Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Goed aanprikken is behoud van cimino-shunt

Door Albert de Vreede 

Hemodialysepatiënten kunnen alleen in leven blijven als er een goede toegang is tot de bloedbaan. Een shunt en een synthetisch vat (graft) zijn, naast een veneuze lijn, de meest gebruikte methoden om toegang tot de bloedbaan te krijgen. De manieren om een shunt of een graft aan te prikken variëren nogal tussen dialysecentra. In negen Europese landen is onderzocht of de verschillende manieren van aanprikken van invloed zijn op het korter of langer functioneren van een shunt of graft. Dat blijkt inderdaad het geval te zijn.

Cimino Shunt

Hoewel daar recent wat discussie over is, wordt een shunt beschouwd als de beste manier om toegang tot de bloedbaan te krijgen. Maar de shunt is ook de meest voorkomende oorzaak van opname in het ziekenhuis bij dialysepatiënten. Het is dan ook van het grootste belang dat het verzorgen en aanprikken van de shunt zodanig gebeurt, dat er het minste risico op complicaties is.

Aan het betreffende onderzoek hebben ruim 7000 patiënten meegedaan waarvan het overgrote deel (90%) een shunt heeft, meestal in de onderarm (bij 51%), en 10% een graft. De onderzoekers hebben als criterium om de verschillende manieren van aanprikken te beoordelen, gekeken of een operatie voor het aanleggen van een nieuwe shunt nodig was.

Verspreid prikken
Een praktijk die al decennia ontraden wordt, is het aanprikken in een beperkt gebied van de shunt. Ondanks dat advies wordt nog steeds vaak in een beperkt gebied aangeprikt. Uit dit onderzoek blijkt opnieuw dat deze methode van aanprikken veel slechter is voor het behoud van de shunt dan aanprikken via een buttonhole of met ladderen, waarbij de hele lengte van de shunt wordt benut en de prikplaats steeds een stukje opschuift.

Niet te dikke naald
Ten opzichte van een grotere (14 G) of een kleinere (16 en 17 G) naald (hoe grotere het G-nummer hoe kleiner de naald) blijkt een 15 G het beste voor de shunt te zijn. Samenhangend met de grootte van de naald en de grootte van de bloedflow (optimaal tussen 300 en 350 ml/min) is een veneuze druk tussen 100 en 150 mmHg het beste. Bij drukken hoger dan 150 wordt het risico op verlies van de shunt al duidelijk hoger en bij drukken boven de 200 nog hoger. Dit zou kunnen komen omdat oplopende drukken op vernauwing van het shuntvat (stenose) kunnen wijzen. Ook bij drukken lager dan 100 blijkt de levensduur van de shunt verkort te zijn.

Welke kant op?
Aanprikken van de arteriële naald met de bloedstroom mee en met de scherpe punt van de naald naar beneden en de opening naar boven is duidelijk voordeliger voor de shunt dan aanprikken van de arteriële naald tegen de stroom in en met de scherpe punt naar boven. De veneuze naald wordt eigenlijk altijd met de richting van de bloedstroom mee geprikt.

Stuwen bij het aanprikken kan het beste door de patiënt zelf gedaan worden. Dat is beter dan niet stuwen of met een stuwband.

Dat de shuntzorg niet optimaal is, en beter kan, heeft deze studie aangetoond. Zonder direct alle uitkomsten van deze studie over te nemen lijkt het verstandig om over te gaan naar shuntzorg die aangepast is aan de situatie van de individuele patiënt. Met name goede shuntzorg voor ouderen of mensen met overgewicht is een uitdaging. Verdere onderzoek zoals bijvoorbeeld in de HFM-studie die gaat over het rijpen van de shunt, zal de kennis over de optimale shuntzorg verder moeten brengen.

sterren Gepubliceerd: woensdag 19-11-2014
Bron: Kidney International | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier