Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Dialyseren op lagere temperatuur voorkomt schade aan hersenen

Door Albert de Vreede 

Hemodialyse (HD) kan verminderde doorbloeding aan de organen, waaronder de hersenen, veroorzaken die bij elke dialyse kan optreden en die daarmee uiteindelijk blijvende schade zou kunnen geven. Een groep onderzoekers uit Engeland stelt dat dialyse schade aan de microstructuren van de witte stof van de hersenen kan veroorzaken. Die schade zou gemakkelijk verminderd kunnen worden door de temperatuur van het badwater te verlagen van 37 oC tot 36,5 oC.

Dialyse is een aanslag op de hersenen en op de verstandelijke en geestelijke vermogens. Een van de oorzaken van de aantasting van de hersenen zou de voortdurende belasting door sterke schommelingen in doorbloeding tijdens dialyse kunnen zijn. Een goede manier om de schommeling in doorbloeding van organen te beperken is de temperatuur van het badwater te verlagen. Wat de ideale temperatuur is voor dialyse is niet bekend. Wel is bekend dat een lage temperatuur van 35 oC slecht verdragen wordt en dat maar een halve graad beneden lichaamstemperatuur (36,5 oC) al een positieve invloed heeft.

In deze studie is gebruik gemaakt van een speciale vorm van MRI (diffusion tensor imaging) waardoor kleine maar niet onbelangrijke veranderingen in de witte stof van de hersenen kunnen worden waargenomen. Hoewel er oorspronkelijk meer patiŽnten aan de studie hebben meegedaan, zijn er 19 overgebleven in de groep die bij 37 oC heeft gedialyseerd en 19 bij 36,5 oC. De patiŽnten werden ingeloot in de ene of de andere groep. Allen waren nog maar pas met dialyse begonnen en dialyseerden minstens drie keer per week. De MRI is gedaan op een dag dat de patiŽnten niet dialyseerden en minder dan 24 uur na dialyse. De MRI is bij zowel de 37 oC als de 36,5 oC groep met een tussenpoos van een jaar twee maal gedaan.

De resultaten van de MRI tonen aan dat patiŽnten die bij 36,5 oC dialyseren geen veranderingen in de microstructuren van hun witte stof ontwikkelen, terwijl de patiŽnten die bij 37 oC dialyseren die wel ontwikkelen. Ook de na een jaar dialyse gemeten schommelingen in arteriŽle bloeddruk zijn groter bij de 37 oC groep dan bij de 36,5 oC groep. Maar er is geen verband tussen het optreden van lage bloeddruk tijdens dialyse en de mate van verandering in de witte stof.

De veranderingen die in de witte stof na dialyse gezien worden lijken onverwacht sterk op de veranderingen die worden waargenomen binnen 24 uur na een beroerte waarbij een deel van de hersenen slecht doorbloed raakt. Het lijkt er op dat de hersenen, evenals het hart en mogelijk andere organen, bloot staan aan steeds terugkerende belasting doordat de doorbloeding tijdens de dialyse verslechtert. Verlaging van de badwatertemperatuur van 37 oC naar 36,5 oC of, afhankelijk van wat de individuele patiŽnt kan verdragen, naar een nog lagere temperatuur, kan de doorbloeding van hersenen en hart verbeteren. Hoewel deze studie met maar een beperkt aantal patiŽnten is gedaan, toont ze aan dat door de dialysecondities te veranderen de schade aan de hersenen verminderd kan worden. Verder, meer grootschalig onderzoek naar de optimale condities voor dialyse is nodig.

sterren Gepubliceerd: woensdag 03-12-2014
Bron: Journal of the American Society of Nephrology | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier