Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Nierstichting en partners presenteren voortgang draagbare kunstnier

Door Albert de Vreede 

Het Nephron+-consortium met daarin een belangrijke rol voor de Nierstichting heeft vorige week maandag de stand van zaken bij de ontwikkeling van zijn draagbare kunstnier laten zien op ERA-EDTA. Er zijn grote stappen gemaakt, maar tegelijkertijd is de draagbare kunstnier nog lang niet klaar om door patiŽnten gebruikt te kunnen worden.

De bedoeling is om een kunstnier te bouwen die licht in gewicht is en draagbaar. De kunstnier moet al de nodige sensoren bevatten, zodat het proces van dialyse goed te volgen en bij te sturen is. De nier moet te bedienen zijn met een smartphone en de dialyse moet op afstand in het ziekenhuis of dialysecentrum door een arts, verpleegkundige of technicus te volgen zijn zodat zo nodig direct advies aan de patiŽnt gegeven kan worden. Omdat de nier zo klein moet worden, kan er weinig dialysevloeistof gebruikt worden. Dat maakt het nodig dat er een nieuwe techniek ontwikkeld moet worden om de dialysevloeistof te reinigen van afvalstoffen.

De huidige vorm van de draagbare kunstnier is al wel redelijk licht, iets meer dan 3 kilo. Dat zou nog minder moeten worden en het getoonde type is ook duidelijk een vroege versie.

Bestaande sensoren moeten kleiner gemaakt worden en bovendien zo gemaakt zijn dat ze goedkoop zijn en gemakkelijk te vervangen. Er wordt gewerkt aan sensoren die temperatuur, geleidbaarheid, en zuurgraad meten. En ook aan sensoren die stoffen als kalium, natrium, calcium en fosfaat direct in het bloed meten. Meten in het bloed blijkt goed mogelijk te zijn, maar aan het kleiner en goedkoper maken van de sensoren wordt nog verder gewerkt.

De bediening van de kunstnier met de smartphone en bijpassende app lijkt behoorlijk ver ontwikkeld, evenals de programmatuur om in het dialysecentrum de monitoring op afstand te doen.

Bij een 'gewone' kunstnier worden afvalstoffen met de grote hoeveelheid dialysaatwater afgevoerd. Omdat er bij de draagbare kunstnier zo weinig vloeistof gebruikt wordt wat bovendien nog hergebruikt wordt, moeten de afvalstoffen op een andere manier afgevoerd worden. Er is gekozen voor een combinatie van adsorptie en elektro-oxidatie. Stoffen als fosfaat en kalium worden met behulp van adsorptie verwijderd. Ureum wordt verwijderd met elektro-oxidatie, een techniek die goed lijkt te werken maar het risico heeft dat de afvalstoffen uit het bloed gaan reageren met gevormd chloor.

De capaciteit van de materialen die de adsorptie doen is eindig, zodat cassettes met die materialen drie maal per dag gewisseld moeten worden. Tegelijkertijd kan dan eventueel ook van batterij gewisseld worden. De gekozen materialen lijken goed geregenereerd te kunnen worden, zodat de cassettes opnieuw gebruikt kunnen worden.

De eerste dierexperimenten met deze vroege vorm van een draagbare kunstnier zijn al gedaan en het concept lijkt te werken. Frank Simonis van Nanodialysis B.V., dat een deel van de ontwikkeling op zich heeft genomen, verwacht dat er nog twee jaar nodig is om te testen of bijvoorbeeld de producten van de elektro-oxidatie niet kankerverwekkend zijn. Rond 2017 zullen dan de eerste tests op mensen uitgevoerd worden, denkt hij.

Zoals dat bij een dergelijk project gebruikelijk is, zijn er nog veel problemen op te lossen. Maar zelfs als dit project nooit een draagbare kunstnier op zou leveren, zal het zeker een bijdrage leveren tot het verbeteren van de bestaande dialysetechnieken.

Al met al is er op veel terreinen die nodig zijn om een werkende draagbare kunstnier te maken, vooruitgang geboekt. Een voor de patiŽnt bruikbare draagbare kunstnier van het Nephron+ consortium is er echter nog lang niet.

Recent maakte de Nierstichting bekend dat zij, naast de deelname in Nephron+, een samenwerking is gestart met†Debiotech uit Zwitserland en AWAK uit Singapore om een andere draagbare kunstnier te ontwikkelen. Dit gaat alleen niet om een op het lichaam draagbaar apparaat, maar om een kleine thuishemodialysemachine. Hierover binnenkort meer.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 10-06-2014 | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

  • Marc Vandevordt, Genk
    02-01-2015 08:23

    In een tijd waar ze computers in notendop kunnen maken, autootjes op Mars laten rijden, zelfdenkende robots maken kunnen ze geen apparaatje vinden dat het dialyseapparaat compacter maakt? Laat me toch niet lachen, de huidige dialysecentra zijn gewoonweg te lucratief om alles weg te gooien en patiŽnten meer autonomie te bezorgen. Net hetzelfde verhaal als de elektrische auto. Tegengestelde belangen blokkeren een effectieve introductie. Wake up !
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier