Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Ali Ahmadi: wetenschappelijk talent beloond

Door Merel Dercksen 

De Rotterdamse masterstudent Ali Reza Ahmadi (1991) heeft de Professor Chris Gips prijs voor de wetenschappelijk meest getalenteerde geneeskundestudent van Nederland gewonnen. Ahmadi doet aan de Johns Hopkins University School of Medicine onderzoek naar een mogelijkheid om te zorgen dat een donororgaan geaccepteerd wordt door het lichaam van de ontvanger, zonder dat daar langdurige medicatie voor nodig is. De prijsuitreiking vindt vandaag plaats in Groningen; wij spraken Ali Ahmadi eerder deze week al.

'Het begon met een beurs waarmee elk jaar twee studenten van het Erasmus MC een half jaar onderzoek kunnen doen in Baltimore. Toen ik zag dat er de mogelijkheid was te werken aan een studie naar het induceren van tolerantie bij orgaantransplantatie, heb ik gesolliciteerd. Dat onderwerp past bij mij, ik ben erg geïnteresseerd in immunologie en transplantatie. Bovendien is het onderzoek gericht op een toepassing die potentie heeft zich naar de praktijk te vertalen,' vertelt Ahmadi.

Ali Ahmadi

Ali Ahmadi

Hij kreeg de beurs. Waar hij in Rotterdam al onderzoek deed onder leiding van transplantatiechirurg dr. Frank Dor, heeft hij aan de Johns Hopkins een half jaar lang mee kunnen werken in de groep van dr. Andrew Cameron. Deze onderzoeksgroep had eerder aangetoond dat je bij ratten die een levertransplantatie ondergaan, kunt zorgen dat de ontvanger de donorlever accepteert zonder enige afweeronderdrukkende medicijnen, door stamcellen van de ontvanger te mobiliseren. Maar omdat levers een sterk zelfherstellend vermogen hebben, was dit onvoldoende bewijs dat je op deze manier echt tolerantie kweekt.

Het vervolgonderzoek vindt plaats bij ratten en varkens die een niertransplantatie ondergaan. Dit is het punt waar Ahmadi is ingestroomd; hij heeft zich vooral met varkens bezig gehouden. De varkens hebben een nier gekregen van een ander varken dat zo veel mogelijk afwijkt waar het de weefseltypering betreft. Ahmadi: 'normaal gesproken zou zo'n nier zonder afweeronderdrukkende medicatie binnen tien dagen afgestoten zijn'. Maar deze varkens kregen ook een aantal injecties met een combinatie van twee medicijnen, die ervoor zorgt dat stamcellen uit het beenmerg van de ontvanger vrij komen. Die stamcellen blijken zich in de donornier te nestelen. 

Ahmadi: 'ze slaan eerst aan op plaatsen waar de nier (een beetje) beschadigd is. Zo ontstaat er een nier die ook cellen van de ontvanger bevat, en daardoor niet afgestoten wordt. De varkens hebben tot drie maanden na de transplantatie maandelijks een aantal medicijninjecties gekregen, daarna niet meer. Als we nu een biopt van de nieren nemen, zien we in het DNA van de cellen dat ongeveer de helft van de donor afstamt, en de andere helft van de ontvanger. We kunnen dat herkennen doordat we steeds een mannetje als donor hebben gebruikt en een vrouwtje als ontvanger. Heel bijzonder is vooral dat deze varkens al meer dan drie jaar leven met een goed functionerende nier zonder verder nog afweeronderdrukkende medicatie te krijgen.'

Mooi onderzoek met bemoedigende resultaten dus, en een publicatie in het American Journal of Transplantation. Maar om daarmee onderscheiden te worden als wetenschappelijk meest getalenteerde geneeskundestudent van Nederland, is zeker zo bijzonder. 'Ik vind onderzoek erg interessant om te doen en ben er al vroeg mee begonnen. Dat dat op deze manier gewaardeerd wordt, voelt heel goed, ik ben ontzettend blij met de prijs. Overigens had ik het niet zien aankomen, ik wist ook niet wie de concurrentie vormden. Behalve dat deze prijs een grote eer is, hoop ik ook dat het me in de toekomst zal helpen als ik bijvoorbeeld een beursaanvraag doe.'

De zes maanden Baltimore-beurs zijn achter de rug, maar toch is Ahmadi als eerste student sinds deze beurs bestaat, niet teruggekomen naar Nederland. Ook in de Verenigde Staten waren ze namelijk onder de indruk van zijn prestaties. Hij heeft met deze onderzoeksstage ter plekke een promotieplaats binnengehaald. En tegen dat aanbod heeft hij geen nee gezegd. De komende tweeënhalf tot drie jaar is hij dus nog in Baltimore, om verder te werken aan de techniek om tolerantie op te wekken. De bedoeling is de stap naar apen te maken, en uiteindelijk ook naar mensen.

En daarna? 'In de toekomst wil ik graag onderzoek combineren met het behandelen van patiënten. Maar ik ben nog student, dus als ik terugkom zal ik eerst mijn coschappen moeten afmaken. Daarna hoop ik met de opleiding tot chirurg te kunnen starten. Het liefst zou ik transplantatiechirurg worden.'    

sterren Gepubliceerd: donderdag 09-06-2016 | Reacties (3)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • Brenda de Coninck, Lelystad
  09-06-2016 16:30

  'Een aantal injecties met een combinatie van twee medicijnen, die ervoor zorgt dat stamcellen uit het beenmerg van de ontvanger vrij komen.'

  Ik durf het b i j n a niet te vragen…

 • bart, Urmond
  09-06-2016 14:08

  Fantastisch onderzoek. Het zou zoveel bijwerkingen schelen als het ooit zover zou komen. Nog afgezien van wat het voor de wachtlijst zou betekene als matchen van nieren eenvoudiger wordt.
  IK lees dan wel met lichte verbazing dat iemand die zich in het onderzoek zo richt op toch de nefrologisch/immunologische kant van het verhaal eigenlijk de ambitie heeft om chirurg te worden.

 • Laura Lugo, Halsteren
  09-06-2016 11:52

  Wauw gefeliciteerd! Dit geeft me, moeder van een 1jarig nierpatiëntje Goede hoop voor de toekomst.
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier