Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Afschaffen werelddekking van basisverzekering steeds onwaarschijnlijker

Door Dietske van der Brugge 

Renske Leijten (SP)

Het kabinetsplan om de werelddekking van het basispakket af te schaffen gaat het waarschijnlijk niet halen. Het kamerdebat over de kwestie ging vorige week niet door, maar het front van criticasters groeit.

De regering wil stoppen met de vergoeding van zorgkosten die verzekerden buiten Europa maken. De maatregel moet dan ingaan per 2017 en het kabinet denkt er € 60 miljoen per jaar mee te bezuinigen. De kans dat het plan door de Tweede Kamer wordt afgeschoten groeit echter. En als het wetsvoorstel het parlement al overleeft, zijn er grote twijfels of het een meerderheid in de Eerste Kamer zal verwerven.

Kosten soms hoger bij thuisblijven
Als de werelddekking daadwerkelijk wordt geschrapt, zou ook dialyse buiten Europa niet meer vergoed worden. De gevolgen voor vakantiegangers zijn nog te overzien. 'Jammer van Antalya, maar Kreta is ook leuk' , reageerde al iemand. Erger zouden de gevolgen zijn voor nierpatiënten van bijvoorbeeld Turkse, Marokkaanse of Caribische herkomst. Voor hen zou familiebezoek onmogelijk worden. De hele familie uit Turkije naar Kreta laten reizen is natuurlijk zelden een optie…

Daar had het kabinet nog niet aan gedacht. In de besparing die wordt voorzien is niet meegerekend dat patiënten die nu zorgkosten buiten Europa maken, dan misschien wel thuisblijven. En dus evengoed hun zorgkosten hebben, die dan gewoon vergoed blijven worden. Als het over dialyse gaat, is thuisblijven juist duurder; bijna nergens liggen de dialysetarieven immers zo hoog als in Nederland.

Zieke minister
Het kabinetsplan om de werelddekking van het basispakket af te schaffen stond vorige week op de kameragenda, maar het debat vond geen doorgang wegens ziekte van minister Schippers. Toch wordt steeds duidelijker dat deze regeringsmissie weinig kans maakt. De Raad van State, die advies moet uitbrengen over wetsvoorstellen, betwijfelt nadrukkelijk of die € 60 miljoen wel realistisch is. Brancheorganisatie Zorgverzekeraars Nederland heeft in een brief aan de Tweede Kamer gepleit voor behoud van de werelddekking. Ook de verzekeraars geloven niet in de geraamde besparing. Bovendien zou de eventuele besparing niet in verhouding staan ‘tot de gevolgen voor verzekerden en de te verwachten uitvoeringsproblemen voor zorgverzekeraars’.

Amendement Renske Leijten
Daarnaast ligt al een amendement (suggestie voor wijziging van het wetsvoorstel) klaar om de werelddekking te behouden. Indiener Renske Leijten van de SP hekelt niet alleen het zich rijk rekenen van de regering en de onuitvoerbaarheid van de zorgverzekeringswet als het plan wordt ingevoerd. Zij wijst er tevens op dat er dan een situatie zou ontstaan waarin zorgverzekeraars verplicht zouden moeten worden om chronisch zieken te accepteren in een aanvullende verzekering. Dat verdraagt zich niet met de Europese richtlijn betreffende de toegang tot en uitoefening van het verzekeringsbedrijf. Wat de regering wil kán helemaal niet, stelt het amendement.

Het is nog niet duidelijk wanneer het kamerdebat nu zal plaatsvinden. Mogelijk nog voor de zomer, maar waarschijnlijker is dat we pas na het zomerreces duidelijkheid zullen krijgen.

sterren Gepubliceerd: maandag 06-06-2016 | Reacties (2)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • Sophia
  07-06-2016 15:49

  60 miljoen zou het minder kosten.
  Ervan uitgaande dat er 12 miljoen volwassen polishouders zijn is dat 5,- op jaarbasis!
  Peanuts dus.

 • Jos Sparreboom, Överum
  06-06-2016 09:30

  Die 60 miljoen is slechts 0,0002% van de begroting en dan voor zo'n bedragje ernstig gezichtsverlies lijden in de wereld. Misschien worden ze wijzer.
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier