Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Wereld Nierdag 2019

Wanneer: donderdag 14-03-2019

Elk jaar op de tweede donderdag van maart is het Wereld Nierdag. In 2019 valt die dag op de 14e. Het thema, dat jaarlijks door de organisatie die uitgaat van de International Society of Nephrology bepaald wordt, is in 2019 Kidney Health for Everyone Everywhere. Ofwel: goede nierzorg voor iedereen, overal.

De organisatie pleit vooral voor verzekerde preventie en zorg in een vroeg stadium van nierschade, om te voorkomen dat de nierprobemen erger worden. Voor noodzakelijke gezondheidscontroles en zorg voor nierpatiënten zonder dat dit hen meer geld kost dan ze zich kunnen veroorloven. En voor het wegnemen van (financiële) barrières zodat dialyse en transplantatie voor meer patiënten toegankelijk wordt.

In het Maasstad Ziekenhuis vindt een symposium plaats ter gelegenheid van 65 jaar dialyse in Rotterdam. Hier wordt een boek gepresenteerd en een expositie geopend, beide samengesteld door historicus en journalist Herman Broers en verpleegkundig specialist Paul Gundlach. Veel aandacht hierin gaat uit naar dr. Twiss, leerling van Willem Kolff en grondlegger van het Rotterdamse dialysecentrum.

Scholieren uit de hoogste klassen van de basisschool leren in het Radboudumc hoe de nieren werken, hoe ze eruit zien en hoe het is om met een nierziekte te leven. Daarna maken ze met z'n allen het grootste levende nefron!

Vanwege het thema 'goede nierzorg voor iedereen, overal', werken Nederland, Suriname en Bonaire samen. Een jonge Surinaamse nierpatiënt zal Nederlanse kinderen vertellen hoe het is om een nierziekte te hebben, en medewerkers van Diapriva, de Nederlandse Federatie voor Nefrologie en NierNieuws maken een informatiefilmpje in het Papiaments voor patiënten op de Caribische eilanden.

sterren Gepubliceerd: maandag 31-12-2018
Bron: World Kidney Day | Nog geen reacties
Promotie: De nier beschermen rondom een transplantatie

woensdag 27-03-2019

Promotie G.J. Nieuwenhuijs-Moeke: woensdag 27 maart 2019, 16.15 uur
Titel proefschrift: Peroperative renal protective strategies in kidney transplantation

Promotores: prof. dr. M.M.R.F. Struys, prof. dr. H.G.D. Leuvenink en prof. dr. R.J. Ploeg
Copromotor: V.B. Nieuwenhuijs

Locatie: Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Promotie: Verstoorde cellulaire barrières bij nierschade »

donderdag 28-03-2019 Promotie M. Vila Cuenca: donderdag 28 maart 2019, 11.45 uur Titel proefschrift: Disrupted cellular barriers in kidney failure Promotores: prof. dr. R.H.J. Beelen en prof. dr. P.L. Hordijk Co-promotor: dr. M.G. Vervloet Locatie: Aula, Vrije Universiteit. De Boelelaan 1105, Amsterdam

Congres vaattoegang »

donderdag 11-04-2019 t/m zaterdag 13-04-2019 In april 2019 vindt het 11e congres van de Vascular Access Society plaats in Rotterdam. De keynotelezing zal gegeven worden door prof.dr. Ton Rabelink (LUMC) en heeft als titel Bio-engineered kidneys: a realistic future alternative for hemodialysis? Het programma bevat enkele onderdelen die speciaal gericht zijn op dialyseverpleegkundigen. Congres vaattoegang: donderdag 11 - zaterdag 13 april 2019 Locatie: De Doelen, RotterdamNierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier