Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Zeventienjarige ontwerpt extreem goedkoop dialyse-apparaat

Door Jeroen van Setten 

 

Een 17-jarige, toen nog, middelbare scholiere heeft een dialysemachine ontwikkeld die de zorg in ontwikkelingslanden wel eens ingrijpend zou kunnen gaan veranderen. Het kleine formaat en vooral de zeer gereduceerde prijs zou de toegang tot dialyse in landen waar deze dure apparaten nauwelijks beschikbaar zijn, kunnen vergemakkelijken.

Anya Pogharian, een Canadese van Armeense afkomst, is nu eerstejaars op de universiteit van Marianopolis in Quebec en werkte in 2013 enige tijd als vrijwilliger in een ziekenhuis in Montreal. Daar viel haar op dat een hemodialysemachine al gauw 30.000 Canadese dollars kost en mede daarom vaak een onbereikbaar iets is voor mensen in arme landen. Het schoolproject waar ze zich in het kader van een opdracht aan zette, nam ongeveer 300 uur van haar tijd in beslag. Het resultaat: een machine die theoretisch voor ongeveer 500 dollar (350 euro) valt te produceren. 

In de Canadese Metro legt Pogharian uit dat ze alle onderdelen heeft kunnen aanschaffen op het internet. Behalve dat het apparaat extreem goedkoop zou zijn, is het ook kleiner dan een conventionele hemodialysemachine. Dat maakt het concept makkelijk inzetbaar voor thuisdialyse, iets wat in ontwikkelingslanden, met grote afstanden tussen agglomeraties, een voorwaarde is voor een brede implementatie.

Met het rudimentaire apparaat (zie de Engelstalige video) heeft Pogharian al tal van beurzen binnengehaald: twee van de Universiteit van Ottawa ($ 10.000 + $ 1.000) en een van de Universiteit van West-up van $ 1.000. In mei 2014 werd de uitvinding beloond met een bronzen medaille op een uitvinderscompetitie, de Super Expo-sciences Hydro-Québec.

Tijdens een stage bij Hema-Quebec komende zomer, wil de zeventienjarige tests gaan doen met menselijk bloed om de effectiviteit van het apparaat te beoordelen. Het centrum is in principe bereid haar daartoe de kans te geven.

sterren Gepubliceerd: maandag 23-02-2015 | Reacties (9)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • R.Vermeulen, Drunen
  03-03-2015 01:25

  Ik ben al 10 jaar medisch technoloog en al even zoveel jaren verantwoordelijk voor het onderhoud aan dialyse apparatuur in een vd grootste algemene ziekenhuizen in Nederland. Ik heb een compleet nieuwe dialyse afdeling gebouwd, met een vd modernste RO systemen van Nederland. Ik heb in het afgelopen jaar Thuisdialyse opgezet en gevalideerd. Ook heb ik het in het centrum het complete kwaliteitssysteem aangaande water en techniek opgezet, geautoriseerd door de ziekenhuisapotheker en internist nefroloog.

  Indien iemand niet weet wat ultrafiltratie is en waarom een RO in een waterzuiveringssysteem zit, vraag ik me af of je ueberhaupt weet wat het dialyseproces inhoudt. In mijn 1e post verwijs ik al naar ultrafiltratie en de noodzaak van gezuiverdwater. In het tijdperk dat er nog geen RO systemen bestonden, werden patiënten doodziek tijdens een behandeling. Deels vanwege de aanwezigheid van oa calcium (hardwater) en deels vanwege de aanwezigheid van endotoxinen (afbraakproducten van bacteriën). In Curaçao zijn in 1996'ca 10 patiënten overleden als gevolg van een niet functionerend RO systeem, omdat ze zijn vergiftigd door de aanwezigheid van aluminium in drinkwater, wat ook in de dialysevloeistof terechtkwam.

  Indien je ooit een dialysemachine van binnen hebt gezien, zul je zien dat 2/3 vh apparaat uit watertechniek bestaat en dat is nog exclusief waterzuivering!

  Ca 140 liter dialysevloeistof per behandeling buiten beschouwing laten, is wel erg kort door de bocht.

 • Ruudje
  02-03-2015 11:57

  Ik zal niet ingaan op elk detail, maar ik ben bang dat Vermeulen niet weet waar hij over praat. RO is namelijk simpelweg een niet noodzakelijke (relatief moderne) uitvinding. Over ultrafiltratie heeft hij ditmaal min of meer gelijk, maar in zijn eerste post stond dat dat met ureum te maken zou hebben. Dat is niet het geval. Uit het videootje valt overigens niet op te maken of er sprake is van een druksysteem voor het onttrekken van vocht. Ik vermoed van wel. Dit meisje lijkt me niet bepaald gek en het feit dat het dialysecentrum haar de kans wil geven het systeem te testen zegt ook wel wat.

 • R.Vermeulen, Drunen
  02-03-2015 11:34

  Dag Ruud, In een kunstnier hebben twee processen plaats, ionen uitwisseling en ultrafiltratie. Ofwel het in balans brengen vd ionen huishouding vd patient en het verwijderen van urine. Dit verwijderen van urine, ultrafiltratie genoemt, gebeurt door een pomp in een dialyseapparaat en is een vd meest kritische onderdelen vh apparaat. Het is het onderdeel wat er voor zorgt dat de patient aan het eind vd behandeling terug is op streefgewicht en niet overvult of juist uitgedroogd naar huis gaat.

  Een dialysemachine verbruikt ca 140 liter gezuiverdwater per behandeling (incl testen en desinfectie) wat een waterzuiveringssysteem in de vorm van een RO (reverse osmose) onontbeerlijk maakt. Bicarbonaat wordt vrijwel altijd in poedervorm gebruikt en niet in vloeibarevorm, omdat het gevoelig is voor bederf. Dit gezuiverdwater dient vervolgens te voldoen aan strenge farmaceutische eisen, omdat anders de patient geïnfecteerd kan raken. Zeker in dit soort landen met een beroerde drinkwaterkwaliteit en algehele hygiene, een belangrijk aspect. Een deugdelijke RO is de absolute basis voor een veilige hemodialyse.

  Tel dit alles bij elkaar op en je komt op een veel complexer en duurder apparaat, dan dat hier afgebeeld staat en is zeer zeker niet voor 1000,- euro of minder te produceren. Alleen al de waterzuivering is veel duurder, zelfs wanneer je de eisen welke wij hier in Nederland er aan stellen, loslaat. 

 • Ruudje
  01-03-2015 12:48

  Er staat nergens dat dit een "uitvinding" zou zijn. En wat bedoelt meneer of mevrouw Vermeulen met "de ultrafiltratie unit die het ureum uit de patiënt moet halen"? Ureum wordt verwijderd door de feitelijk kunstnier (die op de video goed te zien valt). Verder is RO absoluut niet noodzakelijk en vindt niet per patiënt plaats. Waterzuivering en concentraat is inderdaad nodig (maar hoort niet bij de prijs van het apparaat). Bicarbonaat is iets dat deel kan uitmaken van het concentraat. En zo kan ik nog wel even doorgaan.

  PS Het verschil tussen "nog geen 10 mille" en 350 euro, is ook niet bepaald verwaarloosbaar.

 • R.Vermeulen, Drunen
  01-03-2015 00:15

  Wat u hier ziet is een dialyse apparaat bestaande uit techniek van pakweg 30 jaar geleden, toen de verpleegkundige nog zelf op basis van allerlei drukken, met de natte vinger een dialyse uitvoerde. Na hedendaagse maatstaven onveilig.

  Daarnaast ontbreken er twee zaken, nl de ultrafiltratie unit die het ureum uit de patiënt moet halen en het complete waterdeel, wat dialyse vloeistof moet maken uit a) gezuiverdwater b) concentraat en c) bicarbonaat.

  Dat gezuiverde water moet vervolgens gemaakt worden dmv een RO systeem, wat voor 1 patient al ettelijke duizenden euro's kost. Vervolgens zal blijken dat alle systemen welke met gezuiverdwater en dialysevloeistof in contact komen, vóór iedere behandeling gedesinfecteerd moet worden. Tel dat bij elkaar op en je hebt gewoon het huidige logge en relatief kostbare dialyseapparaat weer terug. Neen, dit is geen uitvinding, maar wel leuk hoe iemand back to basics gaat.

  Overigens zijn dialysemachines helemaal niet zo duur. In West Europa willen we alleen altijd het neusje vd zalm hebben, maar koop een vorige generatie dialysemachine, dan kost deze waarschijnlijk niet veel meer dan 10mile.

 • Pop, Den Haag
  27-02-2015 11:45

  Zij is goed bezig!!!


  En niet de enige, zie onder.

  Man houdt zichzelf al 13 jaar in leven met zelfgemaakt dialyse-apparaat
  Door Suzan Crijns - woensdag 23 januari 2013, 13:02 in categorie: Gezond
  In 1993 werd bij de Chinese Hu Songwen een nierziekte geconstateerd. Hij ging hiervoor naar de dialyseafdeling in het ziekenhuis waar hij werd behandeld. Maar na 6 jaar was zijn spaargeld op. Hij besloot daarom om een eigen dialyse-apparaat te maken om op die manier kosten te besparen.

  De kosten van de thuisbehandelingen zijn slechts 60 yuan (7.24 euro), wat ongeveer 12 procent is van wat het ziekenhuis voor de behandeling rekent. Hu is blij dat zijn apparaat goed werkt. Twee vrienden van hem hebben namelijk zo’n soortgelijke machine laten maken maar zijn door het gebruik ervan overleden.

 • JM Degen Baerveldt, Beuningen
  27-02-2015 11:07

  Wat geweldig dit. Dit verdient goud!

 • Hans
  23-02-2015 18:18

  Maar als het dat ding goed werkt dan kan het toch overal worden toegepast, wellicht zullen sommige fabrikanten dat alleen niet leuk vinden.

 • Brenda de Coninck
  23-02-2015 13:41

  Wat een prachtig nieuws! One woman can make a difference. Van mij mag ze een Gouden medaille krijgen.
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier