Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Artikel orgaanhandel: Een nier kopen gaat echt makkelijk

Door Evert Nieuwenhuis & Karijn Kakebeeke

Eindelijk: de artikelen over ons onderzoek naar illegale orgaanhandel via internet zijn dit weekend gepubliceerd. Het onderzoek is mede mogelijk gemaakt dankzij crowdfunding via Yournalism, en lezers van NierNieuws hebben hieraan bijgedragen – dank daarvoor!

Ons onderzoek heeft aardig wat publiciteit opgeleverd. Hieronder een overzicht.

  • Te koop via Facebook: een nieuwe nier verscheen op zaterdag 5 december in Trouw. In dit artikel staat onze zoektocht naar een nier via internet centraal. Dit stuk verscheen ook in de Belgische kranten De Morgen en Het Laatste Nieuws.

  • Nier makkelijk te regelen via Facebook is een begeleidend artikel bij bovenstaand artikel.

  • 'Helft artsen vermoedt met illegale orgaanhandel te maken te hebben' verscheen eveneens in Trouw op 5 december.

  • Organen te koop werd gepubliceerd in Wordt Vervolgd, een tijdschrift van Amnesty International. Hierin komen vooral achtergronden aan bod.

  • In De Nieuwsshow op Radio 1 (zaterdag 5 december 2015) vertelde auteur Evert Nieuwenhuis over het onderzoek. Het fragment is hier terug te luisteren.

  • Eerder was er een gesprek over het onderzoek in het programma Een Vandaag, eveneens op Radio 1. Het fragment is hier terug te luisteren.

  • Tot slot: RTL Nieuws pikte het nieuws op en schreef een bericht over ons onderzoek.

En nu? We zijn nog niet klaar met ons project. We willen portretten maken van donoren – in Nederland en de rest van de wereld – die al dan niet betaald hun nier hebben afgestaan. Wie zijn zij en wat beweegt hen?

Ook willen we naar Iran, het enige land ter wereld waar orgaanhandel gelegaliseerd en gereguleerd is. Iran kent geen wachtlijsten zoals in de rest van de wereld. Wat zijn de voor- en nadelen van dit systeem? En zou legale handel in organen ook voor Nederland een oplossing zijn?

sterren Gepubliceerd: woensdag 09-12-2015 | Nog geen reacties
Bart blogt: Tot ziens in Newcastle!

De World Transplant Games in Málaga zitten er op. En wat een belevenis vond ik het! En wat heb ik het naar mijn zin gehad! Zoveel mag hopelijk duidelijk zijn uit mijn vorige blogs over mijn deelname aan de WTG.

Deze laatste blog over de WTG schrijf ik dan ook achter m’n eigen PC terug in Nederland. Met een hoofd vol herinneringen die – wanneer er weer eentje opkomt – een glimlach op mijn gezicht brengen. Ook mijn herinneringen aan de slotceremonie en het slotgala, dat hadden jullie nog tegoed.

Lees meer »

Bart blogt: Hup Holland Hup! »

Laat de leeuw niet in z’n hempie staan… Dat wordt nog net niet gezongen langs de lijnen van de verschillende sportevenementen. Maar aanwezig zijn ze; de supporters van Team NL! Bij elke sport waar een Nederlander uitkomt, zijn ze te vinden de supporters die soms uren van zon weerstaan om ‘hun’ sporters aan te moedigen en wellicht toch ook een beetje de sporters uit andere landen te imponeren.

Lees meer »

Bart blogt: De Spelen zijn begonnen! »

Ik weet niet zeker of de woorden 'let the games begin' letterlijk zijn uitgesproken, maar met het hijsen van de WTG-vlag zijn de Transplant Games zondagavond officieel geopend. Er was natuurlijk nog wel meer te beleven bij de opening. Mooie dingen. Unieke dingen voor wanneer je, zoals ik, voor het eerst meedoet. Alleen al de samenkomst van alle landenteams voordat we het stadion in gingen. Dat was een belevenis op zich.

Lees meer »


Artikel orgaanhandel: Een nier kopen gaat echt makkelijk

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier