Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

'Minder zout vertraagt achteruitgang nieren niet'

Door Merel Dercksen 

Patiënten met een hoog risico op hart- en vaatziekten wordt vaak aangeraden om minder zout te gaan eten, maar het bewijs dat het aantal mensen dat nierproblemen krijgt daardoor lager wordt, is nogal mager. Dat schrijven onderzoekers uit Canada en verschillende Europese landen. In twee brede studies vonden zij inderdaad geen effect. Meer groente en fruit lijkt de nieren daarentegen wel te beschermen.

De wetenschappers hebben, om bewijs te vinden dat minder zout eten goed is voor je nieren, de deelnemers aan twee grote studies gescreend: de ONTARGET en de TRANSCEND trials. In totaal gaat het om bijna 30 duizend deelnemers met een hoog cardiovasculair risico die gemiddeld vierenhalf jaar gevolgd zijn. Van deze patiënten bepaalden ze de uitscheiding van natrium en kalium in de urine, als maat voor de hoeveelheid van deze stoffen die de deelnemers binnenkrijgen.

Van al de gevolgde patiënten trad bij 7,6% een achteruitgang in de nierfunctie van 30% of meer op. De onderzoekers zagen geen enkel verband tussen de uitscheiding - en dus de inname - van natrium en het verloop van de nierfunctie. Een hogere kaliumuitscheiding daarentegen blijkt wel samen te gaan met een verlaagde kans op nierproblemen. De onderzoekers denken dat dat niet zozeer komt door het kalium, maar doordat een kaliumrijk dieet meestal veel groente en fruit bevat. 'Het 'kaliumeffect' dat we hier zien zou volledig het gevolg kunnen zijn van een gezond dieet, en optreden door antioxidanten in de voeding die een ontstekingsremmende werking hebben en de verergering van nierziekten vertragen.'

Oftewel, de hoeveelheid kalium in de urine is wel een voorspellende factor voor het verloop van de nierfunctie bij patiënten met een verhoogd cardiovasculair risico, maar de hoeveelheid natrium niet. Het routinematig een zoutarm dieet voorschrijven aan deze mensen om nierproblemen te voorkomen, is op basis van dit onderzoek dan ook niet te onderbouwen.

sterren Gepubliceerd: zaterdag 28-06-2014
Bron: Kidney International | Nog geen reacties
Promotie: Angst en depressie bij nierpatiŽnten

Angst en depressie klachten komen veel voor bij patiënten met nierziekten. Patiënten met eindstadium nierfalen hebben vaak veel lichamelijke en psychische klachten. Zowel de nierziekte zelf als de intensieve dialysetherapie zorgt voor een verminderde kwaliteit van leven, veel ziekenhuisopnames en hoge sterfte.

Het promotieonderzoek van Robbert Schouten laat zien dat 22% van de patiënten met eindstadium nierfalen lijdt aan angstklachten en 43% aan depressieve klachten. Deze klachten hebben een negatief effect op de kwaliteit van leven, maar ook op het aantal ziekenhuisopnames en zelfs sterfte. Patiënten met een migratie-achtergrond hebben een (nog) hoger risico op zowel angst als depressie. Meer onderzoek is nodig om deze klachten beter te behandelen in deze kwetsbare patiëntengroep.

De verdediging van een proefschrift is altijd openbaar, maar vanwege covid-19 zal die van Robbert Schouten ook volledig online te volgen zijn via een YouTube kanaal dat de VU hiervoor geopend heeft.

Promotie R. Schouten: woensdag 4 november 2020, 9.45 uur
Titel proefschrift: Anxiety and depression are common in patients with renal disease

Promotie: herstel van levende nierdonoren »

Promotie M.H.D. Bruintjes: vrijdag 25 september 2020, 12.30 uur Titel proefschrift: Quality of recovery in living donor kidney transplantation Promotor: prof. dr. C.J.H.M. van Laarhoven Copromotores: dr. M.C. Warte en dr. F.C.H. D'Ancona Locatie: Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2, Nijmegen

Promotie: Magnesium om vaatverkalking te voorkomen »

Anique ter Braake promoveert op haar onderzoek naar magnesium en vaatverkalking. Wie de afgelopen jaren een keer naar de Wetenschapsdag is geweest, heeft haar daar waarschijnlijk al eens iets over horen vertellen. Promotie A.D. ter Braake: maandag 20 april 2020, 14.30 uur Titel proefschrift: Crystallizing the preventive effects of magnesium on vascular calcification Promotor: prof. dr. J.G.J. Hoenderop Copromotor: dr. J.H.F. de Baaij Locatie: Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2, NijmegenNierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier