen die getransplanteerd was, maar de benodigde medicatie niet kon betalen.

Lees meer »


Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier