Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

'Broers en zussen. Hoe is het voor jou?'

Door Dietske van der Brugge 

Bureau Sterrenstof laat opnieuw van zich horen, ditmaal met het boek ’Broers en zussen. Hoe is het voor jou?’. Draaide hun vorige boek ‘De wonderlijke ruimtereis van Steven Sterman’ (2014) om een coole jongen met een nierziekte, deze keer is het de beurt aan kinderen die zijn opgegroeid (of nog opgroeien) met een gehandicapt of chronisch ziek broertje of zusje. In 4 van de 12 interviews gaat het om ‘brussen’ van een nierpatiënt.

Aandacht voor brussen: kleine wereld
Eerst een bekentenis: ik dacht eigenlijk dat er best veel gezegd en geschreven was over broers en zussen van chronisch zieke of gehandicapte kinderen. Dat blijkt helemaal niet zo te zijn. Als ik na lezing van het boek ‘Broers en zussen. Hoe is het voor jou?’ een beetje rondneus op internet, blijk ik met het boek en de links die daarin staan alles wel zo'n beetje gezien te hebben. Dat zijn trouwens prima hangplekken hoor, met verhalen, forum, informatie en tips, blogs en clubs. Maar steeds de verwijzing naar één ander boek (Het broers- en zussenboek van Anjet van Dijken, waaruit een geïnterviewde terugkeert in het nieuwe Sterrenstof-boek), en steeds de verwijzing naar één studie van het Nederlands Jeugdinstituut, waarvan diezelfde Anjet van Dijken weer mede-auteur is. Wat een klein wereldje, die kring van aandacht voor ‘brussen’. En dat terwijl het Verwey-Jonker Instituut in 2012 120.000 Nederlandse kinderen met een beperking telde. Die hebben toch samen een heleboel broertjes en zusjes…

Balans zoeken
De twaalf interviews in ‘Broers en zussen’ zijn van de hand van Esther-Clair Sasabone en Lisa Hekman. Esther-Clair hééft een zus, en Lisa ís een zus waar het boek om draait, en Lisa is zelf ook weer één van de geïnterviewden. De verhalen laten een breed scala van gezinssituaties zien, waarin het steeds terugkerende element de zoektocht naar evenwicht is: de balans tussen hechte verbondenheid met je broer of zus, maar ook ruimte maken (en vragen) voor je leven los van je broer of zus, jouw behoefte aan aandacht en een onbekommerd leven zoals je dat bij andere kinderen thuis vaak ziet. De brussen vinden daar allemaal hun weg in, sommigen met vallen en opstaan. Fijn van dit boek is dat het wel de tips van de geïnterviewden doorgeeft, maar niet wil vertellen hoe het moet. Er is vanzelfsprekend aandacht voor brussen die het zwaar hebben (gehad) en die gelukkig de weg naar hulp hebben gevonden, maar er wordt niet geproblematiseerd. De meeste geïnterviewden hebben ‘gewoon een bijzondere jeugd (gehad)’ en vertellen daarover. Fijn om te lezen voor andere broers en zussen, ouders, andere betrokken familieleden en vrienden of leraren.

Sleutelvraag: Hoe is het voor jou?
Voegt het boek eigenlijk iets toe aan wat er al is? Op inhoud misschien niet zoveel, maar ik denk dat ‘Broers en zussen’ wel degelijk van betekenis is, in elk geval door de vraag in de ondertitel: hoe is het voor jou? Die simpele vraag is een sleutel in het hanteerbaar houden van een gezinssituatie. En voor de broers en zussen om wie het gaat een weldaad, want verdeling van aandacht is en blijft een heksentoer in gezinnen met een zorgkind. Met die aandacht kan de sociale kring om een gezin heen serieus meedoen om de zorglast draaglijk te houden.

Mooie uitgave
Het boek is mooi uitgegeven, en dat is op zich van waarde: het is een fijn cadeau om te krijgen en te geven. Kloeke hard cover, goed grafisch ontwerp (Michelangela, Utrecht), en goede portretfotografie van Madeleine Sars. Wel hadden de bijschriften bij de omlijstende foto uit het leven van de vertellers meer aandacht mogen krijgen (Bart is 2 jaar ouder dan zijn zus, dus een foto met Bart als baby en Mirjam als peuter kan niet kloppen, op een foto van een gezin met twee kinderen staan drie kinderen, een foto van iemands ‘flink ontbijt’ mist context). Het is een kleinigheid. ‘Broers en zussen’ is gewoon een mooie productie, over een onderwerp dat de schijnwerpers meer dan verdient.

Broers en Zussen. Hoe is het voor jou? | Bureau Sterrenstof, 2016 | ISBN 9789082274516 | Prijs € 20 


PS Ben je creatief, houd je van schrijven en wil je het boek winnen? Houd dan deze website het komend weekend (22 en 23 oktober 2016) goed in de gaten!

sterren Gepubliceerd: dinsdag 18-10-2016 | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier