Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Drastisch verlagen bloeddruk ouderen spaart levens

Door Godelieve Gros 

Het aantal cardiovasculaire complicaties en het risico op overlijden onder ouderen neemt af wanneer de streefwaarde van de bovendruk wordt verlaagd bij de behandeling van hoge bloeddruk. Dit blijkt uit een onderzoek van het Amerikaanse National Institutes of Health (NIH).

Naar schatting heeft één op de drie mensen in Amerika een te hoge bloeddruk, dat wil zeggen een bovendruk die hoger is dan 140 mmHg en een onderdruk hoger dan 90 mmHg. Ook in Nederland lijdt een op de drie mensen aan hypertensie, een aandoening die een verhoogd risico met zich meebrengt op het krijgen van hartziekten, beroertes, nierfalen of andere gezondheidsproblemen. Bij de behandeling van hypertensie is de huidige richtlijn voor de bovendruk 140 mmHg voor gezonde volwassenen en 130 mmHg voor volwassenen met een nierziekte of diabetes.

SPRINT
De Systolic Blood Pressure Intervention Trial (SPRINT) is een langdurig en multidisciplinair klinisch onderzoek naar de gezondheidsvoordelen van een aangepaste hypertensierichtlijn voor mensen van vijftig jaar en ouder met hypertensie en een verhoogd risico op hart- of nierziekten.

In de eerste onderzoeksfase zijn twee groepen patiënten, in totaal 9.300, met elkaar vergeleken: de eerste groep had een systolische (bovendruk) streefdruk van 140 mmHg en kreeg gemiddeld twee soorten medicijnen, de tweede groep had een streefdruk van 120 mmHg en kreeg gemiddeld drie soorten medicijnen. Patiënten die eerder een beroerte hebben gehad, diabetes of cystenieren hebben, zijn niet in het onderzoek betrokken.

Minder complicaties en kleinere kans op overlijden
In de groep waarbij de maximale systolische druk 120 mmHg was, kwamen bijna één derde minder hartinfarcten, hartfalen en beroertes voor. Bovendien was de kans op overlijden gereduceerd met een kwart. Hieruit blijkt dat een intensievere hypertensiebehandeling die uitgaat van een maximale bovendruk van 120 mmHg in plaats van 140 mmHg, het aantal hart- en vaatcomplicaties en het risico op overlijden reduceert bij hypertensiepatiënten van vijftig jaar of ouder.Daarmee denken de onderzoekers een belangrijke aanwijzing te hebben dat een lagere bloeddruk een gunstig effect heeft op de gezondheid van oudere risicopatiënten.

Het onderzoek zal de effecten van de lagere streefwaarde voor de bovendruk voor deze doelgroep blijven evalueren. Volgens de onderzoekers kan de streefdruk van 120 mmHg uiteindelijk levens redden onder vijftigplussers met hypertensie in combinatie met nog minimaal één andere risicofactor voor het krijgen van een hartziekte.

Individuele situatie
Uit de eerste resultaten van het onderzoek zijn belangrijke aanwijzingen gekomen dat het verlagen van de maximale systolische druk bij oudere risicopatiënten tot een betere algemene gezondheidstoestand leidt. Maar, patiënten moeten met hun behandelende arts overleggen of deze lagere bloeddruk voor hun individuele situatie een goede keuze is.

Vervolgonderzoek
In het onderzoek is ook specifiek naar nierziekten, cognitief functioneren en dementie gekeken. De resultaten hiervan worden nog niet gepubliceerd omdat de onderzoeksgegevens nog worden geanalyseerd en in de komende jaren verder worden aangevuld.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 06-10-2015
Bron: National Institutes of Health | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier