Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Visumproblemen nierdonatie niet-EU-burgers vallen mee

Door Oege Kleijne 

Problemen waarbij een nierdonor van buiten de Europese Unie niet langer in Nederland mag blijven omdat het visum verloopt, lijken in ons land niet voor te komen. Eerder berichtte NierNieuws in de rubriek Wereldwijd kort over een in Engeland studerende Indiase nierpatiënt van wie de moeder die haar nier wil doneren, dit toch niet kan doen omdat haar visum dreigt te verlopen.

Over een gelijksoortige situatie van een student zijn in Nederland geen voorbeelden bekend. Wel krijgen in ons land regelmatig niet-EU-burgers die hun nier willen doneren, een visum op medische gronden. Het zijn vooral familieleden van Nederlanders uit landen als Marokko, Suriname en Turkije.

De aanvraag voor een dergelijk 'medisch' visum wordt meestal door maatschappelijk werkers van de transplantatiecentra ondersteund. Zij geven ook voorlichting over de procedures en over de vergoeding van bijvoorbeeld de reis- en verblijfkosten die bij de eerste reis door de zorgverzekeringen van de ontvangers worden vergoed en bij een tweede reis (voor het uitnemen van de nier) door een speciaal fonds worden betaald.

In 2013 werden twaalf niertransplantaties verricht dankzij donoren uit landen buiten de Europese Unie, zo blijkt uit cijfers van de Nederlandse Transplantatie Stichting. Daarbij gaat het vrijwel altijd om familieleden. 

sterren Gepubliceerd: zaterdag 16-08-2014 | Nog geen reacties
Nierpatiënten en covid-19: actuele gegevens uit Europa

Voorafgaand aan de ERA-EDTA, het grootste Europese nefrologiecongres dat morgen van start gaat, vond een digitale persconferentie plaats. Met als enige thema: covid-19. De organisatie en de deelnemers voelen de effecten hiervan: het hele congres vindt virtueel plaats, in plaats van in Milaan. Maar de grootste gevolgen waren er al veel eerder: ziekenhuizen die volledig in beslag genomen werden door de zorg voor covid-19 patiënten, de onzekerheid, de vele doden. Nierpatiënten vormen een kwetsbare groep, daarom vandaag een update over wat er inmiddels bekend is over nierpatiënten en covid-19.

Lees meer »

Fresenius neemt Diapriva Amsterdam/Buitenveldert over »

Diapriva en Fresenius Medical Care (FMC) hebben op 2 juni 2020 de definitieve overeenkomst getekend waarbij dialysecentrum Diapriva in handen is gekomen van Fresenius Medical Care. 'Voor Fresenius Medical Care is deze overname een duidelijke strategische keuze', zegt Ellen Gijsbers, vicepresident Noord-centraal Europa. 'Ons doel is om optimale, kosteneffectieve en hoogwaardige zorg te leveren waarin de patiënt centraal staat.

Lees meer »

Schiet mij maar lek »

'Ben je niet bang Brenda?' Zijn vraag verrast mij. 'Bang? Waarvoor?' 'Nou, dat ik nu zo dicht bij mensen kom en dan eventueel iets mee naar huis neem.' Ik val even stil. Aan de andere kant van de lijn hoor ik het geruis van het asfalt duidelijker, nu hij even niets zegt. 'Tja… je doet wat je kunt, toch? Anderhalve meter buiten de auto, mondkapjes op in de auto, na de sessies alles laten doorluchten en desinfecteren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier