Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Ierland waarschuwt: fataal nierfalen na medicijncombinatie

Door Merel Dercksen 

Een Ierse diabetespatiŽnt die een antibioticum kreeg voorgeschreven, overleed aan een zeldzame vorm van nierfalen. Waarschijnlijk werd de combinatie met de cholesterolverlager die hij al enige jaren slikte, hem fataal. Ierse artsen zijn vanaf nu verplicht bij patiŽnten met een acute aandoening die ook een cholesterolverlager slikken, na te gaan of dit laatste medicijn wel gecontinueerd moet worden. Ook moet er een waarschuwing opgenomen worden in de bijsluiter van de cholesterolverlager, over het mogelijke risico van de interactie tussen deze twee medicijnen.

John Devereux kreeg het antibioticum fusidinezuur voorgeschreven vanwege een infectie aan zijn teen. Toen dat niet hielp, werd het middel via een infuus toegediend. Korte tijd na zijn ontslag uit het ziekenhuis werd hij plotseling ernstig ziek en ontwikkelde acuut nierfalen. Dialyse mocht niet meer baten en Devereux overleed.

Sinds enkele jaren slikte Devereux zonder problemen de veel voorgeschreven cholesterolverlager Lipitor, een statine. Volgens zijn behandelend artsen is het mogelijk dat hij door de combinatie van Lipitor en fusidinezuur rabdomyolyse heeft ontwikkeld, een aandoening waarbij de spieren spontaan afbreken en die door de vele afvalstoffen die ontstaan, acuut nierfalen tot gevolg kan hebben. Rabdomyolyse is bekend als zeldzame bijwerking van statines, maar over een verhoogd risico hierop bij gelijktijdig gebruik van fusidinezuur was Devereux' artsen niets bekend.

De jury die de zaak in behandeling heeft gehad, heeft nu geoordeeld dat artsen bij patiŽnten met een acute aandoening die een statine slikken, altijd moeten nagaan of die statine niet beter (tijdelijk) gestopt kan worden. Ook moet in de bijsluiter van Lipitor een waarschuwing worden opgenomen voor de mogelijke wisselwerking met fusidinezuur. Achteraf gezien blijkt Devereux de vierde patiŽnt in Ierland die overleed aan rabdomyolyse na het gelijktijdig gebruik van Lipitor en fusidinezuur.

In Nederland waarschuwt MSD, fabrikant van een combinatiepreparaat met simvastatine, wel specifiek voor het risico op rabdomyolyse bij gelijktijdig gebruik van fusidinezuur. Simvastatine behoort tot dezelfde groep medicijnen als Lipitor. Maar in de bijsluiter en preparaattekst van Lipitor wordt fusidinezuur niet genoemd.

sterren Gepubliceerd: maandag 11-08-2008
Bron: The Irish Times | Nog geen reacties
Internationale opening Wetenschapsdag en Benelux Kidney Meeting

11 oktober 2019 tussen 10.00 en 11.00 wordt een uniek uur. Dan vindt namelijk de gezamenlijke opening plaats van de Wetenschapsdag en de Benelux Kidney Meeting.

Waarom uniek? Omdat dit een bijeenkomst is die bedoeld is voor alle betrokkenen uit het nierveld: artsen, onderzoekers, patiënten, diëtisten, verpleegkundigen, maatschappelijk werkenden en iedereen die belangstelling heeft. Deze samenwerking is hier inmiddels normaal, maar in het grootste deel van de rest van de wereld zeker niet vanzelfsprekend.

Daarnaast heeft de opening een bilateraal tintje: België en Nederland werken hierin samen. Dat uit zich in twee sprekers: dr. Vianda Stel van Amsterdam UMC en prof.dr. Dirk Kuypers van het UZ Leuven. Zij laten hun licht schijnen over de overeenkomsten én de verschillen tussen Nederland en België waar het gaat om dialyse en transplantatie. Waarom zijn de verhoudingen tussen beide nierfunctievervangende therapieën niet gelijk in deze twee landen en hoe zit het met de overleving? En hoe zit het met de (nabije) toekomst?

Mis de opening niet, of u nu naar de Wetenschapsdag gaat of naar de Benelux Kidney Meeting. Aanmelden kan nog - klik hier.

Benelux Kidney Meeting heeft nog ruimte voor abstracts »

Inmiddels traditiegetrouw houdt de Nederlandse Federatie voor Nefrologie (NFN) haar wetenschappelijke najaarsvergadering tegelijkertijd met de Wetenschapsdag: 11 oktober 2019 in Eindhoven. Deze samenwerking zorgt voor een unieke kruisbestuiving tussen alle betrokkenen in het nierveld. De editie van dit jaar is extra bijzonder: de NFN organiseert het congres samen met de Belgische zustervereniging BVN-SBN. Het is de derde keer dat de najaarsvergadering is omgedoopt tot BENELUX Kidney Meeting.

Lees meer »

Psychiatrische problemen belasten nierpatiŽnten »

Uit nieuw onderzoek blijkt dat psychiatrische aandoeningen niet ongebruikelijk zijn bij volwassenen en kinderen met nierfalen. Als nierpatiënten met zo'n psychiatrische aandoening moeten worden opgenomen, dan gaat dat bovendien gepaard met een verhoogde kans op overlijden. Dit blijkt uit Amerikaans onderzoek dat deze maand in het CJASN (Clinical Journal of American society of Nephrology) is gepubliceerd.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier