Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Camp Cool is jarig en dat wordt gevierd

Door Merel Dercksen 

Camp Cool bestaat 10 jaar, en dat moet gevierd worden. Vandaag organiseerde de stichting een 'Congrestival': een kruising tussen een congres en een festival waar bezoekers niet alleen luisteren, maar vooral ook zelf aan de gang gaan. Om een beetje te kunnen proeven van wat de deelnemers van het jaarlijkse kamp mogen meemaken.

Aan het begin van de dag is de stemming nog niet zo los en uitgelaten als aan het einde van een kamp, maar de sfeer is direct goed. Achterin de zaal van het Oude Magazijn, op een voormalig NS-terrein in Amersfoort, hebben verschillende deelnemers aan de dag hun standje ingericht. Er worden meerdere boeken te koop aangeboden, bijvoorbeeld over kinderen met een nierziekte, maar er staan ook oud-Camp Coolers die een eigen bedrijfje hebben. Aan de muren hangen overal foto's van eerdere kampen waar de lol vanaf spat.

Professor Erik Scherder
Erik Scherder geeft de eerste voordracht: over wat creativiteit doet met de ontwikkeling van je hersenen. Wat blijkt: bewegen is goed (ook dat dagelijkse slenterwandelingetje met je hond), kijken naar schilderijen of luisteren naar muziek is goed, maar zelf iets creëren werkt het allerbeste. Hij zet zijn publiek ook meteen aan de gang: met gezamenlijk zingen is de toon gezet. Alleen een paar van de jongste bezoekers zie ik verbaasd om zich heen kijken, maar gelukkig kent het overgrote deel van de zaal 'het is een nacht' van buiten.

Schrijf samen een Sinterklaasgedicht
En het blijft niet bij zingen: bezoekers moeten vandaag flink aan de bak. Er zijn rond-de-tafelgesprekken, er wordt gedanst en een kunstwerk gemaakt. In de ruimte waar de workshop Eigen Regie plaatsvindt is het koud. Maar misschien is dat wel de juiste temperatuur voor de winterse opdracht: schrijf in een groepje een sinterklaasgedicht bij een zelfgekozen cadeau voor het jarige Camp Cool. Als dat niet creatief is! En de deelnemer die na afloop zegt: 'ons gedicht was nog niet af, dus tijdens de presentatie heb ik er uit het hoofd wat bij verzonnen' is zeker geïnspireerd geraakt.

Creatief Zelfvertrouwen
Als ik halverwege binnenloop bij de workshop Creatief Zelfvertrouwen is de vloer bezaaid met tekeningen. Maar inmiddels spreekt workshopleider Thomas Platzer een heel andere vorm van creativiteit aan: verhalen vertellen. In groepjes verzinnen de deelnemers samen een verhaal, waarbij iedereen een zin vertelt. Daarna wordt de moeilijkheidsgraad opgeschroefd: in tweetallen die om en om een woord zeggen. Sommige deelnemers raken de draad kwijt, je hoort dan ook uit verschillende hoeken van de zaal 'Hoera, nog zo'n verhaal!'

De mantra 'doen, doen, doen' die Thomas hanteert sorteert effect: na afloop denken veel meer bezoekers dat ze in staat zijn een leuk verhaal te verzinnen. 'Denk eraan: elke eerste poging mislukt, dat betekent niet dat je iets niet kunt'. Een motto dat goed past bij Camp Cool. En durf je dan ook, midden in de kring, deel uit te maken van een levende machine? 

Geef mij zo'n kind!
Marja Poldermans is fotograaf en maakte eerder een boek over kinderen met een nierziekte, onder wie haar eigen dochter. 'Toen ik die kinderen opzocht kwam ik ook bij hun ouder thuis, en daar zat een boek in. Dat boek moest gemaakt worden.' En het is er: een boek met foto's en interviews van ouders die een kind met een chronische ziekte hebben. Halverwege de dag wordt het officieel gepresenteerd, waarbij Marja het eerste exemplaar in bijzijn van de geportretteerde ouders overhandigt aan Jaap Groothoff, kinderarts-nefroloog en geestelijk vader van Camp Cool.

Al met al een feestelijk jubileum, waar Camp Cool weer even op vooruit kan. Plannen genoeg bij de organisatie.

Ook in beeld meegenieten van deze dag? Bekijk dan de foto's en filmpjes op onze Facebookpagina.

sterren Gepubliceerd: zaterdag 19-11-2016 | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier