Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

St. Antonius plaatst eerste halsimplantaat tegen hoge bloeddruk

Door Oege Kleijne 

Het Hart- en Vaatcentrum van St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein heeft gisteren het eerste halsimplantaat geplaatst bij een patiënt met een te hoge bloeddruk bij wie medicijnen geen of onvoldoende werking hebben.

Bij deze ingreep wordt een implantaat (MobiusHD van Vascular Dynamics, Inc.) via de lies in de halsslagader ingebracht, dat een elektrische impuls afgeeft waarop de hersenen reageren door de bloeddruk te verlagen. De werking van deze nieuwe methode zal de komende tijd in het Antonius worden onderzocht.

Volgens het St. Antonius heeft tien procent van de bevolking last van hoge bloeddruk, die onder meer nierschade tot gevolg kan hebben. Ruim 550.000 van deze patiënten lijken onbehandelbaar, omdat ze niet reageren op bloeddrukverlagende medicijnen of omdat de medicamenten ongewenste bijwerkingen veroorzaken. Cardioloog dr. Jan van  der Heyden van het St. Antonius Ziekenhuis: 'Bij de eerste patiënt zorgde de relatief kleine ingreep voor een groots effect. Van een zeer hoge bloeddruk, veranderde de bloeddruk naar 'normaal', wat natuurlijk perfect is. De vraag is nu hoelang dit effect aanhoudt en wat eventuele risico's zijn van de methode.' Het ziekenhuis is op zoek naar patiënten die aan dit onderzoek willen deelnemen. Wanneer de onderzoeksresultaten worden gepubliceerd is nog onduidelijk.

De methode waarbij de MobiusHD in de halsslagader wordt ingebracht is niet nieuw. In de Verenigde Staten loopt sinds vorig jaar een soortgelijke studie met hetzelfde apparaatje. De uitkomsten van deze studie, die vooral gericht is op de veilige toepassing van deze techniek, worden in 2016 gepubliceerd.

De firma CVRx, ook uit de VS, ontwikkelde al eerder een implantaat met dezelfde werking, baroreflexstimulatie. Dat wordt al langer in Europa gebruikt, in onderzoeksverband, onder andere in Maastricht.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 15-07-2014 | Nog geen reacties
Nierpatiënten en covid-19: actuele gegevens uit Europa

Voorafgaand aan de ERA-EDTA, het grootste Europese nefrologiecongres dat morgen van start gaat, vond een digitale persconferentie plaats. Met als enige thema: covid-19. De organisatie en de deelnemers voelen de effecten hiervan: het hele congres vindt virtueel plaats, in plaats van in Milaan. Maar de grootste gevolgen waren er al veel eerder: ziekenhuizen die volledig in beslag genomen werden door de zorg voor covid-19 patiënten, de onzekerheid, de vele doden. Nierpatiënten vormen een kwetsbare groep, daarom vandaag een update over wat er inmiddels bekend is over nierpatiënten en covid-19.

Lees meer »

Fresenius neemt Diapriva Amsterdam/Buitenveldert over »

Diapriva en Fresenius Medical Care (FMC) hebben op 2 juni 2020 de definitieve overeenkomst getekend waarbij dialysecentrum Diapriva in handen is gekomen van Fresenius Medical Care. 'Voor Fresenius Medical Care is deze overname een duidelijke strategische keuze', zegt Ellen Gijsbers, vicepresident Noord-centraal Europa. 'Ons doel is om optimale, kosteneffectieve en hoogwaardige zorg te leveren waarin de patiënt centraal staat.

Lees meer »

Schiet mij maar lek »

'Ben je niet bang Brenda?' Zijn vraag verrast mij. 'Bang? Waarvoor?' 'Nou, dat ik nu zo dicht bij mensen kom en dan eventueel iets mee naar huis neem.' Ik val even stil. Aan de andere kant van de lijn hoor ik het geruis van het asfalt duidelijker, nu hij even niets zegt. 'Tja… je doet wat je kunt, toch? Anderhalve meter buiten de auto, mondkapjes op in de auto, na de sessies alles laten doorluchten en desinfecteren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier