Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Sanquin waarschuwt voor hepatitis E in leverworst

Door Redactie NierNieuws 

Sanquin, de organisatie voor donorbloed, adviseert mensen die een transplantatie hebben ondergaan geen producten te eten waar varkenslever in zit die niet goed doorgegaard is. Het gaat om leverworst en paté. De reden is dat hierdoor mogelijk een besmetting met het hepatitis E virus overgedragen kan worden. Bij mensen die afweeronderdrukkende medicijnen slikken is er een grote kans dat zo'n besmetting chronisch wordt en tot leverproblemen leidt.

Er bestaan verschillende hepatitis E virussen. Het hier bedoelde virus wordt ook wel varkens HEV genoemd. Sanquin ziet vaak dat donorbloed posititef test voor dit virus. Voor gezonde mensen is dat niet erg: ze hebben geen of weinig last van de infectie en die verdwijnt ook weer. Maar uit recent onderzoek in Rotterdam blijkt dat dat anders is voor mensen die afweeronderdrukkende medicijnen gebruiken. Bij een groot deel van deze patiënten wordt de infectie chronisch, met risico op snel optredende leverschade tot gevolg. Het verminderen van de afweeronderdrukkende medicatie kan een oplossing zijn, maar dat levert wel weer risico's op voor het getransplanteerde orgaan.

Sanquin heeft onderzocht waar de infecties met het hepatitis E virus vandaan komen. Rauwe producten bleken niet de bron te zijn. Maar in ongeveer acht op de tien leverworsten en patés hebben ze wel (sporen van) het virus aangetroffen. 

Naar schatting 10% van de varkenslevers is HEV positief, doordat hepatitis E een veelvoorkomende infectie is onder varkens. Deze levers worden verwerkt in vleeswaren. In het geval van leverworst wordt de lever rauw verwerkt, waarna de worst kort wordt verhit. Maar dit is zeer waarschijnlijk niet lang genoeg om te zorgen dat de worst ook in het midden zo warm wordt dat alle virusdeeltjes daar inactief worden. Langere verhitting zou de worst onsmakelijk maken.

Het is nog niet duidelijk hoe vaak leverworst en paté de oorzaak zijn van een infectie met hepatitis E bij transplantatiepatiënten. Transplantatieartsen hebben daarom nog geen gezamenlijk standpunt bepaald, maar een aantal neemt liever het zekere voor het onzekere. Nefroloog dr. Stefan Berger: 'In het UMCG zullen wij in elk geval onze transplantatiepatiënten adviseren om voorlopig geen leverworst te eten.'

sterren Gepubliceerd: maandag 27-06-2016 | Reacties (5)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • Redactie, Utrecht
  27-06-2016 17:37

  Beste Wim Kuipers,

  De tijd van Sander slaat op de daadwerkelijk toegepaste minimale verhitting. Die is bedoeld om Listeria te doden. De tijd die wij noemen is een inschatting die door het RIVM gemaakt wordt die nodig is om het hepatitis E virus onschadelijk te maken.

  Het gaat dus om twee verschillende ziekteverwekkers.

  Mbt hepatitis E is nog veel onduidelijk, daarom wordt die verhittingstijd (nog) niet standaard toegepast bij de bereiding van vleeswaren.
  Voor Listeria is het duidelijk dat deze bacterie voorkomt en uitgeschakeld kan worden door twee minuten te verhitten. Daarom wordt dit wel al standaard uitgevoerd.

 • Kuipers, Voorburg
  27-06-2016 17:30

  Beste Sander en redactie,

  Jullie reactie mbt de kerntemperatuur ligt erg ver uit elkaar: een geeft aan dat de kern 72 graden moet halen gedurende 20 minuten, de ander zegt dat deze temperatuur gehaald wordt gedurende 2 minuten ..

  De een lijkt erg lang, de ander erg kort ...

  Als niet-getransplanteerde (maar wel echtgenoot van) neem ik als het zo kort, zo laag verhit wordt ook liever niet meer iets van leverworst.

  Klopt het wel ?

  Gr,
  Wim Kuipers

 • Redactie, Utrecht
  27-06-2016 15:07

  Sander weet meer over het productieproces dan wij.

  Als aanvulling hierop: het RIVM schrijft dat er aanwijzingen zijn dat een kerntemperatuur van meer dan 71 graden Celsius gedurende 20 minuten genoeg zou kunnen zijn om hepatitis E te inactiveren. Maar het onderzoek hiernaar is nog erg beperkt. In elk geval lijkt dit virus daarmee lastiger te bestrijden dan de Listeria bacterie.

  Laat het verder duidelijk zijn dat een leverproduct met alleen virusfragmenten niet besmettelijk zal zijn. Maar de gebruikte test maakt geen onderscheid tussen complete virussen en fragmenten.

  De waarschuwing is dus uit voorzorg gegeven. Het wachten is inderdaad op de uitslag van het project van het RIVM en de NVWA. Het HEVIG-onderzoek dat heel Nederland beslaat loopt tot halverwege 2017.

 • Sander, Amsterdam
  27-06-2016 14:32

  Ja dat lijkt me wel, qua productieproces zitten niet heel veel verschillen in tussen Berliner of gewone leverworst.

  Elke leverworst die fabrieksmatig geproduceerd wordt haalt een kern van 72 graden van minimaal 2 minuten om Listeria af te doden.
  Meestal worden ze langer gekookt, tussen de 20 en 180 minuten afhankelijk van het kaliber (dikte) en type kookproces (hoog tegen de 90 of rond 75℃).

  Interessant dus dat er toch zo vaak sporen van HEP E gevonden worden.

  Vraag:Welke tijd-temperatuur combinatie is er nodig om het virus te inactiveren?

  Ik weet dat het RIVM en de NVWA al bezig zijn met een project om hier meer over te weten te komen.

  Groet,

  Sander
  Kwaliteitsmanager Leverworstproductie.

 • M. Kuipers, Voorburg
  27-06-2016 14:07

  Hallo NN,
  Geldt dit dan ook voor het broodbeleg Leverkaas en Berliner?
  Beide ook een soort van leverworst/paté maar dan met een speklaagje. Fabrieksbereiding weet ik niet.
  Mvg,
  Nier getransplanteerde
Nederland voert internationale database aan in strijd tegen COVID-19 bij nierpatiënten

Europese artsen en onderzoekers, onder Nederlandse aanvoering, hebben een internationale database opgezet. Hierin verzamelen ze gegevens van dialysepatiënten en getransplanteerden die met COVID-19 besmet zijn. Het doel is deze patiënten beter te kunnen behandelen.

Nierpatiënten behoren tot de risicogroep in de huidige pandemie. Hierbinnen zijn dialysepatiënten en degenen die afweeronderdrukkende medicatie slikken extra kwetsbaar. Het risico dat een infectie bij hen fataal afloopt, is reëel. Dr. Ron Gansevoort: 'We willen nagaan wat de prognose is van dialyse- en transplantatiepatiënten die COVID-19 positief zijn. Bovendien willen we nagaan wat risicofactoren zijn voor overlijden, in de hoop daaraan te kunnen sleutelen op korte termijn, zodat we prognose gunstig kunnen beïnvloeden.'

Er bestaat al een database met Europese gegevens over niervervangende therapie: de ERA-EDTA Registry. ERA-EDTA is de Europese organisatie die zich bezighoudt met ontwikkeling van kennis, onderzoek en scholing op het gebied van nierziekten, en voor dat doel ook jaarlijks een van de grootste nefrologiecongressen ter wereld organiseert. Deze database wordt gecoördineerd vanuit Amsterdam. Maar de gegevens hieruit zijn niet te herleiden op individueel niveau, wat voor de huidige crisis wel nodig is.

Lees meer »

Het kan altijd erger »

'Wat gaan we doen?' De ochtendzon gluurt langs de zijkant van de gordijnen en verlicht de slaapkamer een beetje. Mijn man zucht. 'Tja' begint hij: 'anderhalve meter afstand houden lukt niet in de auto. Dat betekent dat ik moet stoppen met de traumabegeleidingen.' Ik draai mijn hoofd terug en staar naar de vensterbank. 'Dat heeft nogal wat consequenties' zeg ik somber. Hij knikt. 'Ik krijg nu al afmeldingen en verzoeken om begeleidingen tijdelijk te stoppen.' Ik zucht.

Lees meer »

Advies voor afweeronderdrukkers tijdens corona »

De richtlijncommissie van de Nederlandse Federatie voor Nefrologie (NFN) heeft een advies opgesteld voor de behandeilng met medicijnen van nier(transplantatie)patiënten tijdens de coronacrisis. De titel van het advies is 'Starten en aanpassen van immuunsuppressie voor nefrologische aandoeningen tijdens SARS-CoV2-epidemie'.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier