Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Zaliger te geven

Door Dietske van der Brugge 

COLUMN - Hanke zat een beetje in haar maag met de ‘weerbare democratie’, het partij-adagium waar de mensen zo lovend over spraken. In 2012 had het CDA-congres –zeer tegen de zin van de partijleiding– een resolutie vóór het ADR aangenomen. 'Over een jaartje weet niemand het meer', had Sybrand nog gezegd. Maar het ongevalletje werd toch steeds weer opgedist, en dat was niet de bedoeling. Jammer was ook dat de mannenbroeders (m/v) zelf een beetje uit het oog verloren waren waaróm ze ook weer tegen waren. Want dat waren ze, zoveel was zeker.

De oude Lansink, die namens het CDA in 1995 nog een motie voor een geen-bezwaar-systeem indiende, was gelukkig vergeten. Het kan nou eenmaal niet elke dág feest van de democratie zijn; dat begrepen de mensen vast. Zeker het deel van de achterban dat zij zo blijmoedig bediende: de mensen die in december hun buren voorzagen van wenskaarten met zelfgeborduurde bijbelteksten.

Ze moest zien dat het CDA de sleutelrol in het ADR-dossier behield. Gelukkig hadden de andere partijen ook niet hun beste midvoors het veld ingestuurd; dat scheelde. Arno Rutte van de VVD wilde niet omdat je niet meer zou kunnen zien of een ja-keuze welbewust gemaakt was. Ha, die Arno! Altijd in voor een gebbetje. Ze wou dat ze het zelf bedacht had!

Hanke had zich de laatste dagen een beetje verslikt in een krakkemikkige exegese van grondwetartikel 11. Dat bleek op de keper beschouwd verdorie geen enkel geweld te worden aangedaan door het ADR. Wist zij veel; je kon niet alles hebben, qua dossierkennis.

Ze speelde haar nieuwste troef uit: een diep bewogen meegevoel met de belangen van de analfabete naaste. Niet bedoeld, toch leuk meegenomen: leverde ze meteen een vriendendienst aan de ongeletterden van de PVV-fractie. Mooi met het oog op coalitievorming na de verkiezingen van 2017.

'Organen zijn geen maatschappelijke voorziening die je uit solidariteit maar hebt af te staan', hoorde Hanke PVV-woordvoerder Reinette Klever (wie kent haar niet?) roepen. Reinette had haar stukken niet gelezen – Te druk met moslims bashen? Had Pia de gulden regels van AVI E7 veronachtzaamd? Je wist het niet. Maar overigens een prima collega, die Reinette!

Op dat moment kreeg Hanke een briljante inval! We gaan er gewoon helemáál niet over debatteren! Eerst de stemming, en dan de meningsvormende discussie. Ze belde gauw de krant en riep: WIJ ZIJN TEGEN!

Iedereen schreef het over, en niemand vond het raar. Helemaal niemand? Nou ja… alleen in het vanouds opstandige district Bussum, in dialysecentra en patiëntenorganisaties was een ijzig tandenknarsen hoorbaar.

Toen Hanke na een vermoeiende dag in bed lag, schoot haar nog een kerstkaart te binnen. Goed onthouden voor morgen, dacht ze, want ze vond de tekst erg van toepassing op de positie van luie burgers die best donatiebereid waren, maar niets registreerden en die van patiënten: Het is zaliger te geven dan te ontvangen. Handelingen 20:35!

sterren Gepubliceerd: woensdag 08-06-2016 | Reacties (3)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • Cora verweij, Lopik
  18-06-2016 22:31

  En deze dame vertegenwoordigt de nederlandse bevolking. Schandalig

 • Louis Ekas, Franeker
  09-06-2016 17:21

  Ik vind dit stuk dermate onfris qua inhoud én qua toon dat ik er niet eens op in wil gaan. "Het is zaliger te geven dan te ontvangen", leuk en aardig maar gevers zijn er nu te weinig en het blijven er te weinig dankzij deze christelijke partij.
  P.S. ik heb op 23 maart jl mijn nier bij leven gedoneerd.

 • Derkje
  09-06-2016 10:23

  Lijkt wel door GeenStijl geschreven.
  P.S. Ik doneer binnenkort een nier.
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier