Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Informatieavond DIPAK-studie in Groningen

Wanneer: donderdag 12-07-2018

Het UMCG organiseert een avond voor patiënten met cystenieren om hen te informeren over de DIPAK-1 studie, die recent is afgerond. In dit onderzoek is gekeken naar het effect van lanreotide op de aandoening. De andere centra die in het onderzoeksconsortium hebben deelgenomen zullen ook nog informatieavonden organiseren.

Tijdens deze informatie avond zullen de onderzoekers bespreken wat de resultaten zijn van dit onderzoek, en wat deze voor de praktijk gaan betekenen. Zijn er patiënten die voor behandeling in aanmerking komen? Bovendien willen ze de bezoekers de hoogte brengen van ander onderzoek dat loopt of binnenkort gaat starten. Er is bijvoorbeeld een nieuw medicijn dat mogelijk effectief is om nierfunctie achteruitgang als gevolg van cystenieren te remmen dat binnenkort getest gaat worden, ook in het UMCG.

Deze informatieavond zal plaatsvinden op donderdag 12 juli 2018 in het UMC Groningen. U bent welkom vanaf 19.00 uur in het personeelsrestaurant. Daar zult u ontvangen worden met koffie en thee. Om 19.30 uur zullen de voordrachten starten in de Blauwe Zaal (volg de bewegwijzering: Bijeenkomst Cystenier Patiënten). Deze zullen ongeveer twee uur duren. Er zal ruim de gelegenheid zijn om vragen te stellen en met leden van het onderzoeksteam te spreken.

Naast patiënten, zijn uiteraard ook hun partner, kinderen, andere familieleden en goede vrienden uitgenodigd. De organisatoren willen graag weten met hoeveel personen u naar deze avond komt. U kunt een email sturen naar r.l.kadijk@umcg.nl.

Infomatieavond DIPAK-studie: donderdag 12 juli 2018, 19:30 uur

Locatie: Blauwe Zaal, UMCG, Groningen

sterren Gepubliceerd: maandag 09-07-2018 | Nog geen reacties
Promotie: Betere diagnostiek en opvolging nefronoftise

donderdag 30-08-2018

Een eiwitmeting in urine kan in de toekomst mogelijk de erfelijke nierziekte nefronoftise opsporen. Nefronoftise is één van de belangrijkste erfelijke oorzaken van nierfalen op de kinderleeftijd. De diagnose wordt nu vaak pas in een gevorderd stadium van de aandoening gesteld omdat de verschijnselen aspecifiek zijn.

Om vroege opsporing te verbeteren heeft promovenda Marijn Stokman eiwitten onderzocht die worden uitgescheiden in blaasjes in de urine. Eiwitten in de urine van kinderen met nefronoftise verschillen van die van gezonde kinderen. De mate waarin deze eiwitten verschillen hangt bovendien samen met de ernst van de nierziekte. Verder onderzoek moet uitwijzen of de geïdentificeerde eiwitten gebruikt kunnen worden om nefronoftise te detecteren en te vervolgen.

Lees meer »

Promotie: De nier en elektrolyten »

maandag 10-09-2018 Promotie S.G. Mohammed: maandag 10 september 2018, 16:30 uur Titel proefschrift: Going with the flow to elucidate renal electrolyte handling Promotores: prof. dr. J.G.J. Hoenderop en prof. dr. ir. R. Roepman Co-promotor: dr. F.J. Arjona Locatie: Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2, Nijmegen

Oratie: Stefan Berger, Groningen »

dinsdag 11-09-2018 Oratie Stefan Berger: dinsdag 11 september 2018, 16:15 uur &

8203;Leeropdracht: Interne geneeskunde, in het bijzonder de transplantatienefrologie Locatie: Academiegebouw, Broerstraat 5, GroningenNierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier